Всички рискови групи трябва да бъдат задължително ваксинирани, защото при

...
Всички рискови групи трябва да бъдат задължително ваксинирани, защото при
Коментари Харесай

Проф. Чорбанов: Българската ваксина ще бъде представена на Световния конгрес по ваксини през октомври

 " Всички рискови групи би трябвало да бъдат наложително имунизирани, тъй като при тях рискът от заболяване с вируса е доста по-голям, в сравнение с риска имунизацията да не е такава, каквато се чака да бъде ". Това сподели пред БНР проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент " Имунология “ в Института по микробиология на Българска академия на науките. Той изясни, че имунитетът при преболедувалите Coivid-19 е доста по-мощен и по-траен, тъй като:

" Среща с целия вирус дава опцията да припознае обособените негови съставни елементи, по тази причина имунитетът е по-дълбок ". 

Имунологът разяснява, че когато една ваксина е ефикасна, съществуването на дребна разновидност на вируса не я прави неефикасна:

" Т-клетъчният имунитет е това, което в най-голяма степен защищава организма, който няма няма проблем от този вид разновидности, които пораждат. Така че хора, ваксинирани пълноценно с ваксина, която работи, би трябвало да бъдат защитени ".

Според него това, че се готвят 3-та, 4-та и 5-а бустерна доза на имунизациите, той изясни като бизнес и концепция да се абонират популациите на страните да се имунизират против новите разновидности на вируса:

" Няма никаква основателна причина непрекъснато да се вършат нови ваксини, в случай, че те употребяват единствено един спайк протеин, който има десетки сектори, които се разпознават от имунната система. Наличието на разновидност в някоя от тях не го прави неузнаваем ", акцентира той. 

Андрей Чорбанов изрази песимизъм към имунизирането на деца против ковид, тъй като не минало задоволително време, с цел да бъдат следени всички странични реакции от имунизациите. 

Българската ваксина против Covid-19 ще бъде показана на Световния конгрес по ваксини през октомври, съобщи директорът на департамент " Имунология “ в Института по микробиология на Българска академия на науките.

В предаването " Нещо повече " проф. Чорбанов показа, че като човек, занимаващ се с просвета, се е чувствал нетипично в ролята на народен представител в 45-ия парламент (той влезе с листата на " ИТН " - б.р.), само че посочи, че е горделив, че е взел участие в гласуването на Изборния кодекс.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР