Всички партии и коалиции, участващи в местният вот след седмица,

...
Всички партии и коалиции, участващи в местният вот след седмица,
Коментари Харесай

ЦИК увери: Всички партии са запознати с кодовете на машините

Всички партии и обединения, участващи в локалният избор след седмица, са получили изходния код от машините за гласоподаване. Това съобщи заместник-председателят и представител на ЦИК Росица Матева в границите на последния от постоянните седмични брифинги на изборната комисия преди изборите на 29 октомври.

Коментарът й бе в отговор на изказване на представител на " Възраждане " от предната седмица, че първата среща по тематиката била оповестена в последния миг, половин час преди началото, и на нея са взели участие едвам представители на няколко партии.

" Вчера в Министерството на електронното ръководство беше възложен изходният код, документите и другите софтуерни детайли, по този начин, както изисква Изборния кодекс на представители на партии и обединения, регистрирани в ЦИК ", сподели Матева.

При срещата в понеделник са участвали представители на всички партии като се изключи една - " ИТН " , които обаче са се явили на предходната среща в петък.

" В петък трябваше да участват на това " доверено създаване " представители на тези партии и обединения, които бяха записали участници по член 213А, срокът по който изтичаше в 12 часа на 19 октомври. Тъй като бяха регистрирани единствено представители на една коалиция, ЦИК взе решение да предложения записаните партии и обединения, които са парламентарно показани. Поканихме ги за присъединяване, включително поканихме и членовете на краткотрайната комисия в Народно събрание за инспекция на машинното гласоподаване " , разясни събитията към предходната среща, провокирала полемика, представителят на ЦИК.

Матева уточни още - всичко към подготовката на изборите върви по проект, инсталирането на софтуера на машините следва да завърши в петък, като тогава устройствата ще поемат по секциите в страната. 12238 СИК-ове ще има в страната, като в 9082 от тях ще се гласоподава и с машина, и с хартия, а единствено с хартия в 3156. Има и 466 преносими изборни комисии. 15 организации и 1037 наблюдаващи ще наблюдават по какъв начин се организира вотът.
 Участниците в изборите ще получат достъп до изходния код на машините Обновена
Участниците в изборите ще получат достъп до изходния код на машините

До на следващия ден завършват процедурите по инспекция на машините и софтуера
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР