Всички пострадали населени места в Карловско ще получат до края

...
Всички пострадали населени места в Карловско ще получат до края
Коментари Харесай

Демерджиев: Парите за бедствия стигат само за Карлово, бюджет няма, ако се случи на друго място

Всички потърпевши обитаеми места в Карловско ще получат до края на годината декларираните средства в междуведомствената комисия за покриване на вредите от наводнението в Карловско през септември, увери по време на чуване в Народното събрание министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, поискано от ГЕРБ-СДС.

И регистрира, че по бюджета на община Марица е бил избран трансфер в размер на 208 337 лева, на община Цар Калоян - 20 730 лева, на Карлово - 9 940 736 лева Към тях има в допълнение към два милиона лв., изхарчени за възстановителните действия, най-много за разчистване, които ще бъдат прегледани и отпуснати при идващото съвещание на междуведомствената комисия сред 10 и 15 ноември, заяви той.

Същевременно Демерджиев предизвести, че средствата в комисията са извънредно незадоволителни и ще стигнат единствено за превъзмогване на следствията от бедствието в Карловско. Той съобщи, че в случай че възникне сходно злополучие или наводняване в друга част на страната, страната няма да има пари от комисията, с цел да покрие вредите.

" Ресурсът ще стигне за тези три общини, в случай че се случи в друга част на България, бюджет няма да има ", акцентира служебният вътрешен министър.

Депутати ГЕРБ и Движение за права и свободи показаха терзанието си, че компаниите, които работят на място с техника, към този момент отхвърлят да работят, тъй като не им е плащано. Рамадан Аталай от Движение за права и свободи попита какво става с парите, откакто за обитаемоте места в региона преди ден са били отпуснати 9,9 млн., от които 500 000 лева единствено за Калояново.

" Готови ли сте да осигурите средствата, с цел да не се изтегля техниката, хората работят, а не им се заплаща ", попита от трибуната депутатът от Движение за права и свободи.

" Има 30 фамилии, които живеят във фургони по контракти за една година, показаха от ГЕРБ, и настояха да се намерения за разпределяне за още пари и освен по линия на междуведомствената комисия, предложи Десислава Трифонова. От Политическа партия акцентираха, че и при този случай си проличало недоброто действие на институциите и неналичието на предварителна защита. От Българска социалистическа партия насочиха рекомендации по отношение на устройствените проекти на селата и за неналичието на съгласуваност сред другите дарителски сметки, в които се събират средства за подкрепяне на хората там и цитираха локалните, които се радвали, че бедствието е станало в светлата част на денонощието. От " Възраждане " попитаха за какво е била незадоволителна техниката и човешкият запас на място от страна на страната, доброволците са били повече и по-добре обезпечени с тежка техника.

Министърът не се съгласи, че не е имало задоволително техника, обезпечена от страната, само че уточни като опрощение обстоятелството, че доброволците са идвали циклично да оказват помощ в разчистването - най-много през почивните дни, а по-малко през седмицата. Това затруднявало изчисленията какъв брой техника и хора да бъдат изпратени на място.

" Отчитаме недостатъци в организацията, само че най-важното е, че дейностите ни на терен не престават непрестанно. Бюджетът за предварителна защита е извънредно непълен, следваме събитията ", заключи Демерджиев. Той заключи, че и сега на място работи техника и разполагаем състав.

Демерджиев прикани депутатите да подобрят уредбата за доброволчеството в България.

Относно аргументите за бедствието, министърът сподели, че още тече следствието. До момента нямало и недоволства от популацията за обири, за чието попречване са били изпратени полицейски екипи на място. По време на чуването Рамадан Аталай пък още веднъж сложи въпроса за закриването на министерството на бедствието и повредите и укори за това ГЕРБ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР