Всички случаи на млади пациенти с COVID-19 ми се докладват

...
Всички случаи на млади пациенти с COVID-19 ми се докладват
Коментари Харесай

Министър Ангелов: Всички случаи на COVID-19 при родилки и де...

" Всички случаи на млади пациенти с COVID-19 ми се рапортуват персонално, всички се ревизират, в това число за децата и родилките. Такава инспекция ще бъде направена и в болничното заведение в Благоевград, с цел да бъдат изяснени всички обстоятелства към гибелта на тази родилка. Съболезнования на околните на умрялата жена, доста неприятно, само че това заболяване протича грубо. По случая не мога да кажа нищо повече, до момента в който не завърши инспекцията в болничното заведение, тя е назначена нощес ", сподели в Смолян здравният министър Костадин Ангелов.

Той пристигна на инспекция в регионалната болница и съобщи, че обстановката наподобява под надзор. Лечебното заведение има 306 кревати, от тях 154 са за пациенти с ковид. Има заети 64 кревати и са свободни 90.

" С тях ще могат да бъдат поети потребностите, в случай че несъмнено се увеличи натиска към лечебното заведение. Реанимационните кревати са 9, 7 от тях са заети, регистрира Ангелов. " И тук се следи както и на национално равнище подмладяване на пациентите. Преди малко беше призната жена на 43 години, която непосредствено се настанява в реанимация. Наблюдавам във всяко лечебно заведение, което навестявам медици, които не са имунизирани и тук имаме подобен случай сътрудник, който не се е ваксинирал при първата фаза в този момент позитивира ПСР - тест и надлежно е с клинична картина на болестта. Ваксината е единствения вид, който може да ни помогне в битката с Ковид-19 ", разяснява министърът.

Той съобщи, че все още няма терзания за дефицит на кревати на национално равнище, също и на локално. " Там, където имаме нараснал напън - усилваме леглата. Над 50% са болните от Ковид -19 в интензивните отделения в страната, като в същото време този % понижава, защото разкриваме кревати, само че пациентите по безспорна стойност се усилват. Вече сме извънредно добре готови с всички нужни лекарства, консумативи, персонални защитни средства, тъй че терзания в тази посока нямаме ", сподели Ангелов. И съобщи, че на 15 април се чака по предварителни данни да има ваксина на Янсен в Европейски Съюз и надлежно тя да се получи и у нас и да бъде публикувана.

" Нямаме проблеми нито с първа, нито с втора доза на имунизациите АстраЗенека, Пфайзер и Модерна. В момента изчакваме да свърши инспекцията в Пловдив и надлежно ще продължим с имунизирането ", съобщи министърът. Заместник шефът на МБАЛ -Смолян доктор Апостолова и зам. регионалният шеф Андриян Петров обявиха, че в последните дни се усилва заболяемостта и ситуацията става трагична в община Златоград, а от ден на ден и в регионалния Смолян.

По рано денем, дружно с премиера Бойко Борисов и министърът на туризма Марияна Николова, здравният министър посети обсерваторията на Рожен, която навършва 40 години. Премиерът разгласи, че тази година летния сезон ще бъде открит на 1 май. " Мотото ни е България да бъде безвредна дестинация и да осигурим безвредно лято. Утре, (понеделник - б.а.), с моя нарочна заповед ще бъдат издадени инструкции за използването на ограниченията за сигурност в местата за настаняване, хранене и развлечения за целия летен сезон, тъй че да бъдат безупречни както предния летен сезон. Правилата, които важат сега в зимните курорти, във връзка с сигурност, в това число на кабинковите и въжените лифтове, ще продължат да се ползват, защото знаете, че сме четири сезона дестинация и нашите планини се посещават и през летния сезон ", сподели пред медиите Николова.

Тя съобщи, че в област Смолян вложенията в мандата в довеждаща инфраструктура са над 100 млн. лв.. 90 млн. лева са вложенията във водния цикъл, а 20 млн. лева са вложени в просветителна инфраструктура. Николова отиде да ревизира на място по какъв начин върви строителството на Граничен контролно-пропусквателен пункт - Рудозем. " Много е значим пункта, където знаете, че инвестицията е в размер на 37 млн. лева Този пункт ще даде опция да се усъвършенства свързаността, в това число транспортните връзки във връзка с туризма, защото област Смолян е доста желана във връзка с културно, етно, исторически, планински и спа туризъм ", сподели Николова. Във връзка с трафика от Граничен контролно-пропусквателен пункт тя съобщи, че следва да бъде определен реализатор за ремонта на главния път Асеновград - Чепеларе - Смолян на стойност 78 млн. лева, като в него е включен и построяването на към 27 км трета лента, което да облекчи трафика, в това число и на тирове. " Довеждащата връзка е спомагателна инвестиция, която е доста нужна за региона. Тук беше пуснат и язовир Пловдивци в употреба през 2019 година, там също инвестицията е в размер на към 50 млн. лева Трасето, което следва да бъде построено с тръбопровод от него е към 27 км. Инвестициите в региона са в забележителен размер, продължаваме да строим пътища и да вършим довеждаща инфраструктура. Това е за възстановяване на живота на популацията, повече работни места и надлежно за възстановяване на транспортната връзка и туризма ", съобщи Николова.

Тя регистрира, че има претовареност в зимните курорти и изискванията са положителни за ски, като се чака сезона да продължи до 10 април. " Спадът в визитите в зимните курорти е над 60%, само че въпреки всичко имаме сезон, което стана допустимо с помощта на това, че България получи печата за сигурност и хигиена от Световния съвет за пътувания и туризъм. Знаете, че на другите места курортите не работят. Но това се дължи на навременните ограничения и прецизния надзор, който се реализира на терен ", сподели Николова.

Министърът съобщи, че с разнообразни страни се вършат сега спомагателни двустранни договорености по повод пропускането на туристите с така наречен имунизационни удостоверения. За удостоверенията тя акцентира, че се вкарват единни условия по европейските стандарти - за хора с ваксина, ПСР тест и антигенен тест са преболедувалите Ковид -19 с не по-дълъг период от 6 месеца от преболедуването. " Правилата във връзка с пропускането ще бъдат ясни и точни, с цел да осигурим предвидимост за туристическия отрасъл. Това, което сектора изиска, да има най-малко 4 седмична предвидимост, с цел да може да се създадат резервациите ", сподели Николова. Летни туристи у нас се чакат още по време на майските празници, за което имало предварителни резервации.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР