Всички се обединихме около това, че по-рисковите шофьори трябва да

...
Всички се обединихме около това, че по-рисковите шофьори трябва да
Коментари Харесай

Протестите срещу високите цени на горивата стават все по-масови

" Всички се обединихме към това, че по-рисковите водачи би трябвало да заплащат повече ", сподели Горанов, само че посочи, че наредбата, с която се вкарва системата " бонус-малус ", е на доста ранен стадий

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Краят на евтината " Гражданска отговорност "

Най-разпространената застраховка нараства поради едно правосъдно решение и това евентуално е единствено началото
9 ное 2018
Последният разточителен бюджет

В може би последната добра за стопанската система година държавното управление още веднъж възнамерява държавните финанси да са на недостиг
26 окт 2018
Валери Симеонов се извини, само че в този момент пък Движение за права и свободи ултимативно изиска оставката му

Лидерът на " Воля " Веселин Марешки изиска освен Симеонов, само че и Красимир Каракачанов да се отдръпна, тъй като го защитил
24 окт 2018 " Цена 1000 лева за " Гражданска отговорност " не стои на дневен ред. Подобна тематика е нечиста сделка, целяща основаването на публично напрежение. " Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов след съвещанието на съдружния съвет на ръководещата коалиция ГЕРБ - " Обединени патриоти ", който се организира в понеделник сутринта.

Срещата пристигна на фона на всеобщите митинги в разнообразни градове на страната в неделя против високите цени на горивата, покачването на налозите за старите коли и застраховката " Гражданска отговорност ". Освен прочут опит да се тушира напрежението с думи обаче, както и да се жигосат митингите като " опит за провокация и дестабилизация на страната ", от срещата не произтече нищо.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Така разумно митингите против високите цени на горивата и застраховките не престават и през днешния ден. В София пред постройката на Министерския съвет ще има митинг, проведен от партия " Възраждане ". Протест ще има и в Перник. Това е един от градовете, където митингът в неделя беше един от най-масовите.

Какво споделиха ръководещите

На брифинга не участваха нито министър председателят Бойко Борисов, нито водачите на обединенията от ръководещата коалиция - Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Вместо тях пред публицистите застанаха финансовият министър, ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки.

Горанов съобщи, че е срещнал съдружните сътрудници с фактическото положение по отношение на главните тематики, свързани с недоволството на българските жители от последните дни. По думите му размерът на цената на " Гражданската отговорност " зависи от доста фактори - от цялостното положение на бранша и от тематиката за неимуществените вреди. Според финансовия министър има разбъркване на тематиките за цената на " Гражданската отговорност " и за системата " бонус-малус ", която би трябвало да влезе в действие от идната година.

" Всички се обединихме към това, че по-рисковите водачи би трябвало да заплащат повече ", сподели Горанов, като посочи, че наредбата на Комисията за финансов контрол, с която се вкарва системата, е на доста ранен стадий. " Дали ще остане в този тип занапред ще се проучва ", сподели той. Във връзка с друга тематика, поради която хората стачкуват - нарастването на налога за старите коли, Горанов пресметна, че нарастването е от 6 до 10 лева " Макар да не е пренебрежима сума, по наши оценки е малко на фона на задачите, които сме си сложили за чистотата на атмосферния въздух ", сподели финансовият министър. И добави, че тежестта върху по-старите коли не е такава, че да се трансформира в непостижимо задължение за българските жители " и се равнява на " две кутии цигари ".

Блокираната страна

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пък видя в митингите опит за провокация и дестабилизация на страната. " В значително от случаите имаше много провокация на вчерашните митинги и се целеше конфликт сред тези, които желаеха да се приберат, и тези, които блокираха пътната инфраструктура ", сподели той. Цветанов посочи, че всеки е в правото си да показва мнението си, стига да не нарушава законовите разпореждания и правата на всички жители. " Имаше доста фамилии, които се прибираха с децата си и бяха блокирани в продължение на няколко часа ", съобщи той. По думите на Цветанов всеки има право да избира какво желае - " политическа рецесия и безпорядък или непоклатимост ".

Протести в минало време

През лятото на тази година към този момент имаше митинги против протичащото се в горивния бранш и по-специално против закона, който регламентира дейностите в бранш горива и вкара редица условия, които ще се изпълнят мъчно от дребните участници на пазара, като това ще докара до ограничение на конкуренцията. Секторният закон беше дългогодишна цел на огромните компании от Българска петролна и газова асоциация отпред с " Лукойл България ".

На митинг тогава излязоха фирмите от Национално съдружие на търговците и превозвачите на горива, което беше основано през месец май в отговор на новите законодателни условия, които не бяха спрени от президента Румен Радев, който отхвърли да наложи несъгласие върху Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис. Малките бензиностанции не бяха подкрепени тогава както от президента, по този начин и от ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

От Национално съдружие на търговците и превозвачите на горива в този момент разясниха пред " Капитал ", че не вземат участие в митингите, като в последните месеци са заложили на юридическите ограничения като опит да се противодейства на измененията в бранша.
Национално съдружие на търговците и превозвачите на горива обаче е направило опит да поддържа майките на деца с увреждания, на които е била препоръчана помощ, само че " сякаш не ни повярваха и не ни позволиха до микрофона ", сподели представителят на сдружението Симо Симов.

Сега съгласно някои представители на огромните компании в петролния отрасъл зад митингите в страната " може да стои парламентарно показана партия, която разумно не е в ръководството все още, защото единствено такава би имала организационния и финансовия потенциал да провежда сходно нещо ".

Причини с малко забавяне

Според представители на сектора аргументите за задържането на високите цени при падащи равнища на интернационалните пазари се крият в стоковите ресурси, с които разполагат фирмите, които са купувани на по-високите цени. Другата причина, която беше изтъкната, е районното произвеждане. Така да вземем за пример от 26 октомври до 20 ноември рафинерията на KazMunayGaz - Petromidia в Румъния е в профилактика.

Класически при растеж на индустриалните цени и респективно тези на едро корекциите на пазара на дребно идват бързо, до момента в който при интернационален спад има интервал на мудна промяна по бензиностанциите. Точно такова беше и " откритието " на Комисията за защита на конкуренцията при последната й инспекция на бранша, която приключи с нулев резултат.

Протестите за цените на горивата в този момент сякаш са и малко закъснели, защото по-добрите облаги за петролните компании са били през септември и първата половина на октомври. А в този момент упованието е в края на тази и началото на идната седмица цената на дизела да падне с 5 стотинки, а цената на бензина - с 10 стотинки.

По-сериозните терзания все още идват от интернационалните катаклизми и падащата цена на петрола, откакто Съединени американски щати, Русия и Саудитска Арабия усилиха добивите. В същото време Съединени американски щати облекчиха 8 страни (Китай, Индия, Япония, Южна Корея, Тайван, Турция, Италия и Гърция) от наложените на 5 ноември ирански наказания и след това Иран съумя да продаде 700 хиляди барела на ниска цена нефт на три клиента през Иранската енергийна борса.

В Русия " Лукойл " и останалите огромни съветски производители на нефт пък подписаха съглашение с държавното управление за заледяване на цените на горивата на равнища от началото на юни 2018 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР