Всички сме чували фразата, че мъдростта идва с годините. И

...
Всички сме чували фразата, че мъдростта идва с годините. И
Коментари Харесай

Наистина ли мъдростта идва с възрастта?

Всички сме чували фразата, че мъдростта идва с годините. И сигурно познаваме образци, които могат и да потвърдят, и да опровергаят тази теза. А едно ново научно проучване дава още една позиция по тематиката, която се дискутира от епохи.
Прочетете още
Д-р Юдит Глюк, психолог от университета в Клагенфурт в Австрия, прави разбор на резултатите от предходни проучвания, търсещи връзка сред възрастта и мъдростта. И заключва, че тази връзка не е толкоз мощна и значима, колкото допускат някои. Въпреки че мъдростта може и постоянно идва с възрастта, остаряването и натрупването на житейски опит не е задоволително, с цел да ни направи по-мъдри.

Според психолога, с цел да се определиш като умен е нужно освен това от това просто да остарееш. И това са житейските прекарвания, които обаче са уникални за всеки зрял човек. Защото даже на двама души да им се случи едно и също, те евентуално ще го одобряват по друг метод, което трансформира същността на цялостното прекарване.

Начинът, по който възприемаме събитията и реагираме на тях, както и поуките и измененията, които следват от тях, са с доста по-голямо значение за трупането на мъдрост, в сравнение с самата преживелица. Много са значими и самостоятелните " вътрешноличностни и междуличностни запаси " като да вземем за пример прочувствената просветеност.

В проучването си психологът разказва, че характеристиките на мъдростта включват съчувствие и " самотрансцендентност ", разказана като " изпаряване на персоналните граници " в нравствен смисъл. Мъдростта също е " запас за справяне с провокации като самотата ", изключително в късна възраст, добавя още доктор Глюк, представена от Daily Mail. 

Има и различен фактор, който също не е за подценяване. С напредването на възрастта мъдростта може даже да намалее, тъй като понижават и някои качества като това да се контролират страстите в стресови обстановки или да се оправяме със комплицирани проблеми. Това се дължи на дегенеративните промени в мозъка, както и на измененията във възприемането на света. 

На фона на тези заключения въпросът дали с възрастта идва и мъдростта продължава да бъде противоречив. Докато предходно проучване в Орегонския държавен университет твърди, че в случай че не сме изпитвали задоволително компликации през живота си, няма по какъв начин да придобием мъдрост, преди години в Калифорнийския университет откриват, че възрастните хора демонстрират по-голямо самообладание и по-добро финансово схващане. Е, само годините ще покажат по какъв начин ще е при нас.

 

Източник: lifestyle.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР