Всички ползи от дерогацията са за Лукойл“ и режима на

...
Всички ползи от дерогацията са за Лукойл“ и режима на
Коментари Харесай

Делян Добрев: Радвам се, че ЕК започва разследване заради „Лукойл“. Дерогацията да падне по-бързо

„ Всички изгоди от дерогацията са за „ Лукойл “ и режима на Путин. Ние го повтаряме това към този момент една година “, съобщи в коридорите на Народното събрание шефът на енергийната комисия и народен представител от ГЕРБ Делян Добрев.

„ Радвам, че Европейската комисия стартира следствие, уповавам се дерогацията да падне по допустимо най-бързия метод.

09 ноември 2023, 14:37

Делян Добрев: Денков ми се видя обезпокоен, схемата ви за заобикаляне на глобите към този момент се вижда и на Запад

„ Вчера Денков сподели, че видите ли по този начин се заобикаляли глобите. Ние това го приказваме от май предходната година. Санкциите ги заобикаля „ Лукойл “ с дейната поддръжка на държавното управление, настоящия министър председател, миналогодишния министър председател, както и финансовия министър. Помните, Асен Василев без решение на Министерски съвет, отиде и изиска дерогация. Някой изясни ли ни за какво ни е тази дерогация? “, попита той. „ В интервала 2020-2021 година има цели месеци, в които „ Лукойл “ е преработвал единствено неруски петрол. Опорката, че би трябвало нещо да се настройки в рафинерията,за да работи с неруски петрол, е една огромна опашата неистина. Опашата неистина е, че има проблеми с минаването на тези танкери през Босфора. Как минава през 2020-2021 година, а в този момент не могат? “, попита Добрев.

По думите му това Народно заседание, сходно на предишни такива, се събира към ползите на „ Лукойл “, а не към ползите на българската страна и на потребителите: „ Те би трябвало да имат подготвеност, в случай че решим в период от 24 часа да премахнем дерогацията, за различни доставки. Защо 24 часа? Тази дерогация не е дадена от Европейска комисия. Европейска комисия е дала опция на България, в случай че реши, да даде дерогация – тя е дадена с решение на Министерски съвет, и със същото решение може да бъде отнета. “

„ Ползата за българския консуматор е една кръгла нула “, съобщи той и още веднъж разгласи, че ще внесе своето предложение за отпадането на дерогацията. Такова предложение бе импортирано юни месец тази година, напомни той. 

„ На всички и у нас, и в чужбина им е ясно какво прикрива това държавно управление “, безапелационен е той. „ В интервала 2020-2021 година над 50% от доставките на „ Лукойл “ са били на неруски нефт. Тогава са можели да работят в продължение на месеци неруски нефт. Цените тогава бяха по-евтини. Спекулации с това дали ще се вдигнат цените, в случай че смени съветския с неруския нефт, са голословни “, добави още Добрев.

На въпрос има ли възможност дерогацията да счупи сглобката, той съобщи: „ Дай Боже “.

10 ноември 2023, 08:08

„ Политико “: Европейска комисия търси отговори от България за „ малката врата “ в глобите против Русия


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР