Всички се питат какво ще кажат учените, ако експериментът се

...
Всички се питат какво ще кажат учените, ако експериментът се
Коментари Харесай

Предстои проверка на спорната теория за квантовата инерция: през месец октомври IVO Ltd. стартира своя Quantum Drive

Всички се питат какво ще кажат учените, в случай че опитът се окаже сполучлив.

През месец октомври американската компания за технологии за безжичен транспорт на електрическа енергия IVO Ltd. ще изпрати за първи път в космоса електрическа тягова система за спътници.

Системата IVO Quantum Drive трябваше да бъде изстреляна с ракетата притежател SpaceX Falcon 9 като част от задачата Transporter 8 през месец юни. Но заради закъснение създаването на прототипа IVO реши да отсрочи тестването на своята технология по време на задачата Transporter 9 по-късно тази година.

Ако системата Quantum Drive оправдае упованията на IVO, тя може да пренапише сериозните правила на физиката, които са в основата на галактическата промишленост от самото ѝ основаване.

В несъгласие със законите за придвижване на Нютон

QI е абревиатура на Quantised Inertia, което значи квантова инерция. Това е доктрина, препоръчана от английския физик Майк Маккулох, която се пробва да изясни природата на инерцията благодарение на квантовата механика. Според тази доктрина инерцията е мощ, която се поражда от взаимоотношението на тялото с квантовите флуктуации на вакуума. Това опонира на класическото схващане за инерцията, което се базира на първия закон на Нютон.

Теорията за квантовата инерция има доста критици, които я смятат за ненаучна и несъвместима с пробните данни. Тя обаче има и поддръжници, които виждат в нея капацитет за основаване на нови типове галактически мотори, които не се нуждаят от гориво. Една от тези компании е IVO Ltd., създала квантовото задвижване, учредено на правилата на квантовата инерция. Компанията възнамерява да изстреля своя Quantum Drive през октомври 2023 година и да тества работата му в космоса.

В своя уеб страница Маккълок написа, че първият закон за придвижването на Исак Нютон, който дефинира инерцията, като твърди, че „ предметите се движат по права линия с непрекъсната скорост, в случай че върху тях не работи друга сила„, не разказва изцяло какво съставлява инерцията.

Маккулох създава своята доктрина за инерцията, с цел да изясни същинската природа на инерцията, употребявайки странните свойства на квантовата механика. Теорията му е подложена на всеобща рецензия, като някои физици декларират, че предлагането му опонира на законите за придвижване, въведени от Нютон.

IVO твърди, че нейният Quantum Drive е създавал двигателна сила при лабораторните проби

Това значи, че през октомври ще станем очевидци на първото същинско тестване на теорията за QI в космоса, а класическата физика може да се окаже застрашена. Критиците на теорията евентуално ще сметнат, че няма причина за безпокойствие, само че създателят и основен изпълнителен шеф на IVO Ричард Мансел има вяра, че пробата може да се окаже повратен миг в историята на галактическите проучвания.

В изявление за The Debrief Мансел разкрива, че IVO е провела 100-часови проби във вакуумна камера, по време на които техният квантов мотор непрестанно е генерирал малко количество двигателна сила (приблизително 10 милинютона) в сходство с теорията на Маккълок за квантовата инерция.

По време на тестванията те са се пробвали да се уверят, че силата не идва от някакъв различен аспект на задвижването, като да вземем за пример електростатични сили.

IVO има вяра, че нейното квантово задвижване в последна сметка ще може да сътвори до 52 милинютона (mN) двигателна сила от един ват електрическа енергия. В известие за пресата през март компанията съобщи, че ще получава „ неограничена сила за двигателна сила от слънцето “, което значи, че може да отстрани нуждата спътниците да се снижават в орбита.

Както и при други противоречиви системи като EmDrive, тестванията може да не доведат до на никое място, само че си заслужава да бъдат извършени, тъй като има някакъв късмет успеха да промени вечно галактическата промишленост.

Това е още един опит за основаването на галактически транспортен съд без гориво. Идеята е нужната електрическа сила да се получава благодарение на фотоволтаични панели, които зареждат мотора, основан на квантовата инерция. Тоест, една сходна система няма потребност да носи със себе си каквото и да било гориво, само че това опонира на всички съществени физични закони.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР