Всички сме го правили като деца - да оплезим език

...
Всички сме го правили като деца - да оплезим език
Коментари Харесай

Тежките метали, замърсяванията, прахта и колко е безопасно да ядем сняг

Всички сме го правили като деца - да оплезим език и да чакаме снежинките да падат на него или напряко да загребем сняг и да го хапнем. Оказва се обаче, че е има много аргументи да не го вършим и да не разрешаваме на децата си да прекаляват с това " лакомство ".

Образуването на снежните кристалчета работи като самобитен филтър за водата и може да приемем, че преди малко образувалия се сняг е чист. Проблемът идва обаче, когато снегът наближи земята и падне върху нея.

" Снегът събира повече тежки метали и други замърсявания от атмосферата и от дъжда. Причината е по-голямата му повърхност и по-бавната му скорост, " споделя шефът на Лабораторията по сняг и лавини към Държавния университет на Монтана Джорди Хендрикс.

Според Хендрикс, колкото по-дълго снегът остане на земната повърхнина, толкоз по-замърсен е, тъй като поема прахуляк и замърсявания от земята. Важно значение има и мястото - естествено, че снегът по високите елементи на Рила е по-чист от този в центъра на София.

Хендрикс прави няколко последни предизвестия - да си разрешаваме да ядем сняг единствено, в случай че е неотдавна навалял на чисто място. И да заобикаляме всевъзможен, който не е искрящо бял. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР