Всички се питат има ли кадрова чистка в Дирекция Национален

...
Всички се питат има ли кадрова чистка в Дирекция Национален
Коментари Харесай

Кадровата чистка в ДНСК дава ”резултати”

Всички се питат има ли кадрова чистка в Дирекция „ Национален строителен надзор “. След освобождението на близо 40 чиновници се оказва, че е в ход административна промяна. Освен, че сега има огромен брой вакантни места, необяснимо за какво, в новите звена, квалификацията на работещите е намалена фрапантно. Делата против ДНСК занапред стартират.
Поредицата от нередности в ДНСК нараства лавинообразно. Неведнъж сме писали за това. Вижте ТУК, ТУК и ТУК. До момента няма безусловно никаква реакция нито от прокуратурата, която стартира инспекция, нито от министърът на районното развиване Петя Аврамова. Вероятно се чака до толкоз да ескалират проблемите, че да се намеси персонално министър председателят Бойко Борисов. Днес стана ясно, че делото за разрешителното на градеж за " Златен век " на компания " Артекс " има своята развръзка, която не е в интерес на ДНСК.

Преди месец Фрог писа, че чиновниците на ДНСК сигнализират, че близо 40 души са получили предупреждения за освобождение от служба. Те към този момент не са част от Дирекцията. Освен това, доста служители на ведомството преди този момент са си тръгнали сами. Продължават да си потеглят дългогодишни фрагменти. Като главната причина те показват влошена работна атмосфера и тотална липса на професионализъм. Според освободените и напусналите, управлението е преструктурирало дирекциите си, само че по метод, който обрича Дирекцията на от ден на ден проблеми и злоупотреби.

В момента никой от останалите да работят в ДНСК нямат длъжностни характерности, сигнализират от администрацията. Това значи, че никой не знае какви са му отговорностите и отговорностите. Освен това оценките им, тъй наречените препоръка, с която е обвързано кариерното им израстване или намаляване няма по какъв начин да се създадат, тъй като те са въз основа на осъществяване на отговорностите им. „ Цари цялостен безпорядък, изпращат ни на инспекции, само че не знаем какви са ни пълномощията, тъй като не знаем какво се изисква от нас “, настояват чиновници.

Административна „ промяна “

Работещите до в този момент в отдел „ Жалби “ към този момент са част от отдел „ Строително-продуктов надзор “. Едно такова преструктуриране може и да е обосновано, само че сега ДНСК няма контракт с лаборатория за проучване на материалите, обясниха пред медията ни ошашавените строителни контрольори. Това значи, че даже да се вземат материали за инспекция, няма кой да я направи и тази дирекция действително е фиктивна.

Друг много стеснителен миг е снижаването на равнището на квалификацията на фрагменти. В момента в Дирекцията има много вакантни места за адвокати. Докато преди се е изисквало претендентите да са приключили магистратура адвокати, сега за тези места се търсят единствено бакалаври. 13 са местата за чиновници със приблизително обучение. Говорим за Централното ръководство на ДНСК, 13 среднисти от 100 чиновници са повече от 10%. Допускаме, че евентуално това са сегашни студенти, които занапред ще се дипломират, само че по какъв начин се стартира работа в сходна дирекция без стаж и подготовка оставаме на вас да се досетите. 4 от местата за старши адвокати са трансформирани в места за чиновници със приблизително обучение.

Вчера още двама инспектори са подали молби за овакантяване. В персонален състав пък работи пенсионер, който не попада в щатното разписание. Твърди се, че е в болничен различен чиновник, който също липсва в поименния лист. Напоследък зам.-началникът арх. Петър Духленски персонално разнася преписки на избрани чиновници, което прави хаоса още по-голям.

Служители на ДНСК настояват, че състезанията се вършат от основният правист Мария Апостолова, а тя ги моделира за избран човек. Всеки, който не „ кляка “ на шефа е отхвърлен без значение от професионалните му качества и умения. Апостолова е получила покачване и сега е краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на отдел „ Правен “ в Дирекцията. Именно тя съставлява ДНСК по делото на „ Артекс “. По време на съвещанието не е споделила съвсем нищо, което е възмутило всички, а мненията за несъответстващо държание от страна на дирекцията са тъкмо поради това.

Нужни ли са адвокати в ДНСК?

Това е риторичен въпрос. Освен че равнището на подготовка е фрапантно снижено и липсват работещи прависти, Дирекцията очевидно не се оправя в правосъдната зала, освен по проблема със „ Златен век “.

Много от делата са изгубени, а неустойките и правосъдните разноски се заплащат от бюджета. Фрог попадна на няколко каузи изгубени по един и същи метод. Съдът отхвърля исковете, тъй като констативния акт е в директно несъгласие с наказателното (вижте фотографията по-долу). Разполагаме с най-малко 4 такива решения, а какъв брой са не е ясно. Ако в Дирекцията работят задоволително кадърни адвокати, наказателните постановления на ДНСК би следвало да не падат толкоз елементарно в съда. Някио съзират даже предумишленост в метода, по който се водат такива каузи. Не са дребни и подозренията за оказван напън и рекет на строителни компани по този метод. Оказва се, че Дирекцията е наказана и не малко пъти по Закона за вреди нанесени от страната (ЗОДОВ). Разполагаме и с такива решения на съда.

.
Снимка: Извадка от едно от изгубените каузи на ДНСК

Да те уволнят поради болничен, или не тъкмо

На фона на всички тези административни „ особености “ в структурата на ДНСК се оказва, че в Комисията по дискриминация е попаднал случай на освободен от работа правист от ДНСК. Причината за отстраняването му е, че същият е бил в болничен в продължение на три месеца. От Дирекцията обаче описаха, че въпросът с този човек е много по-заплетен и се точи от съвсем година. Юристът, който е с близо 18 години стаж е получавал високи оценки за работата си при постоянните атестации. В резултат на това изискал покачване – от старши юристконсулт да стане основен специалист в дирекцията, в която работи. Молбата му е входирана публично, което се оказва, че ядосва началникът Иван Несторов, тъй като това не е авансово в съгласие с него. За сходно „ непокорство “ следва и поредност от „ наказателни ограничения “, разкриха чиновници, които са си дали сметка, че може да имат същата орис, в случай че не извършват каквото им се каже. Срещу юристът е сформира вътрешен донос, в който се разказва какъв брой е несръчен, макар, че преди този момент няма такива данни. Освен това незабавно му се намалява се оценката за осъществяване на отговорностите. Въпреки, че все още в Дирекцията има вакантни места за адвокати, навръх този се отхвърля изрично да бъде нараснал. Освободен е от работа поради болничния, като болестта му е документирано и показано пред Комисията по дискриминация.

Вероятно това няма да е последния подобен случай.

Екип Фрог Нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР