Всички полски опозиционни партии отхвърлиха предложенията на премиера Матеуш Моравецки

...
Всички полски опозиционни партии отхвърлиха предложенията на премиера Матеуш Моравецки
Коментари Харесай

Полската опозиция отхвърли опитите на Моравецки да състави правителство

Всички полски опозиционни партии отхвърлиха предложенията на премиера Матеуш Моравецки да оказват помощ за съставянето на съдружно държавно управление след изборите предишния месец, споделиха депутати в сряда, поставяйки завършек на така и така слабите му шансове да остане на власт, предава Ройтерс.

Националистическата партия " Право и правдивост " (ПиС) на Моравецки, само че не съумя да получи болшинство. Президентът Анджей Дуда, съдружник на ПиС, му даде.

Моравецки прикани други партии да се причислят към ПиС при образуването на необятна " Коалиция за полските въпроси " и даде обещание да приложи политическите им оферти. Депутати от опозицията споделиха, че са получили писма да се причислят към съдружните договаряния, само че апелът на Моравецки не е срещнал на никое място утвърждение.

" Изненадан съм, тъй като обществено съм казвал на премиера доста пъти, че този фарс е непотребен, че излишно удължава мъката на това държавно управление ", сподели Марек Савицки, народен представител от дясноцентристката Полска селска партия (PSL), представен от държавната осведомителна организация PAP.

PSL се яви на изборите като част от формация, наречена " Трети път ", която се съгласи с Новата левица и демократичната Гражданска коалиция.

Заедно тези три партии могат да съберат болшинство в долната камара на Сейма, както беше демонстрирано при избора на Шимон Холовния от Третия път за нов ръководител на камарата.

Кшищоф Гавковски от Новата левица разгласява фотография на поканата от Моравецки в обществената медийна платформа X, до неотдавна Twitter. " Бих желал да Ви осведомявам, че не отиваме на никое място ", написа той.

Единствената останала партия в Народното събрание е крайнодясната партия Конфедерация, която беше посочена преди изборите като съдружен сътрудник на ПиС. Но защото тя получи по-нисък от упования резултат, това значи, че поддръжката й не би осигурила на ПиС болшинство.

Съпредседателят на Конфедерацията Славомир Менцен сподели, че също е отказал поканата на Моравецки да помогне за съставянето на държавно управление.

" По време на предизборната акция споделих, че желая да приключа, а не да удължа ръководството на ПиС ", написа той в X. " Не съм трансформирал решението си ".

Ако Моравецки не успее да завоюва избор на доверие, Народното събрание ще може да избере друго държавно управление. Коалицията " Трети път ", която е подготвена да вземе властта, избра водача на " Гражданска платформа " Доналд Туск за собствен претендент за министър-председател.
 Доналд Туск ще размрази европарите за Полша
Доналд Туск ще размрази европарите за Полша

Лидерът на полската съпротива посети Брюксел
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР