Всички птици са изпратени в Спасителния център за диви животни

...
Всички птици са изпратени в Спасителния център за диви животни
Коментари Харесай

Експертите на РИОСВ - Русе са спасили 12 щъркела

Всички птици са изпратени в Спасителния център за диви животни в Стара Загора

Експертите на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Русе оказаха помощ на 12 екземпляра от типа бял щъркел (Ciconia ciconia) през размножителния интервал тази година. Сигналите са постъпвали от трите области, като в избавителните акции са взели участие кметовете на обитаемоте места и чиновниците на електроразпределителните сдружения.

Всички птици са изпратени в Спасителния център за диви животни в град Стара Загора за рехабилитация или доотглеждане. При част от случаите се касае за паднали от гнездата млади екземпляри.

Към сегашния миг птиците от предпазения тип са напуснали гнездата си и са подхванали дългите миграционни полети. По сигнали от локалното население следва да се слагат платформи по електрическите стълбове, върху които са построени щъркелови гнезда, опиращи електропреносната мрежа.

Белият щъркел (Ciconia ciconia) е представител на семейство Щъркелови.

Птицата гнезди и отглежда потомството си в Европа (включително и България), Северна Африка, Близкия изток и Централна Азия. Извършва сезонна миграция в Субсахарска Африка, Западна Индия и по-рядко в южните елементи на Арабския полуостров.

Видът е синантропен и гнезди наоколо до човешки поселения. Птиците построяват гнездата си върху комини, стълбове от електропреносната мрежа, покриви или монументи. Над страната ни минава най-големият миграционен поток на типа към Африка и назад. Тук се събират птиците от източната миграционна популация и образуват големи ята, които почиват и набират сили на няколко места по Българското Черноморие.

Видът е предпазен от Закона за биологичното многообразие и е включен в Червената книга на България.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР