Всички се движат по пътищата, но някои възрастови групи са

...
Всички се движат по пътищата, но някои възрастови групи са
Коментари Харесай

Кое поколение и коя марка автомобил създават най-много проблеми на пътя

Всички се движат по пътищата, само че някои възрастови групи са доста по-виновни от други.

Без значение от възрастта, просто не буйствайте на пътя

Признайте си: на всички ни се е случвало да оставим страстите си да вземат връх над нас зад кормилото. Всякакви сюжети могат да се развият, с цел да ви накарат да се вбесите. Обикновено приключват с натискане на клаксони, повишение на гласа и изричане на нецензурни думи.

Пътната гняв (road rage) е гадната действителност, която разрешава на милиони хора да карат тежки железни машини доста бързо едни към други. Според скорошно изследване на колоса Nextbase, нападателният акт наподобява визира някои генерации доста повече от други. А едно от тях, по-специално, е сериозен извършител.

Изследването е обхванало близо 1400 души през септември и октомври 2023 година Установило е, че милениалите са най-зле от всички, когато става въпрос за гняв на пътя.

Road rage-ът е най-силен в наши дни

В началото 59% от интервюираните обявиха, че в някакъв миг от живота си са ставали жертва на гняв на пътя под някаква форма. 27,21 % обявиха, че най-често срещаната форма е „ завирането в задницата “ на автомобила начело.

Проучването е правено за Съединени американски щати. Коментарът е изработен от Герхард Хорн, от уеб страницата carbuzz. Съответно то е най-релевантно за Съединени американски щати. Паралели могат да се вършат и поучения могат да се вадят със постоянна доза здрав разсъдък и вземане предвид с конюнктурата.

Следващите най-разпространени форми са „ засичане “ – 17,7%, и „ физически жестове “ – 16,6%. Не е изненадващо, че това е спорт, в който доминират мъжете.

Трима от всеки четирима интервюирани мъже признават, че са взели участие в акта, спрямо една от всеки пет дами.

Но същинската вест е кой е отговорен за цялата тази гняв на пътя и според от възрастта ви ще се почувствате или нападнати, или оправдани. Милениалите (29-43 г.) са най-лошите участници в придвижването на пътя.

Тях най-вече ги хваща road rage-ът, като са получили 47% от гласовете по време на изследването. Следващата група, която се смята за най-склонна към гняв на пътя, е Поколението Х (44-58 г.) с 21,4%. Поколението Z (16-28 г.) се подрежда незабавно след него с 19,7%.

Имаме си профил на виновника

Положението не наподобява добре за поколението на милениалите. Това са съвсем половината от всички произшествия. Допълнителни данни поддържат тезата, че милениалите може би и не са най-хубавите водачи. Американската автомобилна асоциация разгласява годишен показател на културата на сигурност на придвижването.

Последното изследване беше оповестено през ноември тази година. Резултатите демонстрират, че хората на възраст сред 29 и 43 години са по-склонни към рисково държание зад кормилото. Това от своя страна може по-лесно да се трансформира в “ярост на пътя ” -т.нар. road rage.

4853 лицензирани водачи са взели участие в изследването в продължение на един месец през 2022 година Те са били помолени да оценят държанието зад кормилото по канара от извънредно рисково до напълно безвредно.

Лошо държание

Въз основа на отговорите те бяха категоризирани в категориите „ Безопасен водач “, „ Разсеян водач “, „ Шофьор с превишена скорост “, „ Разсеян и нападателен водач “, „ Неправоспособен водач “ и „ Най-опасен водач “.
Проучването откри, че най-често „ разсеяните водачи, разсеяните и нападателни водачи и най-опасните водачи са на възраст към 40 години “.

И по този начин, какво включват тези държания? Те включват неща като говорене по мобилен телефон, шофиране, до момента в който сте изтощени, шофиране с превишена скорост или просто положителното остаряло нападателно шофиране. Общият консенсус е, че водачите на тази възраст сякаш по-често имат рисково държание.

В какво се показва

Например от всички интервюирани възрасти участниците в изследването на възраст 25-59 години обикновенот считат, че дейности като държане и говорене, писане на текстови известия, изпращане на имейли или четене по мобилен телефон са по-малко рискови, в сравнение с тези на други възрасти.

Писането на текстови известия и шофирането не значи безусловно, че човек е с пай фитил и е подготвен да избухне при най-малкото стеснение на пътя. Все отново е по-вероятно да се появят и други нападателни прояви на шофиране, в които милениалите също вземат участие.

Групата откри, че дейностите „ шофиране с 25 км/ч над ограничаването на скоростта на автомагистралата, прекосяване на червен светофар и нападателно шофиране “ са оценени приблизително като по-малко рискови от тези на по-младите и по-възрастните генерации.

Защо това е по този начин, наподобява предстои на разискване, само че защото възрастовите групи от 25 до 49 години са най-многобройните участници в придвижването по пътищата на Съединени американски щати, може би това е нещо всекидневно.

Не разполагаме със статистически данни за пътната експанзия на бейби бумърите, когато те са били на същата възраст на пътя, само че не бихме се изненадали, в случай че процентите са сходни.

Най-рискови марки коли

Разликите във възприемания риск са друга история и може би това е обвързвано с израстването с технологиите и по-големия комфорт в актуалните коли. Все отново би трябвало да се натрупат повече данни по този въпрос, с цел да се направи по-добро умозаключение.

Едно последно нещо, което това изследване също по този начин извади нескрито, са марките, за които далите отговор споделят, че е най-вероятно да бъдат въвлечени в произшествия, свързани с гняв на пътя.

Точно на върха е положителният остарял наследник овал (Форд). 9,3 % споделят, че са ставали очевидци на някакъв тип гняв на пътя от страна на Форд. Близо до тях се подрежда Toyota с 8,1%, а след нея се подрежда Volkswagen с 6,6%.

Ford Mustang към този момент има тази отрицателна известност на връхлитащ тълпата автомобил, макар че новият модел към този момент се предлага с технология за сигурност на пешеходци и велосипедисти.

Независимо от възрастта ви, просто не буйствайте на пътя

Ако се допуска, че би трябвало да приемем всичко тук за факт, то тогава се допуска, че най-вбесеният водач по пътищата е 38-годишен мъж, който най-вероятно кара F-150.

Това е водачът, който ще се „ качи на бронята ви “ откъм гърба, ще надуе клаксона и ще ви покаже междинен пръст. Всичко това, тъй като сте били толкоз неблагоразумни, че да го засечете по нехайство, примерно.

Известен с това, че тероризира нищо неподозиращи цивилни жители по тротоарите до най-близкото Cars and Coffee (организирано събитие за автомобилни фенове). Този път той е излязъл на улицата, с цел да си изкара комплекса за непълноценност и всевъзможни други проблеми от детството върху вас.

По-реалистично видяно, едно изследване с толкоз дребна извадка не оправдава соченето с пръст нацяло потомство водачи, даже в случай че това потомство може би би трябвало да се освежи с нашите закони за придвижване по пътищата. Факт е, че яростта на пътя визира всеки от нас и е значимо да помним, че индивидът в другата кола е тъкмо подобен – човек, а не кръвен зложелател, който би трябвало да унищожите непременно.

Малко човечност, но в точния момент

Хората позволяват неточности на пътя по милион аргументи – от нехайство до неспокойствие. Някой може да бърза да стигне до болничното заведение за раждането на детето си. Друг може преди малко да е схванал, че негов непосредствен е умрял преди малко. Може би самият той има незабавен медицински проблем, който постанова незабавни дейности и помощ, а не заяждане.

И да, не всеки път става дума за незабавна здравна помощ. Все отново не знаете кой е този човек и през какво минава душичката му. Това значи, че един елементарен акт на яд може да се завърти по напълно невъобразими способи, които човек не би могъл да си показа.

Най-добрият ни съвет е, че без значение дали сте от поколението на хилядолетието, Baby Boomer, Gen-Z или каквото и да е друго, най-добре е да не си го слагате на сърце, тъй като рядко си заслужава.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР