Всички сме виждали онези висулки по гривни и герданчета -

...
Всички сме виждали онези висулки по гривни и герданчета -
Коментари Харесай

Какво представлява амулетът със синьо око и за какво служи

Всички сме виждали тези висулки по гривни и герданчета - дребни сини очички, за които от дребни знаем, че носят шанс и защищават от неприятни намерения. Но знаем ли от кое място в действителност идва това вярване и какво символизира този талисман?

Окото на Назар – по този начин в действителност се назовават сините мъниста, които са направени като очи. Този талисман може да се смята за нещо всекидневно в азиатските страни като Турция, Сирия, Египет, Армения, Иран, Афганистан, Гърция, Кипър и Азербайджан.



Окото се носи от генерации. Традицията се трансферира от потомство на потомство без да губи нишката. Честа процедура е амулетът да се разменя като подарък. Закача се по коли, бебешки колички, облекла, офиси и домове. Целта е хората да се пазят от уроки.

 назар iStock, Pexels

Смята се, че стъкленото око вижда цялата проклетия и е в положение да я прогони от вас и дома ви.

Отдавна се е считало, че синеоките хора могат да урочасват и всички са бягали от тях. Само талисман с форма на око отблъсква отрицателната сила, като се "взира " непосредствено към зложелателя. Смята се, че когато Окото на Назар се пропука или счупи, то е приело в себе си злото и е належащо да се подмени с ново.

Египтяните също коленичат пред синьото око. За тях той е амулет, който датира още от дълбока античност. Дори има няколко митове, които описват за него.

 назар iStock



Според едната, когато египетският господ Хор отворил очите си, светлината се разляла над света. Поради това се счита, че окото с изключение на да пропъжда злите сили и негативната сила, има и способността да притегля положителното.

Преданията за силата на синьото око са достигнали и до нашите географски ширини с годините и до през днешния ден всички имаме вяра в неговата положителна мощ.
 Как да си създадем талисман за шанс: омамори  Как да си създадем талисман за шанс: омамори  Как да си създадем талисман за шанс: омамори  Как да си създадем талисман за шанс: омамори
За още потребни и практични публикации.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР