Всички сме чували, че закуската е най-важното хранене за деня,

...
Всички сме чували, че закуската е най-важното хранене за деня,
Коментари Харесай

8 чудесни идеи за бърза и здравословна закуска

Всички сме чували, че закуската е най-важното хранене за деня, само че все пак огромна част от нас я пропущат заради една или друга причина. Някои нямат време заран, други считат, че в случай че не закусват, ще отслабнат, трети пък нямат концепция какво да закусят – хем да е бързо, хем да е здравословно, хем да ги засити.

Закуската заран ни обезпечава нужната сила и хранителни субстанции за обикновено протичане на метаболитните процеси и за реализиране на физическата и умствена активност. Пълноценната закуска усъвършенства паметта, вниманието, концентрацията, покачва успеваемостта на работата, която вършим.

За да бъде по-свежи и енергични през целия ден е значимо с изключение на по кое време ядем и какво ядем.

Предлагаме ви няколко чудесни хрумвания за бърза и здравословна закуска:
Сусамов тахан с мед


Класика в жанра – сусамов тахан с мед. Съотношението е хубаво да е 1:1 и. Тази закуска зарежда с сила за целия ден, внася в организма незаменими аминокиселини, потребни мазнини, укрепва антиоксидантната отбрана. Действа превъзходно на стомашно-чревния тракт.

Може да хапвате тази чудна композиция напряко с лъжицата от буркана – само че може да бъде и добавка към препечена филийка. Ако имаме потребност от нещо, което да ни засити за цялата заран... Киселото мляко е подобаваща закуска, която ще ни зареди с доста сила, тъй като съдържа до 18 г протеини в 200 г мляко. Освен това една порция ни доставя единствено 100 калории и 0 г мазнини. Ако го поръсим с малко бадеми и богати на фибри плодове като пресни круши, киселото мляко ще ни засити за дълго.
сусамов тахан

Яйца


Закуската, която съдържа яйца, усилва чувството за задоволеност, понижава количеството храна, призната при идващото хранене, и спомага за поддържането на равнищата на кръвната захар и инсулина. Яйцата са незаместим източник на протеин и винамин D, и елементарно се комбинират с други потребни храни като пълнозърнест самун, спанак, авокадо и домати. Ако не обичате жълтъци, не бързайте да изключвате яйцето като вид. В подобен случай може да си приготвяте белтъчни омлети.
Ако желаете да контролирате кръвната си захар, кръвното налягане и в същото време да се борите с непотребните килограми, хапвайте яйца

Кисело мляко


Киселото мляко е потребен, апетитен и хранителен източник на белтъчини, което го прави превъзходен избор за закуска. Белтъчините понижават чувството за апетит. Млякото е пълноценна, подобаваща за деца и възрастни храна. Можете да добавите към него плодове, мед, ядки, чия, овесени ядки или да си го хапнете чисто.
кисело мляко

 
Ядки


Суровите ядки са потребни и вкусни – а също така и ужасно допълнение към закуската, тъй като ядките са засищащи и спомагат за предотвратяването на струпване на непотребни килограми. В редица проучвания е открито, че постоянната консумация на ядки може да понижи риска от сърдечносъдови болести, инсулинова устойчивост и възпалителни процеси. Ядките са и богати на магнезий, калий и потребните мононенаситени мазнини. Хубаво е преди да ги консумирате, да ги накиснете за няколко часа във вода.
Ядките са богати на потребни мазнини, минерали и антиоксиданти, които са потребни за сърцето

Чиа


Семената чия форсират метаболизма, доставят организма с потребни субстанции и оказват помощ за балансиране на тежестта. В своята „ черупка ” те имат гъсто наличие на хранителни субстанции, доста малко калории и са цялостни с протеини, фибри, антиоксиданти, калций и сложните за набиране омега-3 киселини.
Семената на чиата са отличен източник на фибри, потребни мазнини и калций
ThinkStock/Getty Images
Ако се чудите по какъв начин да ги комбинирате – развихрете въображението си. Накиснете ги вечерта в мляко, сок или вода, прибавете овесени ядки, подсладете ги с мед и плодове.

 
Овесени ядки


Овесените ядки са посочени за една от най-полезните за здравето закуски и храни като цяло. Те са извънредно налични, подготвят се елементарно и имат потвърден резултат за понижаване на холестерола и възстановяване на метаболизма. Може да ги смесите с вода, прясно мляко, кисело мляко, соево мляко – хубаво е да ги накиснете още от вечерта, да ги овкусите с мед и канела, да им добавите плодове или ядки.
закуска
Пълнозърнест самун


Между две тънки филийки пълнозърнест самун можете да сложите късче нискомаслено сирене, домати и едно нарязано сварено яйце. Така подготвен сандвичът ще ви даде нужните хранителни субстанции и сила.
пълнозърнест самун сандвич здравословна закуска
Бонус: Бананови палачинки


Ако желаете да се поглезите през уикенда с вкусна, само че в същото време здравославна закуска, предлагаме ви да извършите бананови палачинки.

Необходими артикули:

2 банана
2 яйца
½ чаена лъжичка канела
½ чаена лъжичка ванилов екстрат

Намачкайте с вилица бананите и ги сложете в купа. Към тях прибавете яйцата, канелата и ваниловия дестилат. Разбъркайте добре. Трябва да се получи немного гъста каша. В загрят тиган с незалепващо покритие (но за по-голяма сигурност, с цел да не залепнат палачинките го намажете с малко мазнина) благодарение на супена лъжица оформете дребни кръгчета, сипвайки от сместа.

Гарнирайте ги по ваш усет – с мед, с пресни плодове, с шоколад или сладко. Да ви е сладко.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР