Всички спирки в София да са на принципа Спирка по

...
Всички спирки в София да са на принципа Спирка по
Коментари Харесай

Столичните автобуси ще спират по желание на пътника

Всички спирки в София да са на правилото " Спирка по избор ". Това предложение ще бъде прегледано от Столичния общински съвет.

От през днешния ден се вкара " Спирка по избор " за 9 линии, само че концепцията е да обхване цялата община.

„ Наесен ще предложа на Столичния общински съвет всички спирки на територията на Столична община да станат „ По предпочитание “ по образеца на други европейските страни “, разкри зам.-кметът по превоз и градска подвижност доктор Кристиан Кръстев.

По образеца на редица европейски страни в част от автобусните линии на Столичния градски превоз се вкарва „ спирка по избор “. Автобусите от линии №№ 1, 3, 4, 26, 27, 42, 58, 59 и 63 няма да стопират на всички свои спирки. Те ще стопират единствено, в случай че има чакащи на спирката пасажери или искащи да слязат. Пътниците, които желаят да слязат ще би трябвало да подадат сигнал до водача посредством бутона СТОП.

„ Целта е по този начин да се увеличи междинната скорост на градския превоз, с което ще усъвършенстваме както разписанията, по този начин и разноските по тези линии “ – изясни Кристиан Кръстев.

С пропускането на спирки към този момент са били ускорени автобусни линии и по тях времето за пътешестване намаляло с до 10 мин. „ Спирките „ По предпочитание “ ще допринесат за намаляването на нездравословните излъчвания и на градския звук “ – добавя той.

Спирките „ По желание”, въведени от 13 август, са по маршрутите на:

автобусна линия № 1, в сектора сред " Софийски околовръстен път " и сп. „ Кокалянско ханче “;
автобусна линия № 3, в сектора от " Софийски околовръстен път " до сп. „ Водноелектрическа централа – Пасарел “;
автобусна линия № 26, в сектора сред сп. „ кв. " Гниляне “ и сп. „ Хюндай България “;
автобусна линия № 27, в сектора сред сп. „ с. Кътина “ и сп. „ Хюндай България “;
автобусна линия № 42, в сектора от сп. „ ул. " Китка “ до сп. „ ул. " Родина” и сектора от сп. „ ул. " Бор “ до сп. „ ул. " Суходолски път “;
автобусни линии №№ 58 и 59, в сектора от сп. „ ул. " Синята канара “ до сп. „ Начало село Владая “;
автобусна линия № 63, в сектора сред " Софийски околовръстен път " и околност „ Златните мостове “;
автобусна линия № 4, в сектора сред " Софийски околовръстен път " и сп. „ Кокалянско ханче “.
Всички спирки „ По предпочитание “ ще бъдат обозначени със стикери. В транспортните средства също ще бъдат разлепени стикери, показващи по какъв начин се уведомява водача при предпочитание за слизане.

В уеб страницата на Центъра за градска подвижност в раздел Разписания ще бъде оповестена информация за всяка линия, по която има спирки " По предпочитание ".

Пътуващите с рейсовете №№ 1, 3, 4, 26, 27, 42, 58, 59 и 63 би трябвало да знаят, че е нужно да натиснат СТОП бутоните, с цел да не бъде пропусната спирката, на която желаят да слязат.

Освен пасажерите, които би трябвало да натиснат бутона, водачите също имат ангажимент да наблюдават къде има хора за качване или за слизане.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР