Всички пенсионери ще бъдат компенсирани и няма да получават по-малко

...
Всички пенсионери ще бъдат компенсирани и няма да получават по-малко
Коментари Харесай

Социалният министър: Ощетените пенсионери ще бъдат компенсирани

Всички пенсионери ще бъдат обезщетени и няма да получават по-малко пари от предходната година, увери общественият министър Георги Гьоков. Според него, добавките и пенсиите би трябвало да се изплащат по обособени ведомости, с цел да не се стига до комплициране. И изясни, че сега пенсионерите ще получават два типа обезщетения – 60 лв. - Коронавирус добавка и 75 лв. - отплата за имунизираните с две дози. Няма понижаване на пенсии, а до объркването се стигнало след смяната в размера на Коронавирус добавката от 120 на 60 лв., безапелационен е обществения министър. От там пристигнала и разликата.

“За по-голямата група от пенсионери тя е минимална - от порядъка сред 10 стотинки и 10 лв., по този начин има по-сериозни”, съобщи общественият министър Геoрги Гьоков.

“314, 50 лв. плюс 60 лв., които са Коронавирус добавките вършат 374.50. Досега тези хора са взимали 255 лв. плюс 120 лв. и това прави 375. Намалението или ощетяването, както се споделя, от общия общ брой е 50 стотинки”, уточни Ивайло Иванов – шеф на Национален осигурителен институт.

Затова всички пенсионери ще бъдат обезщетени. А страната била подготвена с финансовия запас за това.„ За мен по-радостното е сега и за всички пенсионери, несъмнено, че има решение на въпроса и финансово и в действителност нормативно, което да изравни пенсиите плюс добавките на пенсионерите през месеците януари, февруари до юни и декемврийските плащания”, съобщи Иванов.

Според обществения министър концепцията добавките за пенсионерите да се изплащат не от Национален осигурителен институт, а от Агенцията за обществено подкрепяне би довело до известни усложнения. „ Агенцията за обществено подкрепяне дава тези помощи при избрани условия и при подаване на документи. Нали си представяте по какъв начин 2 милиона и 100 пенсионери се редят на опашка, с цел да подават заявление. Това е обвързвано несъмнено, с нормативни промени и няма проблем да бъдат прехвърляни там заплащанията, само че аз несъмнено считам, че нямаме време за това”, безапелационен е министър Гьоков.

Според някогашният обществен министър Иван Нейков обаче,проблемът с разликите в пенсиите е поради смесването на две системи – обществена и осигурителна. И счита, че коронавирус добавките не са обективни.”Защо би трябвало да дадеш на един човек, който колкото да свързва двата края с 370 лв. в този момент да му дадеш 120 лв. и на това дето е с 1500 лв. пенсия и на него 120 лв.. Защо? Това не е заслужено, по отношение на същински нуждаещите се”, твърди Иван Нейков.

„ Може би законодателя в лицето на Народно събрание би трябвало да мисли по тези въпроси, когато приема тези подпомагания, на който и да било”, уточни общественият министър.

А спомагателните 75 лв. за две дози ваксини ще стартира да се изплаща още от 1-ви февруари, прецизираха от Национален осигурителен институт.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР