Всички сме били в ситуация, в която не можем да

...
Всички сме били в ситуация, в която не можем да
Коментари Харесай

Явлението „на върха на езика ми е“ си има име – „преск вю“

 мислещ-човек-с-крушка-вместо-глава

Всички сме били в обстановка, в която не можем да си спомним дадена дума, макар че отговорът безусловно се върти на езика ни, само че не ни идва на разум. В резултат на това сме толкоз загрижени с този въпрос, че забравяме за всичко останало.

Явлението „ на върха на езика ми “ се отбелязва с термина „ преск “ (или „ преск вю “) (фр. presque vu – съвсем видяно), който е основан по прилика с термините дежавю и жамеву.

Той се крие в неспособността да си спомним нещо добре познато. Определено количество информация за дадена дума изскача в главата на човек и той безусловно е на път да си я спомни, само че това не се случва, което затруднява мисленето му в ддения миг.

Това положение нормално е доста мъчително и може да скапе настроението на човек за дълго време. За първи път е разказано от психолога Уилям Джеймс в неговите „ Принципи на логиката на психиката “ през 1890 година

Интересното е, че най-често ни се коства, че забравената дума има нещо общо с избрана област или стартира с съответна писмен знак. Което постоянно не е правилно.

Учените са открили, че честотата на феномена „ върти ми се на върха на езика “ няма ясна връзка с появяването на деменция. Това е единствено леко затваряне на паметта, което е илюстрация на обстоятелството, че смисъла на една дума може краткотрайно да съществува в съзнанието без нейната знакова форма.

Как да си спомним думата, която ни е на върха на езика

Отпуснете се и помислете за нещо друго. Превключваето на вниманието ще помогне да се спре натискът върху паметта (или речта) и думата ще бъде припомнена сама.

Избройте всички букви по азбучен ред. Напълно допустимо е да съумеете да си спомните първата писмен знак на забравената дума и да възпроизведете цялата.

Задавайте си уточняващи въпроси. Необходимо е да се доближи до избрана асоциация, която да ви разреши да запомните думата, с която е обвързвана.

И най-важното, не се опитвайте да се напрягате, пробвайки се да запомните точната дума. Колкото повече напън оказвате върху себе си, толкоз по-малка е вероятността думата да излезе на повърхността.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР