Всички процедури за държавните зрелостни изпити за проиграни и утъпкани,

...
Всички процедури за държавните зрелостни изпити за проиграни и утъпкани,
Коментари Харесай

Евгения Костадинова: 13 000 квестори, ДАНС и МВР ще бдят на матурите

Всички процедури за държавните зрелостни изпити за проиграни и утъпкани, управлението на МОН е основало добра организация, която да подсигурява сигурността и да няма теч на изпитното наличие. Това увери в изявление пред БНР Евгения Костадинова, специалист в МОН.

" В съдържателно отношение няма промени спрямо миналата година. Това основава причина всичко да мине умерено, има ясни процедури, несъмнено всеки изпит е предизвикателство и освен първият по БЕЛ. Да не забравяме, че при започване на другата седмица е вторият зрелостен изпит и поредност от спомагателни държавни зрелостни изпити ", изясни представителката на МОН.

И посочи, че за големия брой изпити " са ангажирани доста хора за естественото протичане ".

" По БЕЛ ще има близо 13 000 квестори - избрани са 12 970 и като прибавим шефовете и учебните зрелостни комисии и стават над 13 000. От години няма единна тематика изпита, по БЕЛ е общ брой от разнообразни задания, част от тях са затворени, други с отворени отговори и основаване на текст. По отношение на запазване на изпитния материал в МОН се ползват строги ограничения за сигурност. Първата е генерирането на изпитния вид в самата заран на зрелостния изпит. Над 4 млн. са комбинациите и няма по какъв начин авансово да се знае изпитната композиция ", изясни Костадинова в предаването " 12+3 ".

 
По отношение на сигурността добави: 

" Върху теста работят мощно стеснен кръг експерти, които подготвят отделни детайли и носят ясна отговорност. Имаме детайлни процедури, които се правят в наличието на представители на ДАНС и Министерство на вътрешните работи. След разсекретяването изпитният вид попада в следена среда и това постанова опазването му, освен външен надзор, само че и вътрешно ангажиране. "

Експертът от МОН удостовери, че ще бъдат проверявани всички възпитаници за механически устройства:

" Оставят си мобилните телефони, както и всички служебно ангажирани са без телефони и механически средства. Колкото и непоколебим да е контролът няма по какъв начин да се състезаваме с техническите средства. "

Тази година за първи път ще има повторно явяване на матура, които желаят да си покачат оценката.

" Новата, призната законова опция е сполучливо положил изпита да може да се яви на изпит по същия предмет за повишение на оценка. Да уточня, че не може да бъде считано като покачване на оценка от матура. Тя остава каквато е в дипломата. Това е опция лицето да покаже по-високо ниво на уменията и с резултата от втория изпит при кандидатстване да взе участие в балообразуването с тази оценка. Издава се нов документ от повторното явяване. На подобен изпит могат да се явяват само тези, които са постави сполучливо ДЗИ в границите на една образователна година ", изясни Костадинова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР