Всички ще се повишат с 5,5% от юли 2022 година.

...
Всички ще се повишат с 5,5% от юли 2022 година.
Коментари Харесай

План: Всички пенсии да се увеличават с 5,5% догодина

Всички ще се покачат с 5,5% от юли 2022 година. Това е записано в План за осъществяване на Националната тактика за деен живот на възрастните хора в България, който е качен за публично разискване, оповестява.
Разработването му се координира от Министерство на труда и обществената политика. Проектът на проекта е направен в границите на Междуведомствената работна група по демографските въпроси, приходите и виталното ниво към министъра на труда и обществената политика, в която вземат участие представители на министерства, държавни организации, обществените сътрудници, Националния застрахователен институт, Националния статистически институт, Българския червен кръст и други Индексирането на пенсиите е една от ограниченията в проекта за увеличение на приходите от пенсии.
 Втората пенсия ще може да се мести в Национален осигурителен институт по комплицирана скица, взеха решение депутатите Втората пенсия ще може да се мести в Национален осигурителен институт по комплицирана скица, взеха решение депутатите
Над 3 млн. обезпечени ще могат да трансферират парите си от универсалните частните пенсионни фондове в Национален осигурителен институт по нов период. Сложна скица за м...
Процентът – 5,5 е изчислен въз основа на заложените в бюджетната прогноза за 2021 - 2023 година растеж на междинния застрахователен приход и равнище на средногодишния съгласуван показател на потребителските цени. Така от 1 юли 2022 година минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст ще се усили до 316,50 лева, а обществената пенсия за напреднала възраст ще нарасне до 158,89 лева В документа се припомня, че от 1 юли тази година всички пенсии ще бъдат индексирани по швейцарското предписание с 5%, като обществената пенсия за напреднала възраст ще се усили от 141,63 лева на 148,71 лева От началото на годината към този момент е нараснала минималната пенсия на 300 лв. от 250 лева, а оптималната – на 1440 лв. от 1200 лв..
Догодина нараства и нужната възраст за пенсиониране, като за дамите тя се покачва с 2 месеца до 61 години и 10 месеца, а за мъжете – с 1 месец до 64 години и 5 месеца, написа още в проекта. Необходимият застрахователен стаж пък ще се усили с 2 месеца и за двата пола. Нараства и възрастта за придобиване право на пенсия за работещи в изискванията на първа и второкласен труд, учители, работещи в специфичните ведомства и други - с два месеца.
Освен растеж на пенсиите в проекта са заложени и ограничения за основаване на условия за деен и заслужен живот на възрастните хора посредством обезпечаване на равни благоприятни условия за пълноценното им присъединяване в икономическия и обществен живот на обществото. Социалното министерство предлага стратегия за поощряване на работодателите да наемат на работа безработни хора над 55-годишна възраст. Тя се финансира с пари от бюджета, като за тази година сумата е над 1 млн. лв. и с тях страната ще покрива част от разноските за труд за интервал до 6 месеца. Освен работа се плануват и ограничения за спорт на възрастните хора. Националната спортна академия дава свободен достъп до терен и оборудванията на него за прилагане от пенсионери, както алеи за разходки. Кинезитерапевти и спортни педагози управляват групи от 35-40 непрекъснати участници – общо 200 индивида възраст от 60 до 95 години, с които се организират занимания 3 пъти седмично. Водно-учебната спортна база на НСА в Несебър дава на проведени групи от възрастни хора своята база с отстъпка в цените и действия, които усъвършенстват физическата интензивност. Върви и профилирана услуга „ Адаптирани водни спортове “ за възрастни хора с увреждания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР