Всички предложения на ДПС влязоха в резолюцията на Европейския парламент

...
Всички предложения на ДПС влязоха в резолюцията на Европейския парламент
Коментари Харесай

Атидже Вели: Всички предложения на ДПС влязоха в резолюцията на ЕП за продоволствената сигурност

Всички оферти на Движение за права и свободи влязоха в резолюцията на Европейския парламент за продоволствената сигурност. Това съобщи евродепутатът от ДПС/“Обнови Европа“ Атидже Вели.

В четвъртък с 413 гласа „за“, 120 гласа „против“ и 49 гласа „въздържал се“ Екологичен потенциал одобри резолюция по отношение на нуждата от незабавен проект за деяние на Европейския съюз за гарантиране на продоволствената сигурност в Европейски Съюз и отвън него след съветското настъпление в Украйна. В текста членовете на Екологичен потенциал приканват за незабавна помощ под формата на доставки на храни за Украйна и за рестартиране на тактиката на Европейски Съюз за произвеждане на храни.

Предвид сериозното влияние, което съветската офанзива против Украйна ще окаже върху продоволствената сигурност на украинците, Парламентът приканва за постоянна дълготрайна филантропична хранителна помощ за Украйна както от Европейски Съюз, по този начин и на интернационално ниво. Европейски Съюз следва също по този начин да отвори хранителни коридори до и от Украйна, които да служат като опция на затворените черноморски пристанища. На украинските аграрни стопани следва да се дават също семена, горива и торове, които са нищожни.

Като член на Комисията по земеделие и развиване на селските региони, участвах в разписването на текста на резолюцията през цялото време и съм задоволена, че всички от предложенията на Движение за права и свободи откриха място във финалния текст на документа, сподели Вели. Тя изброи предложенията на Движение за права и свободи, които евродепутатите на Движението опазиха и включиха в резолюцията на Екологичен потенциал:

 синя стрелка 11 Комисията ще направи оценка на опцията за активизиране на спомагателна финансова поддръжка за най-засегнатите браншове и да предприеме незабавни целенасочени краткотрайни ограничения, с цел да се оказват помощ земеделските стопани да смекчат последствията от сериозното нарастване на цените на торовете, като настоявахме, в частност, за специфични ограничения и за дребните стопанства. Особено внимание и помощ ще получат дребните животновъди.

 синя стрелка 11 Държавите-членки да ползват интензивно ограниченията и да употребяват наличните принадлежности за подсилване на своите вериги за доставки на храни. Някои страни подкрепиха доста земеделския си бранш по време на Ковид пандемията и са подготвени да го създадат и в този момент. За страдание други, като България, не съумяха да се възползват от наличните благоприятни условия, което подкопава конкурентоспособността на нашите земеделци.

 синя стрелка 11 Очертаване на забележителната роля на търговците на дребно при определянето на справедливата възвръщаемост за производителите, изключително предвид на натиска, произлизащ от увеличените разноски за първични материали, само че в идентична степен и на тяхната отговорност за по-нататъшното обезпечаване на допустими и налични за потребителите цени на храните. Отговорността би трябвало да е споделена по цялата верига за произвеждане, преправка, доставка и продажба на храни.

 синя стрелка 11 Държавите-членки в своята национална уредба да прегледат опцията за подкрепяне, да вземем за пример понижаване на социалноосигурителните вноски, краткотрайна анулация или понижаване на някои налози и разширение на заемите по отношение на КОВИД-19. Категорично подчертахме обаче, че Комисията следва да подсигурява, че държавната помощ не води до нарушение на конкуренцията и че се подсигуряват идентични условия на конкуренция в страните членки.

 синя стрелка 11 Комисията разрешава еластичност във връзка с предплатените заплащания за производителите, за да се обезпечи ликвидността на земеделските стопани. В тази връзка настояхме Комисията да усили нивото на предплатените заплащания по директните заплащания и ограниченията за обвързаната поддръжка от 50% на 70%. Нещо повече, предложихме и повдигане от 75% на 85% за някои заплащания за развиване на селските региони.

 синя стрелка 11 Допълнителна поддръжка за научни проучвания и нововъведения за създаването на биологични торове и други възможности препарати за растителна отбрана.

Евродепутатите на Движение за права и свободи и Парламентарната група на Движението в българския парламент работят координирано и работят по пакет от социално-икономически ограничения, сподели още Атидже Вели.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР