Всички се сблъскваме с миризми всеки ден; те са вездесъща

...
Всички се сблъскваме с миризми всеки ден; те са вездесъща
Коментари Харесай

Точно под носа ни: Mиризмата на човек може да се сравни с генетичен подпис

Всички се сблъскваме с миризми всеки ден; те са вездесъща и неразделна част - от миризмата на утринно кафе до аромата на дъжд. Но също по този начин излъчваме собствен личен мирис, неповторим за всеки човек. Точно по този начин: телата ни създават миризма, която се въздейства от нашите гени, храната, която ядем, и даже нашето здраве. Тази забавна тематика притегли вниманието на науката и нейната работа в тази област визира необятен набор от области - от правосъдна медицина до публично здраве.
Прочетете още
Миризмата, която излъчвате, е сравнима с вашия личен биологичен автограф, пише ScienceAlert, съобщи. Причинява се от композиция от редица фактори, в това число генетични, които играят огромна роля. Някои гени в тялото ви оказват помощ за производството на протеини и химикали, които построяват този неповторим мирис.

Миризмата обаче не е нещо еднакво и непроменливо. След като тялото е развило миризма, то към момента претърпява доста промени. Потта, маслата и другите субстанции, отделяни от тялото, взаимодействат с бактериите по кожата. В резултат на активността на бактериите, първичната миризма се трансформира, образувайки по-сложен мирис, който е неповторим за вас. По тази изменена миризма можете да идентифицирате човек и даже да определите дали е здрав или не.

Изследователите се стремят да схванат човешката миризма, като учат избрани газообразни химикали, отделяни от кожата. Те се назовават ​​летливи органични съединения и образуват аромата, който излъчвате. Топлината на вашето тяло помага на тези съединения да се изпарят и разпространят във въздуха към вас. Това значи, че всеки задоволително близо може да ви подуши.

Едно от най-интригуващите неща за аромата е способността му да служи като маркер на вашата персона. Толкова е ясно, че особено подготвени кучета могат да следват следите, които оставяте. Експериментите показват, че кучетата могат да разграничават еднояйчните близнаци единствено по миризмата - даже ДНК тест не може да се оправи с тази задача.

Последвалите изследвания отидоха по-далеч и демонстрираха, че раса, етническа принадлежност и даже пол могат да бъдат избрани по миризмата. Проучване от 2017 година откри, че характерен набор от 15 летливи органични съединения може да дефинира расата и етническата принадлежност на човек с изненадваща акуратност. Той също по този начин сподели, че миризмата може да дефинира пола на човек с към 80% акуратност.

Но даже това не е всичко, тъй като миризмата може да дефинира освен личността на индивида. Има особено подготвени медицински кучета, които могат да открият по миризмата дали човек има болести като рак и диабет. Изследванията показват, че кучетата даже могат да открият COVID-19 с 90% акуратност. По сходен метод лабораторните проби на човешката миризма са посочили, че са в положение да разпознават положителни за COVID-19 хора със 75% акуратност.

Уникалната миризма, която излъчвате има и на практика приложения. В правосъдната медицина проби от миризми могат да бъдат събрани на мястото на престъплението, осигурявайки различен пласт доказателства. В опазването на здравето разбирането на миризмата на човек може да обезпечи неинвазивен метод за наблюдаване или диагностика на здравословни положения.

Изследването на човешката миризма е област, която не престава да се развива. Изследователите работят, с цел да подобрят нашето схващане за това какво прави аромата на всеки човек неповторим и по какъв начин тази информация може да се употребява в на практика приложения като опазване на здравето и престъпни следствия.

Така че идващия път, когато помиришете някого, не забравяйте, че носът ви навлиза в комплициран и необикновено разнороден свят, който учените занапред стартират да схващат. Може би в бъдеще ароматът, който оставяте след себе си, ще приказва повече за вас от всяка персонална карта. Можем единствено да се надяваме, че тази информация ще бъде употребена в бъдеще за хуманни цели, надалеч от антиутопията на Джордж Оруел, известна на мнозина.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg