Всички секции в самия град, без една, са гласували преференциално

...
Всички секции в самия град, без една, са гласували преференциално
Коментари Харесай

Евроизбори 2019: Слънце грее, дъжд вали...

Всички секции в самия град, без една, са дали своят вот преференциално за Лиляна Павлова, която печели със приблизително над 50% преференции във всяка

© Цветелина Белутова Част от тематиката Как ГЕРБ и Движение за права и свободи завладяват България
Изборите: Технология на подчинението

Резервът от подвластни гласове, който ГЕРБ и Движение за права и свободи си обезпечават в дребните обитаеми места и ромските махали, може да трансформира всеки избор в свирен мач

Резултатите от изборите: Какво демонстрират данните

Статистическият разбор на " Капитал " демонстрира контурите на скритото въздействие по места

Кач парата, шор бозата*

Как ГЕРБ и Движение за права и свободи завоюваха ромските сърца в Монтанско
На 2 май в община Симитли идва изтъкнат посетител. Мария Габриел, лидер на листата на ГЕРБ за изборите, изнася тирада пред локалните хора, съпроводена от кмета на общината Апостол Апостолов и сина му Стефан Апостолов - народен представител от ГЕРБ. Габриел е във вихъра си - цифровото бъдеще на Европа, българският глас в Брюксел, безжичен интернет за общините - всички тематики са наранени. Хората от Симитли явно не са впечатлени: в края на месеца те дават гласовете си за ГЕРБ, само че секциите в самия град са с подавляващо болшинство на преференциите за седмата в листата - Лиляна Павлова.

Всички секции в самия град, без една, са дали своят вот преференциално за Павлова, която печели със приблизително над 50% преференции във всяка. В една от тях гласовете за нея доближават съвсем 80% от всички подадени за ГЕРБ, които пък от своя страна са 77% от общо гласувалите. Би било ласкателно за някогашния министър това да се дължи на извънредно високата благосклонност към нея в този край (за който няма данни тя даже да е посетила преди изборите).

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Но резултатите от цялата община демонстрират нещо друго и много изумително: тя е безусловно " парцелирана ", като най-видимият инструмент за това са преференциите. Всяко обитаемо място в общината има собствен любим от листата на ГЕРБ, партията печели със зашеметителните 76% приблизително, а с изключение на за Павлова гласовете са разпределени за Асим Ахмедов, Емил Радев и, несъмнено, Габриел.

Симитли, Северна Корея

Статистическият разбор демонстрира, че Симитли е eкстремен случай на картата на България. (Само още една община има сходно систематизиране на гласовете - следената от Движение за права и свободи Руен, където обаче е играно с преференциите по секции - те варират от 100% до 0%.)

Любимците на Симитли: Дял на гласовете на ГЕРБ в %

Увеличаване

Любимците на Симитли: Дял на гласовете на ГЕРБ в %

Преглед на оригинала Смаляване

Вземете метода, по който са дали своят вот другите села в общината. Ако Брежани е избрало Габриел със " скромните " 47.8% и 74% преференции в двете секции, то Долно Осеново се е спряло на Асим Ахмедов с близо 100% преференции от всички гласове за ГЕРБ. Същото е ситуацията и в няколко други села (виж графиката).

Освен че е севернокорейски, резултатът е статистически необикновен, в случай че не приказваме за следен избор. Прибавете към това и обстоятелството, че на фона на 33% национална интензивност в Симитли тя доближава съвсем 50%.

Общината, това съм аз

Ако има пояснение зад този феномен, то името му е Апостол Апостолов. Кметът на Симитли е на поста от 2003 година и е прочут с две неща: че сменя непрестанно партиите, които поддържа, само че остава на власт, и че... не е спал с Бойко Борисов. Последното беше изяснено персонално от него през 2016 година, откакто строителният необут Методи Бачев съобщи в пияно положение на събор, че Апостолов е бил интимно непосредствен с премиера. Обяснението за изборния феномен в общината е кметът Апостол Апостолов, който сменя партиите, само че постоянно остава на власт.
Интересното при ръководството на Апостолов е, че според от това с коя партия реши да играе тя печели в цялата община. Когато да вземем за пример се кандидатира за втори мандат, той изостави Партията на зелените и избра Национална движение „Симеон Втори", вследствие на което Симитли всеобщо гласоподава за царската партия. През 2011 година обаче се образува обединението " Бъдеще за община Симитли ", зад която застана Българска социалистическа партия и която отново завоюва безапелационно. На изборите две години по-късно Българска социалистическа партия стават първи в Симитли, въпреки и надалеч не по този начин съкрушително.

Особено любопитни са идващите три вота. Първият е на парламентарните избори през 2014 година, когато водената от Бареков " България без цензура " печели всеобщо в цялата община, изпреварвайки и Българска социалистическа партия, и ГЕРБ. За локален водач на великодушната ББЦ (по това време раздаваща пари от бездънната си каса, за която по-късно ще стане ясно, че е била финансирана от КТБ) е определен Илиян Митревски - до неотдавна водач на общината. Партията обаче бързо се оказва без бъдеще - за разлика от кмета Апостолов.

На кметските избори през 2015 година Симитли още веднъж влиза с уникалността си в новините - на тях се явява един-единствен претендент. Апостолов е победил дефинитивно конкуренцията и към този момент даже няма противници за поста. Печели, несъмнено, със 100% от подадените гласове. " За дребна община като нашата, споделя той, е доста значимо да усвоява средства по европроекти. " Апостолов показва и още нещо, което е 100% - усвояването на средствата за общината по фамозната Програма за развиване на селските региони.

Година по-късно идва съдбовното изявление на Бачев, което води до изпадането от публичните поръчки на близката до него компания " Агромах ". Апостолов влиза внезапно в новините, само че единственият дългогодишен резултат е, че се привързва мощно към ГЕРБ.

През 2017 година на парламентарните избори двама претенденти излизат нагоре в листата на ГЕРБ с помощта на преференции. Първият е някогашният към този момент зам.-министър Александър Манолев, а вторият - синът на Апостолов и футболен арбитър Стефан.
Резултатите във всички секции в община Симитли са съкрушителни в интерес на Стефан Апостолов. Баща ми, споделя той след това, няма пръст в моя триумф.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР