Всички, от които зависи създаването на Кръвния център в Бургас,

...
Всички, от които зависи създаването на Кръвния център в Бургас,
Коментари Харесай

Болниците в Бургас настояват за спешно създаване на Кръвен център

Всички, от които зависи основаването на Кръвния център в Бургас, да положат старания това да се случи допустимо най-бързо. За това упорстват лечебните заведения в Бургас и района, които употребяват кръв и кръвни артикули. Те участваха в среща, проведена по самодейност на Областния шеф на Бургас Пламен Янев. Конкретната причина е писмо, изпратено до Областна администрация, в които лечебни заведения молят подпомагане.

Проблемът с неналичието на Кръвен център и невъзможността взетата в Бургас кръв да се обработва на място към този момент е извънредно сериозен. Той слага на тестване ежедневната работа на лекарите и качественото лекуване на пациентите.

„ ОТХ Бургас действа като „ склад за кръв “. Ние вземаме кръвта, след което тя се изпраща в Стара Загора за обработка и се връща тук в границите на 3-5 дни. През това време пациентите чакат. Принудени сме да планираме потреблението 3-5 дни напред, което не се прави на никое място другаде в страната. Няма по какъв начин да се възнамерява неотложност и по тази причина постоянно сме принудени да даваме количества, които да предотвратят риска от гибел при кръвозагуба, а не количества, от които пациентът в действителност се нуждае. Те се набират след това. Така „ на ръба “ работим в последните няколко години, откогато в региона бяха разкрити доста нови лечебни заведения. Това изнервя лекарите, пациентите и техните близки. Така повече не може да продължава. Ние сме надхвърлили в пъти условията за основаване на Кръвен център и молим цялата общност да ни поддържа “, сподели доктор Людмила Желязкова, шеф на Отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ Бургас. Тя уточни и съответен образец отпреди дни -новородено бебе на 6 дни е имало незабавна потребност от преливане на кръв, само че след тридневно очакване кръвта се оказва несъвместима с бебето. „ Наложи се втора поръчка до ЦТХ-Стара Загора, само че тук идва въпросът дали бебето можеше да дочака кръвта “, сподели още тя.

Броятна кръводарителите в Бургас е към този момент рекордно висок. Бургас е преди всичко по брой кръводарители от всички отделения в страната. Дарителите са повече от Стара Загора и Плевен, в които има Кръвни центрове с пъти допълнително благоприятни условия и личен състав. Дори в градове с кръвни центрове не се обслужват толкоз доста лечебни заведения, колкото в Бургас – те са 11 все още и се чака да станат 13.Половината кръв, която се обработва в Стара Загора, идва от Бургас. При основаването на Кръвен център, обработката ще се прави тук, пациентите няма да чакат, няма да има разноски за непрекъснат превоз, ще може да се усили работното време, което в този момент е неловко за огромна част от кръводарителите.

Участващите в срещата лечебни заведения бяха единомислещи, че казусът в действителност е сериозен и важи за всички тях. Заради чакането на превоза от Стара Загора се отсрочват интервенции и кръвопреливания. Това води до напрежение у лекарите, пациентите и техните близки, които така и така са уплашени и обезпокоени.

„ Считам, че всички нужни условия за трансформирането на ОТХ в Кръвен център Бургас са налице. Не е човешко и хуманно да не можем да осигурим задоволително кръв за болните, тъй като би трябвало да чакаме превоз и да им даваме толкоз, едвам не загинат. И не трябва да се оправдаваме с неналичието на средства, а да ги намерим. Отпадането на нуждата от непрекъснат превоз би икономисала финансов запас, който може да бъде ориентиран другаде “, разяснява Областният шеф. Той се ангажира да осведоми народните представители от Бургаски район с експертните мнения от срещата, както и отрасловите министерства, които да подхващат нужните стъпки.

За трансформирането на отделението на УМБАЛ Бургас в Кръвен център са нужни към 15 млн.лв., които да бъдат заложени в бюджета на Министерство на здравеопазването. Част от тях са за строителство и ремонт на спомагателна постройка за лаборатории и произвеждане, към този момент проектирана със средства на Община Бургас. Останалата част е за инсталация, нужна за обработката на кръвта.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР