Всички съоръжения на Витоша са проверени. Установено е, че в

...
Всички съоръжения на Витоша са проверени. Установено е, че в
Коментари Харесай

Съоръженията на Витоша са проверени и СО няма тежки забележки

Всички уреди на Витоша са тествани. " Установено е, че сега постройките имат забележки, които обаче не са тежки. Собствениците знаят защо става дума. Възложено е да се направи градивна експертиза на самите стълбове, по които е опънато въжето за лифтовете. Това разяснява пред БНР арх. Влади Калинов, шеф на Дирекция " Общински строителен контрол " в Столична община. По думите му единствено едно от оборудванията е с отстранено въже - Княжевския въжен превоз. Там е по-тежко ситуацията. Останалите мероприятия, които би трябвало да се подхващат, са в къси периоди - до 2-3 месеца би трябвало да се извършат от притежателите. 

" Досегашните стълбове и тяхното разположение не дават отговор на актуалните правила за превозване на сходно оборудване. Възстановяването на тези уреди също не е допустимо, тъй че да работят, защото са извънредно остарели. За няколко от оборудванията няма аварийни елементи, които могат да подсигуряват сигурността им. Конкретно става дума за Княжевския въжен превоз. Затова там би трябвало да се създадат нови процедури. Новата процедура значи прожедура през Министерство на околната среда и водите, където да се направи преотреждане, защото Плана за ръководство на Витоша не разрешава рззполагането на нови стълбове ", изясни той. " Тъй като процедурата е извънредно комплицирана и не зависи от Столична община, а от министерства и ведомства, които са отвън нашата компетентност, по тази причина сме помолили концесионерите да предизвикват такава процедура, с цел да забележим до каква степен ще стигне. Нормално е Витоша да получи този най-екологичен превоз. Концесионерите имат предпочитание да го създадат, въпросът е по какъв начин ще се преборят с тези комплицирани юридически стъпки, които им предстоят. " " Ако госпожа Фандъкова се качи на служебния автомобил и отиде до Княжево и види, че са махнати двете въжета на Княжевския въжен превоз, би могла да задържи господин Калинов като специалист, обаче, в случай че не са махнати, бих й предложил да го смени, тъй като към сегашния миг става въпрос за нещо напълно друго. На първо място ние нямаме концесионери в парк " Витоша ", имаме притежатели на лифтове и на влекови уреди. Г-н Калинов би трябвало да знае, че там няма концесионери, а притежатели ", разяснява Тома Белев.

" На второ място - тези инспекции съм ги желал още като шеф на парка преди 7 години. Слава Богу, случили са се 2018 година. Комисията по Закон за устройство на територията може да приключи с няколко вида решения. Единият вид е когато постройката е годна за потребление - тогава общината нищо не прави. Когато е негодна, се издава заповед за унищожаване на съответния градеж или се прави ремонт, в случай че може да бъде възобновена ", добавя той. " В случая не чух какви заповеди е издал кметът на София, тъй като отговорността е само на кмета. Разочарован съм, тъй като се приказва единствено за лифтовете, а аз чаках Комисията да се занимава и с влековите уреди. Това за мен е неразбираемо за какво е спестено. На четвърто място би трябвало да кажа, че господин Калинов леко излъга за това какво написа в Плана за ръководство. Няма никакви забрани във връзка с смяната на лифтовите уреди. Нещо повече - проектът предлага да се подменят или демонтират морално остарелите уреди, представляващи заплаха ", изясни Белев. Според него, Планът за ръководство не позволява строж на нови ски уреди. " Около 20% площи от всички предопределени за ски спорт и туризъм се употребяват сега. Има 80%, които не се употребяват, тъй като притежателите на оборудванията не ги поддържат ", добави той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР