Всички сме чували за суперхраните - онези с множеството ползи

...
Всички сме чували за суперхраните - онези с множеството ползи
Коментари Харесай

Суперхраните на 2023 г. - добре познати на всички ни

Всички сме чували за суперхраните - тези с множеството изгоди за здравето поради високото си наличие на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Те елементарно се вписват във всяка диета и могат да се употребяват постоянно.
 Кейл, семена от нар, тахан, моринга и кои са суперхраните на 2022 година
Суперхраните на 2022 година

Не всички са скъпи и недостъпни

И в случай че сме привикнали да одобряваме за суперхрани някои по-екзотични или мъчно налични, сезонни храни като брюкселското зеле, боровинките или листата от моринга, става известно, че доста от храните,  които са нормална част от всекидневието, могат да бъдат също толкоз потребни.

Затова диетолози и експерти по хранене подчертават върху някои добре познати артикули, за които настояват, че са суперхраните на 2023 година

Леща

Растителният протеин набира все по-голяма известност напоследък и се трансформира в съставна част даже на храни като чипса и пастата. Лещата съдържа огромно количество фибри, които поддържат положителния холестерол и е богата на магнезий и желязо.
 Снимка 613105

Съществуват другите сортове - от алена, зелена до френска и всеки предлага друг усет и текстура. Ето за какво умерено може да включваме постоянно лещата в менюто си без да се притесняваме, че може да ни омръзне.

Телешки черен дроб

Съдържа съвсем всички съществени витамини и минерали, които освен това елементарно се усвояват от организма. A, D, E, K, B12, фолиева киселина, мед и желязо - това са нужните за тялото " принадлежности " за естествена детоксикация, поддържане на хормоналния баланс и даже за вярното действие на щитовидната жлеза.
 Снимка 613106

Телешкият черен дроб може да се употребява подготвен по най-различни способи. А може да бъде сменен сполучливо и с пилешки или гъши черен дроб, при положение, че говеждото не е нашата храна, поучават от Real Simple.

Фурми

Не единствено че са извънредно вкусни и могат да задоволят всеки фен на сладкото, само че и са цялостни с редица потребни за организма субстанции. Калий, желязо и фибри са единствено част от тях.
 Снимка 613104

Освен това са доста засищащи - могат да заменят умерено цяла една закуска.

Татарска елда

Предвид все по-нарастващите екологични проблеми, доста диетолози считат, че една храна е в действителност супер, когато поддържа освен здравето на индивида, само че и здравето на планетата. Хората от ден на ден се нуждаем от култури, които са хем задоволително питателни, хем не изискват доста запаси. Именно в тази категория попада татарската елда.
 Снимка 613108

Освен, че е непретенциозна, тя е и извънредно потребна храна, богата на фибри, минерали и мощни защитни полифеноли, които поддържат здрава имунна система. А осен това е евтина и леснодостъпна.

Булгур

Това е зърнена храна, която се подготвя от разнообразни сортове пшеница посредством попарване, изсушаване и мелене. Само една средноголяма чаша сварен булгур носи на организма 6 грама протеин и 8 грама фибри. Освен това го доставя с доста минерали, в това число желязо на растителна основа.
 Снимка 613110

Може да бъде добър сурогат на ориза в разнообразни предписания. Или пък да се добави към салатата за спомагателен усет.

Конопено семе

Предимството на семената е, че съдържат мастни киселини вид омега, аминокиселини и минерали. С високо наличие е на витамин Е, витамини от група В, както и на минерали като магнезий, калий, желязо, фосфор и цинк. Имат доста добър резултат върху косата и кожата, защото ги подхранва на клетъчно равнище.
 Снимка 613109

А хубавото е, че умерено могат да бъдат добавени към съвсем всичко - кисело мляко, салати, тестени произведения.
 Ядки, цитруси, горски плодове, риба и зеленолистни зеленчуци - суперхраните на 2021 година
Кои са суперхраните на 2021 година

Героите и в нашата кухня тази година
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР