Всички обявени публични продани и въводи във владение, обявени от

...
Всички обявени публични продани и въводи във владение, обявени от
Коментари Харесай

Без запори на банкови сметки и спиране действията на съдия изпълнителите за извънредното положение

Всички оповестени обществени продани и въводи във притежание, оповестени от държавните и частните правосъдни реализатори, се стопират до 13 април - времето, в което страната ни е в изключително състояние поради ковид. След анулацията му те се насрочват още веднъж, като не се дължат такси и разходи. Това взеха решение депутатите, които одобриха на второ четене част от текстовете в закона за изключителното състояние.

Не се постановат запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения, запори върху трудови хонорари и пенсии, обезпечителни ограничения върху здравна инсталация и съоръжение, както и осъществяването на описи на движими движимости и недвижими парцели, благосъстоятелност на физически лица. Изключение ще има единствено при отговорности за издръжки и за вземания за трудови хонорари.

По гледище на правосъдния министър Данаил Кирилов нотариалните производства се лимитират до неотложни такива, само че единствено при съблюдаване на здравно-хигиенните условия. Дежурни нотариуси ще има най-малко по един на 50 хиляди поданици за съответния регион.

До анулация на изключителното състояние не се ползват последствията от веселба на заплащания на отговорности на частноправни субекти, в това число лихви и неустойки за веселба, взеха решение още депутатите. Няма да има и предварителна дължимост, повреждане на контракт и изземване на движимости.

Процесуалните периоди за правосъдни, арбитражни и изпълнителни производства също се стопират до момента в който има изключително състояние. Изключение вършат единствено периодите по наказателни производства за налагане на ограничения за налагане на насила и по закона за екстрадицията и европейската заповед за арест.

Давностните периоди, планувани в нормативни актове, с приключването на които се погасяват или приключват права или се пораждат отговорности за частноправните субекти, с изключение периодите на Наказателен кодекс и закона за административните нарушавания и санкции, също се стопират до анулация на изключителното състояние. За същия период няма да текат и периодите за осъществявания на инструкции, дадени от административен орган, като се изключи тези по европейските фондове.

Спират се и периодите за подаване и инспекция на заявления по закона за противопоставяне на корупцията, както и работата по сигнали за определяне на спор на ползи. За времето на изключителното състояние няма да се образуват производства по лишаване на нелегално добито имущество, нито каузи за лишаване на такова от комисията „ Антикорупция “.

С един месец от анулацията на изключителното състояние се удължават периодите, които са свързани с осъществяване на права или осъществяване на отговорности на частноправни субекти, както и действието на административни актове, което е лимитирано със период и изтича по време на изключителното състояние.

Работодателите и органите по назначение могат да разпореждат надомна работа или такава от разстояние на служащите и чиновниците си без тяхно единодушие, взеха решение още депутатите. Даде се право на работодателите и да карат чиновниците си да излизат в заплатен отпуск – до половината от годишния му размер, без единодушието им. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР