Всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021

...
Всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021
Коментари Харесай

Средната пенсия заковава 725 лв. след преизчисляването от 1 октомври

Всички пенсии за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2021 година, ще бъдат преизчислени от 1 октомври. В резултат от това междинната пенсия ще приближи 725 лева и ще нарасне с малко повече от 8,5% по отношение на септември, демонстрира прогнозата на Националния застрахователен институт (НОИ). Основната цел на преизчисляването е да понижи разликата сред размерите на най-отдавна отпуснатите пенсии с тези от последните години. Това оповестяват от Национален осигурителен институт.

Очакванията са, че малко над 700 000 пенсионери ще получат по-висока пенсия след 1 октомври. Основната причина за това е, че се преизчислява действителният размер на пенсията, а не изплащаният от Национален осигурителен институт. Когато той е под минималния размер на съответния тип пенсия, е допустимо преизчисленият размер да се окаже по-нисък от обезпечения от страната най-малко. Във всички случаи, когато преизчислената пенсия е по-ниска от до момента получаваната, хората ще продължат я получават в до момента изплащания по-висок размер. Преизчисляването ще се извърши служебно от Национален осигурителен институт, заради което не е належащо пенсионерите да подават заявки.

Във връзка с идното преизчисляване Министерството на труда и обществената политика дава отговори на най-често задаваните от жителите въпроси:

Кои пенсии ще бъдат преизчислени?

От 1 октомври ще бъдат преизчислени отпуснатите до края на 2021 година трудови пенсии. Това са пенсиите за застрахователен стаж и възраст, за неработоспособност заради общо заболяване, за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест и наследствени пенсии, изчислени от тях. В тази категория влизат и пенсиите за военна и за гражданска неработоспособност, в случай че размерът им, като по-благоприятен, е избран като за пенсия за трудова акцидент и професионална болест (лични и наследствени), както и вдовишките добавки, изчислени от пенсии за трудова активност.

Кои пенсии няма да бъдат преизчислени?

На преизчисляване не подлежат пенсиите за трудова активност, отпуснати след 31 декември 2021 година, както и пенсиите, които не са свързани с трудова активност. Това са обществените пенсии за напреднала възраст, обществените пенсии за неработоспособност, персоналните пенсии, както и пенсиите за военна и гражданска неработоспособност, изчислени в % от обществената пенсия за напреднала възраст.

Как ще стане преизчислението?

Първата стъпка е да се дефинира базовият размер на пенсията към годината на отпущането й. Той ще се дефинира от средномесечния застрахователен приход за страната, с който е отпусната пенсията, самостоятелния коефициент на пенсионера към 30 септември 2022 година и продължителността на осигурителния му стаж към същата дата, умножена със съответния % за годините и за месеците застрахователен стаж, който е избран съгласно настоящото законодателство към датата на разпределяне на пенсията. За пенсиите, отпуснати до края на 2007 година се взема поради средномесечният застрахователен приход за страната същата година – 398,17 лева.

Базовият размер на пенсията към годината на отпущането ще бъде повишен за всяка последваща календарна година с %, който е еднакъв на по-високия от % на повишаване на средномесечния застрахователен приход за страната или % на повишаване на хармонизирания показател на потребителските цени през миналата година. За пенсиите, отпуснати преди 31 декември 2007 година, размерът се усилва с процентите за всяка календарна година след тази дата. Когато преизчисленият размер на пенсията по описания нагоре метод и размерът ѝ към 30 септември 2022 година не са равни, пенсията се дефинира в по-високия размер.

Процентите, с които се умножава избраният базов размер на пенсията за съответната година са посочени по-долу:

Министерството на труда и обществената политика напомня, че преизчисляването на трудовите пенсии от 1 октомври е третото актуализиране на пенсиите за последните по-малко от 10 месеца.

От 25 декември 2021 година всички пенсии, отпуснати преди тази дата, бяха преизчислени посредством повишение на тежестта на всяка година застрахователен стаж без преобразяване от 1,2 на 1,35%. Това докара до приблизително повишаване на пенсиите с към 12%.

От 1 юли 2022 година пенсиите за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2021 година, бяха увеличени с 10% - с 3,9 пункта повече, в сравнение с би следвало да бъдат увеличени, в случай че процентът бе изчислен при използване на правилото на член 100 от Кодекса за обществено обезпечаване (6,1 на сто). От същата дата в размера на пенсиите бяха включени така наречен коронавирус добавка от 60 лева и изплащаните самостоятелни обезщетения за разликата сред изплащаните от Национален осигурителен институт суми за декември 2021 година и тези за януари 2022 година По подобен метод беше нараснал и размерът на обществената пенсия за напреднала възраст, което докара до увеличение на всички пенсии, несвързани с трудова активност. Ковид добавката от 60 лева беше включена и в размера на трудовите пенсии, отпуснати сред 1 януари и 30 юни 2022 година Същата сума се прибавя и към всички пенсии, отпуснати след 1 юли 2022 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР