Всички сгради с енергиен клас G в Европа трябва да

...
Всички сгради с енергиен клас G в Европа трябва да
Коментари Харесай

ЕС предлага неизолираните сгради да се санират до 2030 г.

Всички здания с енергиен клас G в Европа би трябвало да бъдат санирани до 2030 година, се споделя в план за нова инструкция за енергийната успеваемост на постройките, призната от Европейската комисия в четвъртък.

Сградите би трябвало да преминат от най-ниския клас за енергийна успеваемост G, към идната категория F до 2030 година и до клас Е - до 2033 година Според Еврокомисията постройките от клас G, които са към 15% от сградния фонд, използват 10 пъти повече сила за отопление и за изстудяване от най-енергийно ефикасните.

Тези разноски се заплащат главно от бедните хора, които са жители на най-лошо изолираните здания, употребяващи остарели системи за отопление и изстудяване, сподели вицепрезидентът на Европейската комисия за климата Франс Тимерманс.

Според предлагането публичните и нежилищните здания ще би трябвало да бъдат реновирани и усъвършенствани минимум до равнище на енергийна успеваемост F не по-късно до 2027 година и минимум до равнище E най-късно до 2030 година Жилищните здания би трябвало да бъдат реновирани от G до най-малко F до 2030 година и до минимум E до 2033 година След това държавите-членки би трябвало да открият съответни периоди за реализиране на по-високи класове на енергийна успеваемост посредством нови национални проекти за възобновяване на здания.

Според изчисленията обновяването от равнище G до F ще засегне към 30 милиона сградни единици. Еврокомисията пресмята и че 40% от употребяваната в Европейски Съюз сила отива за отопление, осветяване и изстудяване на постройките, които създават 36% от парниковите излъчвания, които Европейски Съюз се пробва да понижи в границите на Европейския зелен пакт, с цел да реализира въглеродната индиферентност до 2050 година

Съгласно предлагането на Комисията, обновяването от равнище G до F по скалата на документа за енергийни характерности ще се ползва за към 30 милиона сградни единици. Комисията оказва помощ за активизирането на финансирането за първичните капиталови разноски за тези блокове, като разполага с до 150 милиарда евро от бюджета на Европейски Съюз за използване на минималните стандарти за енергийна успеваемост сред в този момент и 2030 година
Предложението за реновирането на постройките планува още въвеждане минимални стандарти за енергийната успеваемост на постройките, на паспорт за саниране, посредством който да може да се следи напредъка, както и на документ за енергийната успеваемост, който ще бъде наложителна част от документите при продажбата, както на обществени, по този начин и на частни здания и на жилища в тях.

Държавите членки ще имат свободата да решат по какъв начин да се покриват минималните стандарти за постройките, като плануват финансова поддръжка за притежателите да ги обновят, тласъци за саниране или пък наказания за неспазване на условията, уточни Тимерманс.

В началото на месеца, акцентирайки високата цена за изолирането им, която притежателите им не могат да си разрешат.

Брюксел показа и първите си законодателни оферти за понижаване на излъчванията на метан , газ, участващ в стоплянето на планетата. През ноември Европейски Съюз се включи в самодейност за 30% понижаване на излъчванията на метан до 2030 година Метанът е един от огромните замърсители на въздуха и съгласно Еврокомисията задачите на зелената договорка не могат да бъдат реализирани единствено с ограничение на излъчванията на парникови газове. Предложението за метана ще принуди операторите на петрол и газ в Европейски Съюз да открият и поправят течове на метан в своята инфраструктура. То обаче не визира фирмите, които са регистрирани в трети страни, само че доставят по-голямата част от газа в Европа посредством производството на нефт, изкопаем газ и въглища.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР