Всички общини трябва да направят оглед на речните легла и

...
Всички общини трябва да направят оглед на речните легла и
Коментари Харесай

МОСВ заръча на общините да почистят замърсените реки

Всички общини би трябвало да създадат оглед на речните кревати и водосборните дерета в следената от тях територия до 29 март. Това гласи заповед на министър Юлиян Попов, с която задължава районните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) да създадат наставления до общините.

При открити замърсявания би трябвало да бъдат подхванати дейности за премахването им и за следващо поддържане чистотата на речните кревати и прилежащите им територии.

През месец април Регионална инспекция за опазване на околната среда ще стартират инспекции на резултатите от приложените ограничения. В случай на установено несъблюдение ще бъдат подхванати административно-наказателни ограничения по отношение на градоначалниците.

Съгласно Закона за ръководство на отпадъците, кметовете на общини дават отговор за попречване изхвърлянето на боклуци на неразрешени за това места, както и за образуване на тяхното разчистване. Административната глоба при несъблюдение на тези отговорности е санкция на кметовете в размер от 3 000 до 10 000 лева

Целта на този надзор е предварителна защита и недопускане на замърсявания с боклуци в едни от най-уязвимите зони - речните кревати, водосборните дерета и прилежащите им територии.

Министерството моли жителите да изхвърлят отпадъците си само на разрешените за това места, а ако се натъкнат на нерегламентирани сметища, да алармират съответната община или Регионална инспекция за опазване на околната среда за местоположението им.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР