Всички приказки за принцеси завършват с “И заживели мирно и

...
Всички приказки за принцеси завършват с “И заживели мирно и
Коментари Харесай

Приказка с нещастен край: Принцеса Даяна и Доди Ал-Файед

Всички приказки за принцеси приключват с “И заживели спокойно и честито до дълбоки старини ”. Тиквата е станала същинска колесница, неприятните са осъдени, а принцесата, несъмнено, е намерила своя обаятелен принц. Една приказка обаче не приключва със женитба и “три дни яли, пили и се веселили ”. Завършва с „ Почивай в мир “, тъй като принцесата е орисана да почине тъкмо, когато най-сетне е намерила щастието, написа chronicle.bg.

Това е късичката приказка за последната обич на уелската принцеса Даяна и нейния принц, само че не на бял кон, а на бяла яхта, Доди Ал-Файед.

Задушавана от условностите и строгите правила на английския кралски двор и агонизираща в безрадостния брак с престолонаследника Чарлз, Даяна живее дълги години живот, който е надалеч от визиите й за благополучен. Влошените връзки с кралицата и разочарованието в любовта избиват в булимия и дълги интервали на меланхолия. А тъкмо когато за първи път е доста влюбена и най-накрая е обнадеждена за бъдещето, историята на живота й ненадейно свършва. Даяна е едвам на 36 години, когато умира в злокобна автомобилна злополука на 31 август 1997 година В смачкания Мерцедес в парижкия тунел Пон дьо л’Алма смъртта си намира и нейният компаньон – Доди, синът на притежателя на “Хародс ” Мохамед Ал-Файед.

Вече 22 години в публичното пространство се въртят всевъзможни теории, някои от които искрено фантасмагорични, по отношение на аргументите, довели до трагичното събитие. Една от най-тиражираните версии си остава тази за злата кралица, която персонално поръчва инсцениране на злополуката, с цел да се отърве от омразната снаха. Елизабет II по този начин и не съумява да преглътне обидата, нанесена й от Даяна, която приживе (а даже и в гибелта си) в пъти повече я бие по известност и благосклонности освен измежду личния й народ, само че и по целия свят. Кралицата неведнъж е заявявала, въпреки и завоалирано, че повода престижът на короната да е паднал толкоз ниско е точно тя, Даяна-по-баща-Спенсър – дамата, дръзнала да не обича първородния й наследник.

О, а по какъв начин единствено би могла! 20-годишната Даяна получава първия мъчителен пестник от ориста едвам няколко дни след приказната си женитба (проследена, апропо, непосредствено по малкия екран от рекордните 750 милиона души!). Без непотребна тържественост и без капчица срам младоженецът й оповестява, че е влюбен в друга жена, Камила Паркър, а нея е избрал “само за разплод ”. Това признание е началото на края на този брак, който се крепи на неистини, неодмлъвки, интриги, изневери и сълзи в продължение на цели 14 години. Чак през декември 1995 година Даяна отвръща на удара като афишира на висок глас, че желае бракоразвод. Не че до този миг тя не е имала своите извънбрачни афери, само че до тази развръзка се стига, когато брачният партньор е заловен в съществено “нарушение ”: бавачката на децата им е направила аборт с негово дете.

На 28 август 1996 година бракът на Чарлз и Даяна публично завършва, а кралица Елизабет гълта живи жаби, които по този начин и по този начин не се трансформират в други принцове, по-свестни от нейния обичан Чарлз.

Даяна най-сетне е свободна да живее съгласно личните си правила. Тя се реалокира в напълно реновирания замък Кенсингтън, работи за Червения кръст, обезврежда противопехотни мини (е, не със личните си ръце, схваща се), занимава се с музика и мода, пътува по целия свят. И тъй като към този момент не й се постанова да крие любовния си живот, стартира обществено да се среща с бележит сърдечен хирург от Пакистан. Близки до принцесата настояват, че Хаснат Кан е бил “любовта на живота й ”, обаче, въпреки това, човек не се разделя с една такава обич поради културни разлики. А точно това поставя завършек на двегодишните им връзки. Даяна още веднъж е сингъл и отново е на пазара за красиви, богати, известни и необвързани дами. До деня, в който не стартира връзка с Доди Ал-Файед.

 Приказка с трагичен край: Принцеса Даяна и Доди Ал-Файед

Лято, разкош, Ривиера и … още нещо

Понеже й се желае да разсее мислите си от неотдавна завършилата връзка с Хаснат Кан, през юли 1997 година Даяна приема поканата на невероятно богатия Мохамед Ал-Файед тя и децата й да му погостуват във вилата му в Сен Тропе. Ал-Файед е добър другар на татко й, към този момент починалия Граф Спенцър, и на втората му брачна половинка, Графиня Чамбрън. Скоро откакто тя и принцовете Уилям (15) и Хари (12) идват във френската Ривиера, в таблоидите стартират да се появяват папарашки фотоси на принцесата в компанията на 41-годишния наследник на Ал-Файед, Доди.

Доди, прочут плейбой и познавач на женските прелести, също неотдавна е развалил годежа си с американския модел Кели Фишър. Всъщност това не е първата среща на Даяна и Доди. Двамата се срещат по време на шампионат по поло, а тъй като се движат в едни обществени кръгове в Лондон, по-късно неизбежно попадат един на различен по време на кино министър председатели и други всемирски събития. Доди може да е доста богат и сполучлив предприемач, само че в никой случай не може да се каже, че е обществена персона. Ироничен е фактът, че се прочува едвам през съдбоносното лято на 97-а, няколко седмици преди гибелта си.

Въпреки, че Даяна не е жена, чиято глава можеш да завъртиш със скъпи парцалки и бижута, през цялото лято Доди не престава да я отрупва с дарове. Очевидно е, че английският предприемач от египетски генезис е вдлъбнат хубавичко по Даяна. Тя също не остава безразлична и скоро двамата стартират да флиртуват.

 Приказка с трагичен край: Принцеса Даяна и Доди Ал-Файед

Даяна и синовете й си прекарват повече от ужасно в луксозната вила на египетския милионер. Къпят се в морето, карат джетове, а на два пъти Доди наема цяла дискотека единствено, с цел да угоди на Уилям и Хари. Безгрижната почивка на Даяна обаче е прекратена от трагично събитие. На 15 юли известният фешън дизайнер и неин персонален другар Джани Версаче е убит пред дома си във Флорида. Въпреки че е във вихъра на летните страсти и новата си обич, Даяна не се поколобава да се качи неотложно на самолета за Милано, с цел да участва на погребението на Версаче. По време на церемонията няма и помен от палавата Даяна от Сен Тропе. Сега тя седи притихнала до Елтън Джон и Стинг, облечена в строга черна рокля и с гердан от бели перли към врата.

Принцеса без задръжки

В началото на август Уилям и Хари отпътуват за Балморал, с цел да прекарат известно време с татко си и други членове на кралското семейство. Да пострелят по животни и да поиграят крикет. Освободена от уговорката към синовете си, Даяна къса синджира и се хвърля без задръжки и без да нехае за дискретността в обятията на Ал-Файед. Често са засечени да обядват дружно в Кенсингтън, а от време на време Даяна отсяда при лондонския апартамент на Доди или в къщата на татко му в провинцията. Таблоидите от близко наблюдават развиването на романса и през ден излизат със заглавия с великански букви като “Даяна: Влюбена съм! ”. Папараците се надпреварват да дебнат двойката с вярата, че ще се натъкнат на скъп кадър. Джакпотът обаче печели италианският фотограф Марио Брена. Неговата фотография, на която той съумява да улови буйната целувка на влюбените на борда на яхтата “Коломбо ”, е продадена за над един милион паунда и скоростно обикаля света. Кадърът е сниман, до момента в който двойката е на яхтено странствуване от Корсика в посока Сардиния.

 Приказка с трагичен край: Принцеса Даяна и Доди Ал-Файед

Писмата

Години след скоропостижната гибел на двамата влюбени биографите на принцесата се натъкват на две писма, които Даяна написа на Доди през август 1997. Съдържанието на писмата са красноречиво доказателство за искреността на възприятията й, макар изказванията на близката й другарка Роза Монктън, че Даяна продължавала да си скубе косите поради провалената си връзка с Хаснат Кан. Двете дами обикалят с дребна лодка гръцките острови при започване на същия този съдбовен август, като по време на плаването принцесата споделила, че пакистанският хирург имал желание да й предложи брак. Докато Ал-Файед единствено си фантазирал, че може да я купи с дарове. Всъщност, споделя Монктън, Даяна почнала връзка с Доди единствено, с цел да се разсейва от мислите за Хаснат Кан.

А дали в действителност е било по този начин, преценете сами.

В първото си писмо до Доди от 6 август тя написа:

“Скъпи Доди,

Бог ми е очевидец, че няма по какъв начин повече да ти благодаря за тези вълшебен шест дни, прекарани край океанския бряг. Ситуацията е малко OMG! Всичко ми хареса, всяка минута беше изпълнена със смях и благополучие, а сходна композиция е същинска приятност. (…) Изпращам ти цялата обич на света и, както постоянно, милиони сърдечни благодарности за това, че донесе толкоз наслада в живота на едно момиче.

Дaяна, xxx ”

С второто си писмо Даяна изпраща и чифт ръкавели, принадлежали в миналото на татко й.

“Скъпи Доди,

Тези ръкавели бяха последният подарък, който получих от мъжа, който най-вече съм обичала през живота си – татко ми. Давам ги на теб, тъй като знам какъв брой би се зарадвал, в случай че знаеше, че са в най-специалните и сигурни ръце – твоите.

С най-голяма обич, Даяна ”

30 август

След девет дни на безметежно благополучие, прекарани на “Коломбо ”, двойката се готви за връщане в Лондон. Решават обаче преди този момент да се отбият за един ден в Париж. Записите от охранителните камери в асансьора и фоайето на парижкия “Риц ” са запечатили по какъв начин двамата напущат хотела – усмихнати и хванати за ръка.

Остава им по-малко от един час живот.

В пирамидата стои последната чаша, от която принцеса Даяна е пила вино, по нея може да се види към момента червилото на принцесата.

Снимка: By Bobak Ha’Eri – Собствена творба, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3196731

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР