Всички сме чували всевъзможни обяснения на зачестилата през зимата реплика

...
Всички сме чували всевъзможни обяснения на зачестилата през зимата реплика
Коментари Харесай

Ако ви удря ток от всичко и всеки, ето каква е причината!

Всички сме чували всевъзможни пояснения на зачестилата през зимата имитация “Хвана ме ток от дръжката на вратата ”. Най-масовият коментар по-късно е, че в случай че човек спре да носи облекла от изкуствени материи, това няма да се случва. Животът обаче опровергава теорията минути по-късно, когато сътрудник с “правилно ” облекло влезе в ролята на ударен от замаскирана “електрическа палка ”, написа trafficnews.bg. Тогава гадаенето ражда други версии и препоръки, в множеството случаи се стига до вменяване на екстрасенски качества на тези, дето ги хваща ток от всичко. Даже от хора!
Токовият удар от предмети отвън електрическата мрежа просто ни подсеща да върнем здравословното равновесие в заобикалящата ни среда, написа 24 часа. Още по-точно, да увеличим влажността на въздуха в помещението, с цел да попречим на наелектризирането, изясни метеорологът проф. Валери Спиридонов. През мразовитите зими влажността на въздуха пада доста по две аргументи: студеният въздух по принцип е по-сух, а отоплителните уреди в допълнение го пресушават.

“Спомнете си известния опит с разресване на косата с гребен – когато тя е суха и пуснем наоколо дребни парченца хартия, те полепват върху главата, само че щом косата се намокри – фокусът към този момент не се получава, косата не се наелектризира. В живота нещата са сходни. Много повърхности, облекла, настилки елементарно се наелектризират в условия на ниска относителна мокрота, тъй като доста сухият въздух не разрешава тези заряди и да се разредят по натурален метод. Превръщаме се в нещо като кондензаторчета – зареждаме се и се разреждаме посредством всяка повърхнина, до която се докоснем. Тогава се получава привличащият внимание резултат да те удря ток от всичко”, добавя проф. Спиридонов.

А по какъв начин се получава материалната искра сред хора? “И на мен ми се е случвало в затворено помещение с мокет, изкуствени завеси и така нататък през зимата при доста ниска относителна мокрота, да излязат искри сред мен и различен човек. Това е според от заряда - получава се, когато според от облеклата и повърхностите край себе си единият човек е натрупал позитивен заряд, а другият – негативен. Тогава при здрависване или различен досег е изцяло обикновено да излязат искри, споделя проф. Спиридонов.

Не може да се каже при какъв тъкмо % относителна мокрота на въздуха ще се стигне до наелектризиране, тъй като другите облекла, повърхности и типът на отоплението въздействат по собствен метод. Но да приемем за междинна стойност 50%, споделя ученият. Точният % няма значение, в случай че се стига до искри. Но можем на мига да ги омаломощим, като увеличим въздушната мокрота, с цел да се разреждат зарядите по натурален път. Достъпният за всеки дом и офис бърз способ е просто да се сложат купи с вода за изпаряване или влажни кърпи. По-луксозен вид са специфичните овлажнители, които разпрашават водата до мъгла. От позиция на здравето човек се усеща в температурен комфорт при 20-25 градуса и мокрота на въздуха е 30-60%, изяснява експертът по белодробни заболявания доктор София Ангелова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР