Всички сме виждали онези висулки по гривни и герданчета -

...
Всички сме виждали онези висулки по гривни и герданчета -
Коментари Харесай

Какво представлява амулетът със синьо око и за какво служи

Всички сме виждали тези висулки по гривни и герданчета - дребни сини очички, за които от дребни знаем, че носят шанс и защищават от неприятни намерения. Но знаем ли от кое място в действителност идва това вярване и какво символизира този талисман?

Окото на Назар – по този начин в действителност се назовават сините мъниста, които са направени като очи.  Този талисман може да се смята за нещо всекидневно в азиатските страни като Турция, Сирия, Египет, Армения, Иран, Афганистан, Гърция, Кипър и Азербайджан.



Окото се носи от генерации. Традицията се трансферира от потомство на потомство без да губи нишката. Честа процедура е амулетът да се разменя като подарък. Закача се по коли, бебешки колички, облекла, офиси и домове. Целта е хората да се пазят от уроки.

 назар iStock, Pexels

Смята се, че стъкленото око вижда цялата проклетия и е в положение да я прогони от вас и дома ви.

Отдавна се е считало, че синеоките хора могат да урочасват и всички са бягали от тях. Само амулет с форма на око отблъсква отрицателната сила, като се " взира " непосредствено към зложелателя. Смята се, че когато Окото на Назар се пропука или счупи, то е приело в себе си злото и е належащо да се подмени с ново.

Египтяните също коленичат пред синьото око. За тях той е амулет, който датира още от дълбока античност. Дори има няколко митове, които описват за него.
 Как да си създадем талисман за шанс: омамори  Как да си създадем талисман за шанс: омамори  Как да си създадем талисман за шанс: омамори  Как да си създадем талисман за шанс: омамори


Според едната, когато египетският господ Хор отворил очите си, светлината се разляла над света. Поради това се счита, че окото с изключение на да пропъжда злите сили и негативната сила, има и способността да притегля положителното.

Преданията за силата на синьото око са достигнали и до нашите географски ширини с годините и до през днешния ден всички имаме вяра в неговата положителна мощ.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР