Всички решения за подкрепа на Украйна - хуманитарни, икономически, граждански

...
Всички решения за подкрепа на Украйна - хуманитарни, икономически, граждански
Коментари Харесай

Еврокомисията: Решенията на ЕС за подкрепа на Украйна се приемат с единодушие

Всички решения за поддръжка на Украйна - филантропични, стопански, цивилен и военни са взети с единомислещо решение от страните членки на Европейски Съюз. Това акцентира представителят на Европейската работа за външна активност Петер Стано в отговор на въпроси, свързани съответно с доставката на 155 мм снаряди.

Той напомни, че се работи по три писти в тази тенденция - в границите на 1 милиарда евро страните членки доставят с каквото разполагат в националните им ресурси, за още 1 милиарда евро се реализират доставка оттова, откъдето могат да бъдат набавени и трето, посредством увеличение на индустриалния потенциал, съобщи БНР.

Стано напомни, че след началото на съветската експанзия в Украйна, Европейски Съюз е заречен да помогне на страната с 3,6 милиарда евро по европейския механизъм в поддръжка на мира. Този механизъм, от своя страна, се устоя от вноските на страните членки, от които България е част.

" Няма " остаряло " съоръжение - всяко съоръжение, което Украйна може да употребява, е належащо за отбрана от съветското нахлуване ", съобщи представителят. " Когато става дума за така наречен руско съоръжение - то е доста значимо и имаше решаваща роля при започване на войната, тъй като украинските военни го познават. Щом едно оръжие може да бъде употребявано, то способства ", заключи той.

На Европейския съвет предходната седмица президентът Румен Радев неколкократно съобщи, че България няма да взе участие в поръчката на 155 мм снаряди за Украйна.

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР