Всички партии декларираха готовност за диалог в политическите си декларации

...
Всички партии декларираха готовност за диалог в политическите си декларации
Коментари Харесай

Всички партии декларираха готовност за диалог при старта на 48-то НС

Всички партии заявиха подготвеност за разговор в политическите си заявления при старта на новото 48 Народно заседание.

Десислава Атанасова: Времето за опълчване сред партиите изтече

Днес православната черква празнува Денят на Св. Иван Рилски – небесният настойник на България. В своето наследство към учениците си той споделя: Бъдете единни, имайте мир сред себе си. Единството и мирът ще са в основата на позицията на ГЕРБ-СДС по всички въпроси в този парламент. Ние ще се стремим тук да има единодушие, а в страната – мир. Държавата ни се намира в толкоз сериозна обстановка, че не можем повече да си позволим дребнави разногласия, хлапашки борби за превъзходство, обиди и клюки от Народно събрание към политическите съперници. Или популизъм, водещ до банкрут и безредица.

Това сподели ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в речта си пред народните представители при откриването на 48-ото Народно заседание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Конституирането на това национално заседание става измежду голям брой рецесии, – политическата към този момент става хронична. На фона на война наоколо, невиждано в последните 25 години дестабилизиране на финансите, инфлация и криза, жителите обявиха, че не желаят противоборство, а единение сред политическите сили. Гражданите са наясно с голямата цена, и оставиха нас – политическите сили, да работим дружно, и нито една да не е в положение да сформира независимо държавно управление. Това допуска взаимоотношение сред партии, които в последните години са се конфронтирали остро. Времето за това опълчване изтече – това ни споделиха българските жители, нашите работодатели.

В спокойни времена можем да обсъждаме другите си визии за развиване на България. Днес истината е една: след три служебни държавни управления и четвърто – съдружно, страната ни не е в положение да си заплаща сметките. Предприятията са застрашени от фалит, хиляди семейства са пред риск от обедняване.

Днес би трябвало да мислим по какъв начин да надигнем страната на крайници. Изводът от изборните резултати слага пред всички ни комплицирана задача: дружно би трябвало да оправдаем доверието в институцията Народно заседание. Трябва да приказваме между тях и да стигаме до обстановка да беседваме освен с тези, с които се разбираме, само че и с нашите съперници. За да се реши тази задача, са нужни водачество и политическа храброст – да си в положение да търсиш точки на единодушие с тези, против които са дали своят вот личните ни гласоподаватели. Да сложиш на назад във времето личната си истина и да се примириш с гласоподавателите.

Големият и явен факт през днешния ден е, че към този момент близо 2 година българският парламент не е в положение да излъчи държавно управление. Все повече стои въпросът има ли смисъл от парламент, щом партиите не могат да ръководят. Този въпрос обрисува пътя за разпад на политическата система, а оттова – и на демокрацията.

Политическата цена на неуспеха от трите провалени парламенти към този момент е платена от политическите сили, които и трите пъти отказваха да се съобразят с действителността, сподели още Атанасова. Ако този път някоя от политическите сили не може да надмогне себе си, тогава ще вървим с все по-силно към разпад на политическата система.

ПГ на ГЕРБ-СДС ще постави всички старания за възобновяване на политическия разговор и стабилизиране на политическата система. България има потребност от антикризисно и проевропейско държание, което да подсигурява отбраната – материалната и обществената, на българите. Последните избори демонстрираха, че Българите избират стабилността пред опитите. Отказът от опита за сформиране на отговорно държавно управление ще ни изправи пред още по-голяма обърканост. Наясно сме, че като първа политическа мощ носим отговорност за метода на работа на Народно събрание, само че и за бъдещите закони.

Нашите цели са определяне на финансова дисциплинираност на обществените финанси без повече дългове; ще предлагаме към Бюджета за 2023 година да се отстраняват всички прояви на авантюризъм; правосъдна промяна и битка с корупцията; възобновяване на страната, и други

Тръгваме още веднъж дружно. От нас зависи дали пътят на 48-то Народно събрание ще е по-дълъг или ще е къс. Ако е дълъг, ще е бодлив, ще се борим с доста закани, само че ще излезем по-силни и по-сплотени като общество. Ако пътят е къс и след не доста дълго време още веднъж поканим българите на избори, ние от ГЕРБ-СДС ще създадем всичко по силите си те да са уверени, че сме виновна мощ.

Бог да пази България!, приключи Атанасова.

Кирил Петков: Политическа партия ще възвърне работата си оттова, откъдето беше спряна

Всички ние сме определени с гласовете на българските жители, всички дадохме дума да решим проблемите и да стартираме да градим още веднъж тази България, за която мечтаем. В този парламент „ Продължаваме промяната “ ще възвърне работата си оттова, откъдето беше спряна. Този път като градивна, предвидима съпротива ще се водим по два правилото – да оправдаем доверието на нашите гласоподаватели и да работим по решаването на същинските проблеми на българите.

Това сподели от парламентарната естрада Кирил Петков от ПГ на Политическа партия, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Кирил Петков съобщи, че Политическа партия ще работи за това нито един налог да не бъде нараснал, бюджетният недостиг да е стеснен до 3%, ще следи да няма корупция и течове в енергетиката, ще желае таван за цената на газа.

В сферата на обществената политика по думите му Политическа партия ще работи за нарастване на пенсиите с 20%, минимална работна заплата да доближи 50% от междинната работна заплата, както и за нова формулировка за енергийна беднотия, две цени за ток, вода и парно. Учителските заплати да станат 125% от междинната, 2000 лв. заплата за лекари и 1500 лв. – за медицински сестри.

По отношение на битката с корупцията Петков разгласи, че още през днешния ден ще бъде импортиран законопроектът за антикорупционна комисия и ще упорстват за законопроект за следствие на основния прокурор от самостоятелен арбитър.

Стъпките за влизане на България в еврозоната също са приоритет на Политическа партия, също по този начин ще се работи за това България да е почитан и равнопоставен член на Европейски Съюз и на НАТО.

„ Призоваваме Русия да приключи противозаконната окупация над Украйна “, съобщи Петков и акцентира, че няма по какъв начин да си евроатлантик, в случай че не уважаваш върховенството на закона и не отстояваш премахването на корупцията по всички етажи на властта.

Той се обърна и към патриотите с думите: „ Колко монументи на български царе видяхте? “

Време е да спрем с псевдонационализма, който се шири в България, безапелационен е Петков.

Карадайъ: Не желаеме да сме с ГЕРБ и с управлявалите през последната година и половина

Време е за разбори и равносметки. Изборите създадоха сходна структура на Народното събрание, като никого не овласти да сформира еднопартийно държавно управление. Народът още веднъж потвърди, че е умен. Вместо опълчване, народът предпостави разговор, обединяване, съединяване. Това съобщи ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

Уроците не са научени, за следващ път се видя. Основната част от политиците не съумяха да обяснят на хората какви политики им оферират. Липса на разговор в обществото и институциите е несъмнено изискване за рецесия и разпад, добави Карадайъ. Готови сме на разговор в името на жителите. Доказали сме, че можем да мислим дълготрайно, уточни той.

Ако политиците и партиите не си дадем сметка за заплахите пред страната ни и не създадем нужното да има разговор, рискуваме бъдещето на страната. Отговорността ни би трябвало да е на равнище, с цел да се оправим дружно. Правителство с ясна стратегия и периоди, с поддръжката на всички виновни партии е път към триумфа. Да седнем на масата на договарянията, акцентира Карадайъ. През последните 12 година само Движение за права и свободи беше същинска съпротива на ГЕРБ. Ние не желаеме да сме с ГЕРБ, не желаеме да сме с управлявалите през последната година и половина. Последните окрадоха парите на всички ни, завещаха ни по 15 милиарда дълг на всяка година, нечувано в историята на България, сподели Карадайъ.

Костадинов: Това Народно събрание е болшинство от безразборна евроатлантическа навалица

Уважаеми сънародници. Искам да ви запитвам удовлетворени ли сте от това, което виждате в тази зала? Харесва ли ви резултата от изборите? Допада ли ви, че за следващ път Народно събрание ще събере не народни представители, а болшинство от безразборна евроатлантическа навалица.

Ние от „ Възраждане “ няма да приказваме от името на целия народ, само че за положително или зло – и никой различен не може. Защото българският народ се въздържа от присъединяване в изборите, по тази причина никой няма по какъв начин да приказва от негово име.

Това сподели водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов в тирада пред Народното събрание.

Не знаем какви са аргументите повече от 61% от българите да не гласоподават, само че се досещаме: незаинтересованост, нихилизъм, обезверение, обезсърчение, отчаяние, душевна леност и деградация. Всичко това на процедура написа смъртната присъда на народа и страната ни, добави Костадинов.

На фона на това, до момента в който на няколкостотин километра от границите ни се води война, чиито стопански последствия към този момент гълтам целия ни континент; до момента в който инфлацията разяжда стопанската система ни, цяла седмица още несвиканото Народно събрание се занимаваше с най-важния проблем в страната ни дали през днешния ден да участват посланиците на Русия и Беларус.

Евроатлантическата навалица тук със своето детско певедение тук привежда тази присъда в деяние всеки ден. Ето за какво отново запитвам – от тези хора ли очаквате да ви ръководят добре, да са обективни и безкористни в дейностите си, и да слагат българския интерес над всичко, както се заклехме всички доскоро?, попита още Костадинов.

Той прочете пред депутатите и две стихотворения на Иван Вазов.

Нинова: Можем да се оправим с рецесиите, в случай че всяка власт поеме отговорност

Има такива редки дни в политическия живот на България, в които всички оправомощени от вас, българските жители, да чертаят пътя на страната, се събираме на едно място. Случва се рядко, само че тук сме всички представители на законодателната, изпълнителната, правосъдната, президентската управляващи да се съберем. И през днешния ден не партиите, а институциите би трябвало да дадем отговор на въпроса можем ли да се оправим с рецесиите. Това е институционален въпрос в най висша степен, а не толкоз партиен.

Това сподели от парламентарната естрада Корнелия Нинова от Българска социалистическа партия.

Корнелия Нинова е безапелационна, че можем да се оправим с рецесиите, в случай че всички се движат в една посока. Отговорността на народните представители е най-голяма, тъй като тук се одобряват законите и е доста значимо кои ще бъдат целите ни, акцентира тя.

Нинова уточни, че целите на Българска социалистическа партия ще бъдат финансова непоклатимост, безкомпромисна битка с корупцията и гарантиране на мир на българския народ. Българска социалистическа партия има бързи решения – таван на цените, нарастване на приходите, поддръжка на страната за енергийно бедните, законопроекти за две цени, енергийно небогати като разбиране, таван на цените на ток, парно и газ, необлагаем най-малко, освобождение на млади до 26 година от налог, безвъзмездни учебници и медикаменти за деца до 18 година, преизчисление на пенсиите и нарастване на майчинските надбавки, са също част от целите.

Виждаме, че през днешния ден и други сътрудници от други партии ги одобряват като нужни ограничения, само че закъсняха с най-малко половин година, съобщи Нинова. „ Когато ние предлагахме тези ограничения още през април, те бяха отхвърлени, само че по добре късно, в сравнение с в никакъв случай “, сподели тя и добави, че благосъстоянието на българския народ не минава единствено в краткосрочна помощ за зимните месеци, а в дълготрайна.

По думите ѝ единствено просветен и здрав народ може да гради просперираща страна, по тази причина предпочитана задача за Българска социалистическа партия е и прегледът на учебниците.

Здравеопазването затъва от ден на ден, не може повече търговията да е водеща, би трябвало опазването на здравето да е налично и гратис, безапелационна е Нинова и прикани народните представители да се обединят към концепцията за работеща стопанска система, с високи вложения, които могат да подсигуряват доходи за обществена активност, обучение и опазване на здравето.

„ Държавата би трябвало да продължи да бъде сътрудник на българския бизнес “, добави Нинова. Тя акцентира още, че корупцията, задкулисието, даването на пари под масата е проникнало надълбоко в нашия живот, тя е една от причинете за бедността в нашата страна, тя е огромното зло.

Христо Иванов: Това ръководство ще се формулира посредством компромис, само че не би трябвало да бъде компромисно

Има 3 фундаментални рецесии, първата е голямата геополитическа спазъм. Нейната остра фаза стартира с експанзията на Путин против Украйна, само че тя не е двустранен въпрос, тя е най-острата част от прекосяване не един предел на нова ера, в която за жалост острото опълчване на интернационалната сцена има все по-голяма роля. Това съобщи Христо Иванов от Демократична България.

Агресията на Путин против Украйна не е просто завземане на територия, а опит за въобще пренаписване на разпоредбите, по които действа интернационалната система, добави Иванов. Не можем да си затваряме очите за тази война и тази нова ера, сподели той. Не би трябвало да водим политика на неутралитет, това е несериозно, сподели Иванов.

Друга рецесия за решение е политическата рецесия. След поредна вълна на големи всеобщ митинги, България не може да образува трайно ръководство. Все по-голям брой институции са отвън мандатите си и политическата система не може да ги презареди. Навлизаме и в конституционна рецесия. Партиите не могат да образуват трайно и устойчиво държавно управление, това не е просто безнаказаност, да не си затваряме очите, че повода за това е корупцията, акцентира Иванов. Няма работеща прокуратура. Трябва да променим институциите, тъй че да не ни се постанова да се сочим с пръст. Политическата обстановка може да се възстановява в случай че се съгласим на самостоятелен съд, прокуратура, която да бъде политически неутрална, сподели Иванов. Без реформиране на съда и прокуратурата, няма да можем да решим политическата рецесия и това е, тъй като и жителите няма да ни разрешат това.

Третият проблем е енергийната рецесия. Дадохме трите решения от Демократична България. Първо, ще настояваме за ясна политика в региона на сигурността – рационализация на армията, вдишване на отговорност в границите на НАТО, военна помощ за Украйна, към този момент е импортиран през днешния ден планът на решение, сподели Иванов. Трябва да решим казуса с енергийната взаимозависимост. Съдебната промяна и тази на прокуратурата и Висш съдебен съвет е крайъгълен камък за решение на всички проблеми.

Това ръководство ще се формулира посредством компромис, само че не би трябвало да бъде компромисно. Управлението не би трябвало да обезпечава време на Народното събрание да действа. Трябва да има ръководство, което да взема решение проблемите в дълбочина.

Това, че ние ще сме твърди за трите целта – сигурност, правда и напредък, е въпросът на това да подсигуряваме, че в действителност ще има ръководство, което да взема решение проблемите в дълбочина, уточни Иванов. Да не вършим взаимни отстъпки с огромните национални цели, прикани още той.

Янев: Който работи в полза на българския народ, е добре пристигнал в лодката на „ Български напредък “

Българският народ ни изпрати тук, с цел да вземем решения, значими за жителите и бизнеса, свързани с рецесиите, инфлацията, за бъдещето на България и децата на България. Това съобщи Стефан Янев от „ Български напредък “.

За да търсим тези решения се концентрираме на 3 тематики, структуроопределящ – сигурност, правдивост и взаимност.

Посланието е да се държим уместно като отправим ясни послания, с цел да сме потребни на себе си и на съдружниците си, добави Янев. Идеята за овакантяване на съюзите подвежда съдружниците и нас самите. Апелът към съдружниците е да сме солидарни, да се поддържаме в сложен миг. Солидарността е съществена полезност като жители на Европейски Съюз. Считаме, че солидарността е и дълг към нашите майки и татковци, сподели Янев. Който работи в полза на българския народ, е добре пристигнал в лодката на „ Български напредък “, добави още той. /БГНЕС

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР