Всички секционни избирателни комисии (СИК) ще имат термометри, за да

...
Всички секционни избирателни комисии (СИК) ще имат термометри, за да
Коментари Харесай

Всяка избирателна секция с термометър за комисията в деня на...

Всички секционни изборни комисии (СИК) ще имат термометри, с цел да може непрекъснато да се ревизира здравословното положение на техните членове на 4 април. Температура ще се мери и на останалите хора, които непрекъснато ще участват в пространствата в изборния ден - покровители, наблюдаващи и упълномощени представители на партиите и обединенията.

За 16-а РИК в Пловдив са образувани 459 секции, в които са записани 4051 участници, препоръчани от парламентарно показаните партии.

Още пет мобилни комисии се основават в Пловдив

за хора с тежки увреждания, изявили предпочитание да гласоподават у дома на 4 април, описа ръководителят на 16-а РИК Илиан Иванов.



Срокът за подаване на заявки изтече на 20 март. Една от преносимите СИК ще обслужва гласоподавателите в „ Тракия” и „ Източен”, защото искащите тук са по-малко, за всеки от останалите региони ще има независими комисии. Те са дребни, тричленни, за разлика от останалите СИК с по 7 - 9 членове, според от броя на гласоподавателите. Няма спад на интереса към изборите измежду хората с тежки увреждания спрямо предходния избор, смята шефът на 16-а РИК. Най-слаб е ползата на инвалидите в " Източен ", откъдето са подадени единствено 4 заявки за урна.

В 17-а РИК за Пловдивска област секциите са 521 с общо 3627 души. Отделно ще се разкрият и мобилни секции.​

Допълнително в навечерието на изборния ден ще бъдат образувани комисии в болничните заведения, в случай че има задоволително искащи да упражнят своя избор. За всички СИК се обезпечават маски, дезинфектанти и ръкавици, които няма да се смъкват, с изключение на когато хората се хранят или употребяват питиета.

Маска ще се дава и на гласоподавателите,

в случай че инцидентно са я не запомнили. Хора без маски няма да се позволяват в постройките, в които се гласоподава. Държавата финансира от своя бюджет защитните средства в изключителните условия на пандемия, акцентира Илиан Иванов. Според него напътствията, дадени от здравния министър за провеждането на изборите, са съвършени и при прецизното им съблюдаване не би трябвало да има проблем.

Поставените под карантина имат право на глас

Карантинираните също имат право на глас, макар внезапното повишаване на инфектираните. Те би трябвало да подадат заявление до 1 април, че са в карантина и желаят да им бъде доставена мобилна урна у дома. Специални екипи с защитни дрехи и маски ще носят урни и бюлетини на хора, които нямат право да напущат дома си. Някои карантинирани гласоподаватели питат дали могат да гласоподават пред вратата на жилището, без да позволяват комисията в жилището. Очакваме спомагателни инструкции от ЦИК, защото карантинираните нямат право да излизат на открито, изясни Илиан Иванов.

Според информацията от ЦИК изборите ще се организират даже и в Коронавирус отделения в лечебните заведения, стига да има нужен брой искащи да гласоподават за 45-о Народно заседание. Проблемът е обаче дали ще се намерят претенденти за присъединяване в тези рискови комисии, защото даже и за постоянните СИК всеки ден има по две-три размени на към този момент записаните членове.

Избираме сред 30 партии и обединения

Тридесет партии и обединения са записали своите претенденти за 45-ото Народно заседание в Пловдив и региона. Имената на политическите сили са изписани под номера в интегралната бюлетина. Тя е бяла и е съвсем същата, както и на предходните парламентарни избори през 2017 година Разликата е, че в този момент номерата на партиите и обединенията не съответстват с тези на преференциите, с цел да не се стига до феномена 15/15 или 11/11, с помощта на който в Народното събрание се озоваха претенденти, поставени на задни позиции.

Номерата на преференциалния избор са трицифрени и стартират след 100. Вотът се отбелязва като преди - със знак V или Х, освен това единствено със синя писалка.

Химикалките в секциите наложително ще се дезинфекцират след всяко прилагане, сподели шефът на 16-а РИК Илиан Иванов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР