Всички сме чували за Вълка от Уолстрийт, както и знаем

...
Всички сме чували за Вълка от Уолстрийт, както и знаем
Коментари Харесай

Коя е Вещицата на Уолстрийт?

Всички сме чували за " Вълка от Уолстрийт ", както и знаем за именити вложители като Бенджамин Греъм, Уорън Бъфет, Питър Линч. Но знаете ли коя е Вещицата от Уолстрийт?

Историята на Хенриета " Хети " Грийн е извънредно любопитна: тя е била най-богатата жена в Съединени американски щати, само че също и най-стиснатата. Изчислява се, че благосъстоянието ѝ, насъбрано посредством покупко-продажби на борсата и на пазара на недвижими парцели, е било сред $2,35 милиарда и $4,7 милиарда в днешни пари. Но тя влиза в Световните върхове на Гинес като най-големият сребролюбец.

Хети Грийн е родена на 21 ноември 1834 година в Масачузетс в богато семейство, което е изкарвало прехраната си с китоловство. На 2-годишна възраст отива да живее с дядо си и вуйна си. Хети четяла финансовите страници на вестниците на дядо си и научила част от занаята от него и татко си. На 13-годишна възраст става фамилният счетоводител и съпровожда татко си на всички места.

Баща ѝ почива през 1865 година, оставяйки ѝ към $6 млн. (или $100 млн. днешни пари), от които $919 хиляди кеш, склад в Сан Франциско, а останалата сума - в тръстов фонд, от който тя получава приход, само че няма надзор върху главницата. На 33 година се омъжва, като кара бъдещия си брачен партньор да се откаже от искания върху нейното благосъстояние преди брака.

Днес всички знаят, най-малко на доктрина, че на пазарите купуваш на ниска цена и продаваш скъпо. Както написа и Греъм в книгата си " Интелигентният вложител ", тази известна мъдрост не постоянно е била съществена тактика, изключително измежду дребните вложители.

Хети обаче прави тъкмо това. " Купувам, когато акциите са ниско и никой не ги желае. Държа ги, до момента в който не нарастнат и хората не полудеят по тях. Това е, имам вяра в тайната на всеки сполучлив бизнес ", споделя тя.

Грийн влага в облигациите, които зареждат с пари гражданската война в Съединени американски щати. Те са ѝ носели висока възвръщаемост в злато. Друга съществена инвестиция е била в акции на железопътни компании.

Годишната ѝ облага доближава $1,25 млн., а за ден е правила даже $200 хиляди " Вярвам, че би трябвало да влезеш ниско и да излезеш високо. Харесвам железопътни акции и ипотечни облигации. Когато виждам, че хубави неща поевтиняват, тъй като никой не ги желае, закупувам доста от тях и ги държа ", изяснява още тя.

Въпреки триумфите ѝ на пазарите, тя живее непретенциозен живот. Скъперничеството ѝ остава именито: споделя се, че Хети в никакъв случай не е пускала отопление и не е употребила гореща вода. Носила е единствено една остаряла черна рокля и е сменяла бельото си чак когато се скъса; не е блага ръцете си и е употребила за транспорт остаряла карета. Диетата ѝ се е състояла най-много от пайове за по 15 цента. Легендата споделя, че е прекарала цяла нощ да търси пощенска марка за 2 цента в каретата си. Друга твърди, че е прала единствено най-мръсните елементи на роклята, с цел да пести от сапун.

Някъде по това време си печели и прякора " Вещицата на Уолстрийт ".

Скъперничеството ѝ обаче коства скъпо на сина ѝ Нед, чийто крайник е трябвало да бъде ампутиран, защото Хети търсила прекомерно дълго безвъзмездна клиника, където да му оказват помощ. Някои историци оспорват тази история и настояват, че не е вярна.

Има и друга страна на историята за Хети: въпреки и скрито, тя е дарявала постоянно за разнообразни дела, давала е заеми под пазарни равнища на църкви, подпомагала е фамилии.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР