Всички партии в парламента обещаха да не правят компромиси със

...
Всички партии в парламента обещаха да не правят компромиси със
Коментари Харесай

Петър Колев от РС Македония: В Скопие още учат, че българите сме крадци и фашисти

Всички партии в Народното събрание дадоха обещание да не вършат взаимни отстъпки със Скопие. Наши сънародници крият своята еднаквост, с цел да имат работа и спокоен живот. Над 120 000 поданици на Северна Македония непринудено са поискали роден паспорт, доказвайки, че са българи, споделя водачът на Граждански либерален съюз в РСМ. 
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 282
Петър Колев е роден през 1986 година в Ново село, община Щип, в днешната Република Северна Македония. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет „ Свети Климент Охридски “. Самоопределя  се като етнически българин. Женен е за българка от Добрич. Цялото му семейство е с българско поданство. Брат му приключва медицина у нас и работи като доктор в град София. През 2009 - 2010 година е телевизионен водещ на публицистичното предаване за българите по света „ Облаче ле бяло “ по телевизия СКАТ.

- Г-н Колев, преди време имахте среща с парламентарните партии у нас. Допускате ли, че ръководещите са склонни да смъкват още през юни ветото за договарянията на Северна Македония за влизане в Европейски Съюз, както твърди външният министър на Германия?

- Тези срещи бяха извънредно ползотворни, тъй като представихме пред българските депутати упованията си какво би трябвало да се промени в Македония, с цел да може България да промени позицията си. И надлежно да пусне Скопие до договаряния с Европейски Съюз. Всички схванаха защо приказваме, уверен съм, че позицията ни беше извънредно ясна. За наше голямо наслаждение получихме безспорна поддръжка от всички политически партии и управления на парламентарни групи. Нито една от тях не се опълчи на причините ни. Напротив, всички се сплотиха, че отбрана правата на българите и смяна на конституцията на Северна Македония в тази посока са безусловно наложителни. Защитата на българската история, просвета, българските монументи ​е абсолютно наложителна. Промяната на учебниците, които са цялостни с език на омразата, би трябвало да стартира допустимо най-скоро. И несъмнено, чака се сериозна битка против езика на омразата, който за наше страдание е големият камшик в връзките сред София и Скопие.

Народните представители ни споделиха, че нямат желание да създадат какъвто и да е компромис по пакета „ Едно плюс четири “ в диалозите с Република Северна Македония, което нас изцяло ни удовлетворява, сподели той пред Марица. 

- Преди да кажем „ да “ на Скопие, би трябвало ли да стане всичко това, или просто да получим уверения?

- Не, би трябвало да има съответни решения и съответни крачки. Има въпроси, които могат да бъдат решени бързо. Например, смяна на конституцията, смяна на монументи с език на омразата върху тях. Също по този начин и при учебниците, значете, че комисията към този момент е договорила част от въпросите. Но би трябвало да бъдат заложени и тематики за в бъдеще, каквато да вземем за пример е езикът на омразата. Ние не можем с нож да го пресечем и да кажем - от на следващия ден няма да го има.

- Да ви попитаме какъв брой българи въпреки всичко има в рамките на Северна Македония, съгласно последното броене излезе, че са едва 3504 души?

- Аз не съм институция, само че може да ревизирате в Министерство на правораздаването на България. Някаква ориентировъчна численост като старт ще получите. Не знам дали в Македония това им харесва, само че съм задължен да подчертая, че процесът за приемане на българско поданство е непринуден и стартира с молба. Самият факт, че над 120 000 души непринудено и за лична сметка са пристигнали, подали молба, в която са събрали голям набор от документи, в които потвърждават българския си генезис! Дали са нотариално заверено волеизявление, че са българи. Кой тогава има право да оспорва тези техни молби и документи. Преброяването в Македония има проблем и ние го представихме пред българските депутати от другите групи. Посочихме, че е време да се сътвори комисия, която да почисти въпроса с преброяването. Ние, македонските българи, не имаме вяра на този развой и ще каже за какво. Обърнахме се с публично писмо до Държавния цех за статистика, по този начин се назовава институцията, с три претенции. Първо, всеки жител да ревизира по какъв начин е записан в преброяването. Второ, в случай че има разминаване, каква е правната опция да бъде поправено. Трето, каква наказателна отговорност носи длъжностно лице, в случай че е направило безусловно умишлено това разминаване. Минаха 9 месеца от преброяването, само че ние нямаме отговор. Представете си, по какъв начин да имаме вяра! Една от идващите работни групи би трябвало да бъде тази по преброяването и всички противоречиви въпроси към него.

- Има ли проблем един българин да стартира работа в Северна Македония, в случай че има съперник с друго съзнание, по този начин да го кажа?

- Не знам дали знаете, само че за конституцията на Македония няма българи. При конкурс за работа има пример М1, където изпод би трябвало да попълните народност. Ако напишете българин, ще отпаднете по механически аргументи, тъй като българи няма и няма квота за работа на българи. Не е човешко отношение.

- Посочете две-три фрапантни неща в македонските учебници, свързани с историята ни?  

- Първо, българите имат татаро-монголски генезис и са пристигнали някъде доста отдалеко като номади на Балканите, с цел да грабят. Второ, че са фашисти, окупатори на Македония, които са избили хиляди хора по време на Втората международна война. Няма да приказвам за променената еднаквост на българските революционери, това е добре известно. Добавете към всичко това, че още на входа на огромна част от учебните заведения в Македония има плочи, върху които написа, че българските окупатори са убивали, измъчвали и тормозили там дейците на македонското освободително придвижване! Затворете очи и си представете за секунда, че там учи вашето дете. Как ще се почувства всеки българин! А това дете на 7-8 години!

- Защо Македония е най-носталгична в упоменатите за Тито от всички някогашни югорепублики?

- Македония не се е трансформирала в това през днешния ден, тя е основана по този метод през 1944-45 година. От началото до момента действа по един и същи метод. Разликата е, че македонски политици с всякакви хитринки съумяват да приспят някой и различен български общественик за малко и да презентират някаква смяна. Такава няма от 1944 година до през днешния ден във връзка с България. Ще ви кажа какво е фрапиращото! През 1968 година, в случай че не се неистина, има тирада на Кръстьо Цървенковски (генерален секретар на Македонската комунистическа партия години наред - б.р.), оповестена неотдавна. Тя е пред македонското заседание. Ами имам възприятието, че приказва сегашният македонски министър председател Ковачевски или Османи (б.а. - външният министър). Аз не разбирам, в случай че в действителност имаме вяра в европейските полезности, по какъв начин може от днешна дата да определим идентичността на един към този момент умрял човек. Това не е цивилизовано, не е хуманно! Кои сме ние да дефинираме кой е Гоце Делчев, откакто той е бил много образован човек и самичък го е направил.Това е методът им - замяна на история, на еднаквост, на българско културно-историческо завещание. От 1944 година до през днешния ден.

- В рамките на шегата, само че не напълно. Наистина ли преброяването демонстрира едно, само че на три ракии в кръчмата българите в Македония стават доста повече?

- Доста съм ангажиран и не обикалям кръчмите (смее се), само че несъмнено, огромна част от сънародниците в Македония не могат да осъществят съществени човешки права, в случай че се самоопределят като българи. Затова желаеме смяна в Конституцията. Ще ви дам образец. Аз съм ученик на Юридическия факултет на СУ, който е на много високо равнище. Никога няма да стана и прокурор или арбитър, в случай че се дефинира като българин. Затова хората, които желаят да се развиват и живеят умерено в Македония, крият част от своята еднаквост. Същото става и с децата в учебно заведение, когато стартират да ги подиграват, че произходът им е татаро-монголски, а дедите им са убийци и кръвници. Българското общество би трябвало да го разбере.

- Не се ли притеснявате, като говорите всичките тези неща?

- Отдавна съм решил, че няма да раста на държавна работа в Македония, няма да строя бизнес или друга кариера. Погрижил съм се за сигурността си до някаква степен. За мое благополучие ориста ми даде късмет, когато един ден детето пристигна и съобщи, че няма да върви в учебно заведение, където написа, че дядо му е окупатор, фашист и палач на македонци. Преместих го да учи в София. Няма от какво да се тормозя, тъй като истината е на наша страна. Ако на някого не му харесва, е негов проблем. Но мисля за сигурността си, да. И знам, че моите сътрудници в Скопие също са го създали и няма да подхващат дейности, които биха им основали спомагателни главоболия.

- Кога ще забранят партията ви в Македония?

- На 18 май. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР