Всички пътища водят към Рим и очевидно дори дивите свине

...
Всички пътища водят към Рим и очевидно дори дивите свине
Коментари Харесай

Глигани плъзнаха из Рим

Всички пътища водят към Рим и явно даже дивите прасета знаят това. Вечният град от цяла безкрайност има проблеми с отпадъците, само че към тези безконечни проблеми, в този момент се прибавя и казусът с гореспоменатия скотски тип. Този проблем датира от известно време, само че в последните години наличието на дивите прасета в някои елементи на италианската столица стана толкоз очевадно и обезпокоително, че наложи взимането на незабавни решения.

В началото на коронавирус пандемията, когато цяла Италия бе парализирана от всеобщ локдаун, появяването на представители на дивата фауна из градовете бе сметната за нещо всекидневно. По улиците на италиански градове бяха снимани патици, елени и диви прасета да се разхождат необезпокоявани от хората. Феноменът се наблюдаваше и на други места по света. Така че Италия не се възприе като някакво изключение от правилото. А специалисти обясниха това с обстоятелството, че неналичието на открито на хора ( принудени да си останат по домовете си поради локдауните) е окуражила дивите животни да разширят периметъра на разходките си и да навлязат и в градската среда.

В Рим обаче след локдауните дивите прасета не си отидоха. Те започнаха да се появяват по паркинги на супермаркети, из паркове и градинки, около кофите за отпадък, наоколо до заведения за хранене. Феноменът се следи главно в северните зони на столицата. В мрежата даже се завъртяха няколко любителски видеа, показващи близки срещи от третия тип на римляните с дивите прасета. Особено известно стана видео, показващо тези дни по какъв начин млад мъж се е покачил на каменен дувар и не смее са слезе оттова, тъй като едра дива свиня го дебне с нараснал интерес изпод. На различен клип всред няколко паркирани на улицата коли се появяват няколко диви прасета, придружавани от сурия прасенца. Те завладяват улицата за голямо слисване на момичето, което ги снима с телефона си през прозореца на къщата си. Когато обаче стадото се нарежда пред вратата на къщата, любителката операторка към този момент не е по този начин въодушевена, а наподобява даже обезпокоена от блокадата на дома ѝ. На трето видео жена е принудена да захвърли торбите с покупките си на паркинг на супермаркет поради напористото предпочитание на група диви прасета да инспектират наличието им.

Любителски клипове демонстрират също диви прасета да се включва ненадейно в натоварения и безреден пътен трафик на Рим с риск да провокират злополука, или да обикалят към учебните заведения с риск да нападат някое дете. Най-често видеата демонстрират дивите прасета, струпани към контейнерите за отпадък, които нормално преливат от боклуци.

Жителите на Рим са все по-обезпокоени и ядосани от наличието на дивите прасета и от това, че управляващите не могат да се оправят с казуса, разяснява още предходната есен френската телевизия Те Еф 1, заинтригувана от протичащото се в прилежащата на Франция страна.

Един от най-впечатляващите произшествия с присъединяване на диви прасета в Рим датира от началото на този месец. Тогава две диви прасета и техните дребни окупираха пространството към контейнери за боклук край градина с детска площадка в региона „ Вале Аурелия”, на няколко крачки от новия търговски център „ Аура” и станцията на метрото „ Вале Аурелия”, намираща се северозападно от туристическата дестинация Ватикана. Дивите свине почнали да ровят из боклука, да раздират торбите с боклуци и да ги разпръскват в близост под изплашения взор на децата в градската градинка. Когато жена с кучето си се пробвала да мине наоколо, тя е била принудена бързо да се върне назад, тъй като дивите свине, недоволни, че някои прекъсва банкета им, се насочили заплашително към нея. Тогава други минувачи подали сигнал до общинската полиция, която се отзовавала, само че не, с цел да прокуди дивите животни, а с цел да изведе хората от градинката, написа изданието „ Соле 24 оре”.

От началото на май обстановката с дивите свине се обостри, откакто в столичния регион бяха открити 14 свински натрупа, написа изданието „ Рома тудей”. Появиха се подозрения, че става дума за жертви на африканска чума по свинете, само че пробите, взети от труповете, се оказаха негативни. На 5 май обаче бе обявено за доказан случай на болест с чума при дива свиня в естествен резерват в рамките на столичната община, ръководен от регионалното дружество „ Рома Натура”, грижещо се за парковете и естествените резервати в Рим и региона. Здравните управляващи напомнят, че африканската чума по свинете не се предава от свинете на хората и към този момент е открита единствено при диви свине, само че не и при домашни животни в стопанствата в региона на столицата, написа „ Рома тудей”. Този мотив може и да успокоява природозащитниците, само че не и елементарните хора, нито пък фермерите. Според Еторе Прандини, шеф на италианската национална конфедерация на земеделците „ Колдирети”, има риск от разпространяване на африканската чума от дивите прасета към домашните и би трябвало да се вземат ограничения за предварителна защита и за понижаване на популацията на дивите прасета в региона на Рим, а даже и в цялата област Лацио, в която се намира Рим. Според него в цяла Италия има 2,3 милиона диви прасета. Смята се, че в региона Лацио броят им е бухнал до 100 000, а в провинция Рим има 20 000.

Първоначално управляващите обособиха алена зона в северните региони на столицата поради случая на свинска чума. Но откакто бе обявено за още няколко случая на болест, през вчерашния ден в префектурата на Рим се състоя междуведомствено съвещание, отдадено на спешната обстановка. На него бяха взети две решения, вписани в наредба, която бе подписана от комисаря по изключителната обстановка с африканската чума по свинете Анджело Ферари, оповестява „ РАИ Нюз”. Съгласно точка първа на наредбата се обособява по-широка алена зона. Тя включва цялата територия в периметъра на околовръстния път на Рим, т.е. цялата централна част на града. В рамките на зоната е включена и част от територията на север от околовръстното шосе на Рим. Втората точка на наредбата планува до 30 дни да се създаде механизъм за понижаване на популацията на дивите прасета посредством селективно изтребване на екземпляри.

За изтребване на дивите прасета се говореше от известно време, само че природозащитници се опълчиха на тази мярка и управляващите известно време се съобразяваха с тяхното мнение. Според представители на Международната организация за отбрана на животните африканската чума по свинете не може да бъде преборена посредством избиването на дивите прасета. Те акцентират и аргумента на Европейската организация за сигурност на храните, че ловът не е ефикасно средство за понижаване на размерите на популацията на дивите прасета в Европа, написа „ Рома тудей”. Природозащитниците напомнят също, че ловците биха могли да допринесат за разпространяването на африканската чума по свинете при ваденето на вътрешността на убитите от тях животни.

И което е по-важно природозащитниците акцентират, че превръщането на Рим в Див запад, в който се избиват дивите прасета, няма да реши главния проблем на столицата. А той е, че дивите прасета са привлечени там от отпадъците, а за рецесията с отпадъците от години по този начин и не се е намерило решение. Природозащитниците напомнят, че Рим е най-зеленият град в Европа, с богата дива фауна, чието ръководство би трябвало да се управлява от правилото за ценене и опазване на живота на нейните представители. На тази дива фауна не би трябвало да се гледа като на зложелател за избиване, акцентират бранителите на природата, представени от „ Рома тудей”.

Засега управляващите на Рим плануват краткосрочни решения за отпадъците, привличащи дивите прасета в столицата. Сред премисляните разновидности са издигането на заграждения към контейнерите за боклуци, тъй че дивите прасета да нямат повече достъп до тях и последователно столицата да не е по този начин привлекателна за тях, написа изданието „ Темпо”. Но тази мярка поражда и проблеми за локалните поданици. Как ще имат те самите достъп до контейнерите, с цел да изхвърлят боклука си в тях? И след това по какъв начин боклукчийските камиони ще се събират боклука от контейнерите при съществуването на заграждения? На всяко заграждение към всяко островче от контейнери би трябвало тогава да има катанец с ключове за достъп за всички жители и за самите чиновници по чистотата. Но какъв брой ще коства цялата тази мярка със загражденията? Не бива да се не помни и, че една дива свиня може да е много едра, до 100 кг, които биха ѝ разрешили с лекост да избие загражденията към контейнерите, в случай че си науми да се втурне против тях.

Темата за дивите прасета беше и един от главните въпроси, повдигнати по време на предизборната акция за локалните избори в Рим предходната есен. На тези избори кметицата на Рим Вирджиния Раджи, представителка на антисистемното „ Движение 5 звезди”, се бореше за преизбиране. Тя пристигна на власт през 2016 година с амбициозни обещания за справяне с отколешния проблем на Рим с отпадъците, породил и казуса с дивите свине в столицата. Но Раджи по този начин и не позволи рецесията. Тя се опита да трансферира виновността върху управляващите на региона Лацио, които, съгласно нея, отговаряли за въпроса с дивата фауна на територията на цялата област, включително и в самия Рим. Областната администрация е в ръцете на десноцентристката Демократическа партия. Тя е обичайната италианска партия, а антисистемните от „ Движение 5 звезди” се борят против всичко, което е част от политическата традиция в Италия, неспособна, съгласно тях, да се оправи с рецесиите и да ръководи ефикасно. Но до неотдавна макар тези свои убеждения представителите на „ Движение 5 звезди” бяха част дружно с Демократическата партия от второто съдружно държавно управление на премиера Джузепе Конте, а от предходната година двете партии са част и от по-широката ръководеща коалиция на Марио Драги. Въпреки това по време на предизборната акция за кметското място в Рим сред двете партии прескачаха гневни искри по въпроса за рецесията с дивите свине. Така че когато Вирджиния Раджи трансферира виновността за несправяне с казуса с дивите животни върху плещите на регионалната администрация на Лацио, оттова отхвърлиха с аргумента, че „ ръководството на животните отвън парковете е от компетенциите по-скоро на общинските власти”, напомня изданието „ Хъфингтън пост”. А дивите прасета, които не се интересуват от този яростен спор, продължиха да си ровят из римския отпадък за смут на столичаните, отбелязва изданието.

На изборите за кмет на Рим Вирджиния Раджи не бе избрана отново. На нейно място бе определен левоцентристът от Демократическата партия Роберто Гуалтиери. Той се закани да се оправи с казуса с отпадъците до Коледа. Но това по този начин и не се случи, а и няма по какъв начин да стане, отбелязва изданието „ Фолио”. Дългосрочно решение на събирането на отпадъците не е открито. Гуалтиери твърди, че нещата са се подобрили, само че признава, че има още доста за правене в тази тенденция. Засега Рим изнася боклука си в други италиански области, а самата област Лацио се нуждае от нов обект, в който да се транспортира този отпадък. Но към този момент място за такова бунище в региона не е несъмнено, написа изданието. Според „ Темпо” пък управляващите на региона Лацио са заложници на „ не”-то на крайната левица и на организациите за отбрана на околната среда, когато става дума за построяването на сметища и предприятия за отнасяне на отпадъците на столицата. Така че виновните за рецесията с дивите прасета в Рим се оказват същите, които са виновни за рецесията с отпадъците на столицата, която от повече от 10 години държи за пленник Вечния град, написа „ Темпо” в гневна публикация от 9 май. В нея изданието се афишира и против природозащитниците, противопоставящи се на ограничения, включващи избиването на дивите прасета. По-добре да има диво свинче сираче, в сравнение с някоя римска майка да се озове в болница, отговорна само поради това, че е излязла да разноски кучето си и се е натъкнала на диви прасета, ровещи в боклука. А сходно нещо би могло да се избегне, в случай че градът беше чист и в случай че вместо нормалните „ не”-та на каквото и да е предложение в тази тенденция се споделяха и няколко „ да”-та на проектите за дълготрайни решения, показва изданието.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР