Всички сме виждали как пръстите на ръцете и краката ни

...
Всички сме виждали как пръстите на ръцете и краката ни
Коментари Харесай

Защо след баня пръстите ни се набръчкват

Всички сме виждали по какъв начин пръстите на ръцете и краката ни се набръчкват след по-дълга баня или плуване. И въпреки че след известно време кожата ни си възстановява естественото положение, несъмнено сме се чудили за какво възглавничките на пръстите ни стават сходни на стафиди.

Отначало учените считат, че осмозата е повода за набръчкването на кожата ни във вода. И по-точно - притокът на вода уголемява повърхността на кожата, само че не и тъканта под нея, което основава набръчкания тип на пръстите.

Това поверие обаче се трансформира през 1935 година, откакто лекарите следят пациенти, които имат увреждане на нервите. Един от пациентите да вземем за пример има увреждане на нервите на три от пръстите си. След като са били имали контакт с вода, неувредените пръсти са се набръчкали, а повредените - не. Заключението на докторите е, че нервната ни система кара пръстите ни да наподобяват като стафиди, откакто прекараме по-дълго време във вода. " Нервната система свива кръвоносните съдове под кожата, което кара горните пластове на кожата да се набръчкват ", изясняват те.

Биолозите считат също по този начин, че и еволюцията е забъркана във въпроса. Предците ни са се справяли в дъждовни условия и са се нуждаели от по-силен захват, с цел да работят дейно. Скорошно изследване даже потвърждава, че хората с набръчкани пръсти захващат мокри предмети с 12% по-добре, пише Women`s Day.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР