Всички полски изтребители МиГ-29 ще бъдат предоставени безплатно на САЩ,

...
Всички полски изтребители МиГ-29 ще бъдат предоставени безплатно на САЩ,
Коментари Харесай

Официално: Полша дарява всичките си МиГ-29 на САЩ, получава натовски самолети в замяна

Всички полски изтребители МиГ-29 ще бъдат предоставени гратис на Съединени американски щати, е било решено през днешния ден след съвещания сред президента и държавното управление на страната. Бойните самолети незабавно ще бъдат превозени в американската военна база " Рамщайн " в Германия, след което най-вероятно ще бъдат предоставени на Украйна.

По този метод Вашингтон подвига мизата в политическия покер с Путин, който ще би трябвало да взема решение дали би оповестил война непосредствено на Съединени американски щати поради военна помощ с сходни мащаби за властта в Киев. През последните дни от Генералния щаб на съветската войска заплашиха, че ще одобряват потреблението на непознати летища за военни интервенции против нейните сили като неприятелски акт и включване в спора.

В същото време Съединени американски щати са се заели да дават в подмяна употребявани натовски изтребители с аналогични оперативни качества, се споделя в формалното изказване полските управляващи. Правителството на страната приканва всички други съдружници в НАТО, които разполагат с МиГ-29, да постъпят по същия метод.

В момента Полша би трябвало да има най-малко 23 сходни изтребителя, като част от тях са осъвременени по стандартите на НАТО. В рамките на алианса този вид бойни самолети се употребяват още от България и Словакия, а Унгария би трябвало да поддържа 23 машини на склад, за които през последните години се търсеше покупател. Не е ясно обаче какъв брой от всичките тези самолети са минали междуремонтно обслужване и сега действително са годни за бойно потребление. За българските военно-въздушни сили (ВВС) се счита, че поддържат не повече от 6-7 машини в оперативна подготвеност.
Реклама
Официалните управляващи в София и Братислава досега отхвърлят да дадат своите МиГ-29, тъй като това са единствените изтребители, които техните армии могат да експлоатират за защита на въздушното им пространство. Двете страни са поръчали последната най-модерна трансформация на F-16, наречена Block 70, само че доставката на машините не върви в период и евентуално ще се случи през 2024 или 2025 година

За разлика от България и Словакия полската войска към този момент разполага с 48 броя F-16, тъй че може да мигрира относително безболезнено напълно към американски бойни самолети. Също по този начин Полша чака доставка и на 21 броя от най-новите стелт-изтребители F-35, които би трябвало да стартират да идват през 2024 година Ако обаче Варшава изиграе картите си добре, тя може да получи и първите F-35 още в този момент в подмяна на несъмнено рисковата военна помощ за Украйна.

Специално в България възможната замяна на МиГ-29 за F-16 втора употреба евентуално би провокирала и тежка политическа рецесия. Основният проблем ще е за президента Радев, който е някогашен пълководец на Военновъздушни сили и някогашен ас, управлявал тъкмо подобен вид аероплан. Той стартира политическата си кариера точно като като форма на митинг против систематичното неглижиране на бойната авиация от страна на Бойко Борисов и неговото държавно управление. Евентуалният отвод от МиГ-29 най-вероятно тотално би сринал имиджа му в армията и най-много в средите на Военновъздушни сили.

Също по този начин сходен ход евентуално ще срещне свирепа опозиция от страна на Българска социалистическа партия. Социалистите най-вероятно ще заплашат държавното управление на Кирил Петков доста по-сериозно, в сравнение с когато се той опита да назначи твърдо пронатовския и проукраински Тодор Тагарев за боен министър.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Момчил Милев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР