Всички пенсии ще се вдигнат с 12,5% от 1 октомври

...
Всички пенсии ще се вдигнат с 12,5% от 1 октомври
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Ако се приеме актуализацията, пенсиите - нагоре с 12,5%

Всички пенсии ще се вдигнат с 12,5% от 1 октомври и това ще стане с нарастване на тежестта на стажа в пенсионната формула от 1,2 до 1,35 за всяка година. Това планува предлагането за актуализиране на бюджета на служебното държавно управление, изясни служебният обществен министър Гълъб Донев на взаимна комисия в Народното събрание. 

Това предложение  ще подсигурява адекватността и на новоотпуснатите пенсии и тяхното повишаване, изясни още Донев, представен от lupa.bg.

Пакетът от ограничения планува трайно да се обезпечи по-висок приход от пенсии както за актуалните, по този начин и за бъдещите пенсионери. С предлагането се подсигурява, че всички 2,08 млн. пенсионери.

С оглед на това всички пенсионери да получат действително нарастване се планува и повдигането на най-ниските и най-високите пенсии, сподели още Донев. Така минималната пенсия от 1 октомври ще бъде 340 лева Това ще докара и до нарастване на пенсиите, които зависят от минималната - обществени и инвалидни.

С 60 лева пък се усилва таванът и от 1440 ще стане 1500 лева на месец. Това е реализирано без нарастване на оптималния застрахователен приход и надлежно до повдигане на осигуровките на получаващите над 3000 лева заплата.

Социалната пенсия също ще се увеличи, като предлагането е тя да стане 170 лева, като тук нарастването е приблизително с 14,3%, изясни Донев пред депутатите.

Предвидено е бонусът от 50 лева да остане до септември, за пъкъл има равномерен преход и хората да не бъдат ощетени.
Ако предлагането бъде признато то ще коства още 1,8 милиарда лева през 2022 г. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР