Всички онлайн материали у нас, за които е докладвано, че

...
Всички онлайн материали у нас, за които е докладвано, че
Коментари Харесай

Съдържанието с реч на омразата се премахва

Всички онлайн материали у нас, за които е докладвано, че съдържат изявления и известия с тирада на омразата, се отстраняват. Това излиза наяве от известие на Европейската комисия, представено от Българска телеграфна агенция.

Според данните на Европейска комисия от края на 2017 година до момента се регистрира растеж от 10% на премахването на противозаконните известия и изявления в българското виртуално пространство. Е
Комисията подчертава, че не става въпрос за всички противозаконни изявления, съдържащи тирада на омразата да вземем за пример, а единствено за тези, против които е получен сигнал в платформите

Освен България единствено Кипър и Гърция в Европейски Съюз са съумели до момента да отстраняват напълно материали, които са докладвани като такива, съдържащи тирада на омразата. Значителен растеж се отбелязвал по това връзки и в Хърватия, Холандия, Румъния и Швеция.

Най-многосигнали за слово на ненавист се получават в обществената мрежа Фейсбук, където и най-често сигнали са подавани от самите консуматори. За съпоставяне, в Instagram едвам 1 на 4 сигнала за тирада на омразата идвал непосредствено от консуматори, а не от проверяващи наличието чиновници.

Данните сочат, че речта на омразата визира най-често другите хора и малцинствата. Най-висок е делът на ксенофобските изявления, както и против мигранти - 17%. Изказванията, свързани със половата ориентировка на хората, се подреждат на второ място с 15.6%. Срещу мюсюлманите омразните изявления са 13%. След тях идват изявленията против роми - 12.2%, против евреите - 10.1%., а против етническия, религиозния, националния генезис, расата и африканския генезис - към 5-6%.

Европейска комисия твърди, че 89% от всичкото наличие, популяризирано по горепосочените канали и за което е подаден сигнал, бива премахвано до 24 часа.

Припомняме, речта на омразата е нарушавания по смисъла на правото на Европейски Съюз и приспада към противозаконното наличие онлайн, тъй като подбужда към принуждение и ненавист, ориентирано против група хора или член на група, избрана на база раса, етнос, цвят на кожата, религия, генезис.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР