Всички социални платформи имат потенциала да предизвикат пристрастяване, защото са

...
Всички социални платформи имат потенциала да предизвикат пристрастяване, защото са
Коментари Харесай

Зависими ли сте от социалните мрежи? Швейцарски психолог назова признаците

Всички обществени платформи имат капацитета да провокират пристрастяване, тъй като са привлекателни и елементарно налични. Споделяйки наличие и получавайки „ лайкове “ в отговор, човек се усеща добре. Но това не значи, че той е подвластен, споделя медийният психолог Стефан Кадуф от Института за медийна логика на психиката и медийно обучение.

" Всеки обаче, който забележи, че единствено присъединяване в обществените мрежи му носи наслаждение, а всичко останало наподобява по-малко значимо, би трябвало да потърси професионална помощ. Тези, които постоянно се усещат зле след потребление на обществените мрежи, също би трябвало да премислят тяхното потребление ", цитира порталът 20min.ch специалиста.
Как да се отървем от зависимостта ни от обществените мрежи
Манипулират ни. Това е заключението на новия документален филм на „ Нетфликс “ - „ Дилемата на обществените мрежи&ld...

Медийният психолог обръща внимание на обстоятелството, че всички обществени платформи се стремят да задържат потребителите си допустимо най-дълго, с цел да продадат допустимо най-вече реклама. Това може да докара до някои проблеми.

Когато човек прекарва доста време в обществените мрежи, други неща, като учебно заведение, работа, другари или семейство, остават на назад във времето. „ Също е проблематично, в случай че хората да прекарват време единствено на една платформа. Това значи, че се движите в доста стеснен кръг “, предизвестява експертът.

Специалистът дава препоръки по какъв начин да се избегне допустима взаимозависимост от обществените мрежи. „ Когато употребявате медия, мозъкът ви минава в режим на ползване и вие си позволявате да се забавлявате - отбелязва той. – Но когато изключите медията, мозъкът към момента се намира в режим на ползване и вие незабавно чувствате нужда още веднъж да се забавлявате. Но в случай че изчакате 15-20 минути, мозъкът ще премине към режим на творчество или интензивност. “

Ако човек желае да бъде благополучен, явно следва да изтрие сметките си в обществените мрежи. Потребителят вижда единствено ярки моменти от живота на други хора и съпоставя личните си проблеми с евентуално непостижима цел, заключава експерт от Института за медийна логика на психиката.
Така е в България, страната на лоялните медии
Докладът за България на Европейска комисия в медийната си част обобщи проблеми, които локални неправителствени организации и техните специалисти от дълго време...

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР