Всички съоръжения на Витоша са проверени. Установено е, че в

...
Всички съоръжения на Витоша са проверени. Установено е, че в
Коментари Харесай

Съоръженията на Витоша са проверени и СО няма тежки забележки



Всички уреди на Витоша са тествани . " Установено е, че сега постройките имат забележки, които обаче не са тежки . Собствениците знаят защо става дума. Възложено е да се направи градивна експертиза на самите стълбове , по които е опънато въжето за лифтовете. Само едно от оборудванията е с отстранено въже - Княжевския въжен превоз. Там е по-тежко ситуацията. Останалите мероприятия, които би трябвало да се подхващат, са в къси периоди - до 2-3 месеца би трябвало да се извършат от притежателите ", разяснява пред БНР арх. Влади Калинов, шеф на Дирекция " Общински строителен контрол " в Столична община.

" Досегашните стълбове и тяхното разположение не дават отговор на актуалните правила за превозване на сходно оборудване. Възстановяването на тези уреди също не е допустимо, тъй че да работят, защото са извънредно остарели. За няколко от оборудванията няма аварийни елементи , които могат да подсигуряват сигурността им. Конкретно става дума за Княжевския въжен превоз . Затова там би трябвало да се създадат нови процедури. Новата процедура значи прожедура през Министерство на околната среда и водите, където да се направи преотреждане, защото Плана за ръководство на Витоша не разрешава рззполагането на нови стълбове ", изясни той.

" Тъй като процедурата е извънредно комплицирана и не зависи от Столична община , а от министерства и ведомства, които са отвън нашата компетентност, по тази причина сме помолили концесионерите да предизвикват такава процедура, с цел да забележим до каква степен ще стигне. Нормално е Витоша да получи този най-екологичен превоз. Концесионерите имат предпочитание да го създадат, въпросът е по какъв начин ще се преборят с тези комплицирани юридически стъпки, които им предстоят. "

 Витоша ски подменя всички уреди, в случай че се отстрани възбраната
Витоша ски подменя всички уреди, в случай че се отстрани възбраната

Имали проект за рационализация на цялата ски зона

" Ако госпожа Фандъкова се качи на служебния автомобил и отиде до Княжево и види, че са махнати двете въжета на Княжевския въжен превоз, би могла да задържи господин Калинов като специалист, обаче, в случай че не са махнати, бих й предложил да го смени, тъй като към сегашния миг става въпрос за нещо напълно друго. На първо място ние нямаме концесионери в парк " Витоша ", имаме притежатели на лифтове и на влекови уреди. Г-н Калинов би трябвало да знае, че там няма концесионери , а притежатели ", разяснява Тома Белев съобщи.

" На второ място - тези инспекции съм ги желал още като шеф на парка преди 7 години. Слава Богу, случили са се 2018 година. Комисията по Закон за устройство на територията може да приключи с няколко вида решения. Единият вид е когато постройката е годна за потребление - тогава общината нищо не прави. Когато е негодна, се издава заповед за унищожаване на съответния градеж или се прави ремонт, в случай че може да бъде възобновена ", добавя той.

" В случая не чух какви заповеди е издал кметът на София, тъй като отговорността е само на кмета . Разочарован съм, тъй като се приказва единствено за лифтовете, а аз чаках Комисията да се занимава и с влековите уреди. Това за мен е неразбираемо за какво е спестено. На четвърто място би трябвало да кажа, че господин Калинов леко излъга за това какво написа в Плана за ръководство . Няма никакви забрани във връзка с смяната на лифтовите уреди. Нещо повече - проектът предлага да се подменят или демонтират морално остарелите уреди, представляващи заплаха ", изясни Белев.

Според него, Планът за ръководство не позволява строж на нови ски уреди . " Около 20% площи от всички предопределени за ски спорт и туризъм се употребяват сега. Има 80%, които не се употребяват, тъй като притежателите на оборудванията не ги поддържат ", добави той.

 Вътрешна македонска революционна организация желае изменение на проекта за Витоша от Столична община и Министерство на околната среда и водите
Вътрешна македонска революционна организация желае изменение на проекта за Витоша от Столична община и Министерство на околната среда и водите

Всички припявали на зелени НПО-та, не разрешава се новото строителство и планината остава затворена за хората
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР