Всички семейства, чиито деца са записани за първи път в

...
Всички семейства, чиито деца са записани за първи път в
Коментари Харесай

Важно за родители! Отпускат еднократна помощ от 300 лева за първокласници и осмокласници

Всички фамилии, чиито деца са записани за първи път в първи или осми клас на държавно или общинско учебно заведение имат право на еднократна помощ от 300 лева за покриване на част от разноските при започване на новата образователна 2022/2023 година.


Средствата се отпускат без значение от техните приходи при изискване, че децата живеят непрекъснато в страната и не са настанени за развъждане отвън фамилията. Помощта се дава и за деца, настанени в фамилии на родственици и близки и приемни фамилии, както и на настойник/попечител, който отглежда такова дете.

Финансовата поддръжка се отпуска след подаване на заявление-декларация.


В случаите, в които дирекция „ Социално подкрепяне “ (ДСП) не може да получи информация по длъжностен път, към него се ползват следните документи:

– уверение, че детето (децата) е записано в първи/осми клас на държавно или общинско учебно заведение, издадено от съответното училище;


– копие от уверение за назначение на аставник или настойник.

Заявлението се подава след записване на детето в първи/осми клас, само че не по-късно от 15 октомври 2022 година Изключение се прави за случаите, когато заради здравословни аргументи, открити с протокол на лекарска консултативна комисия, детето не може да стартира учебно заведение, само че не повече от 6 месеца от започване на образователната година.


Заявлението може да бъде подадено в Държавно стопанско предприятие по сегашния им адрес по следните способи:

– персонално, като към заявката се ползва персонална карта (за справка);

– посредством лицензиран пощенски оператор, като заявката следва да е в оригинал;

– посредством Системата за несъмнено електронно връчване с Персонален идентификационен код на Национален осигурителен институт или дипломиран електронен подпис;


Образци на заявки за разпределяне на тези помощи могат да бъдат получени на място в Държавно стопанско предприятие или изтеглени от формалната интернет страница на Агенцията за обществено подкрепяне на следния линк: https://asp.government.bg/bg/deynosti/sotsialno-podpomagane/semeyni-pomoshti, както и от уеб страницата на Системата за несъмнено електронно връчване.

Помощта се изплаща на два транша. Първата половина (150 лева.) се изплаща след влизане в действие на заповедта за отпущането й, а втората (150 лева.) – при започване на втория образователен период, само че единствено в случай че детето продължава да посещава учебно заведение.

Отпуснатата еднократна помощ предстои на връщане, в случай че детето не постъпи в учебно заведение, в случай че това е невероятно заради здравословното му положение. Средствата се възвръщат при положение, че ученикът не продължи образованието си през втория образователен период до довеждане докрай на първи/осми клас, в случай че това е невероятно заради здравословното му положение, или в случай че в границите на един месец е отсъствал повече от 5 образователни часа без уважителни аргументи.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР