Всички областни управители и част от заместник-областните управители са подали

...
Всички областни управители и част от заместник-областните управители са подали
Коментари Харесай

Акцията е безпрецедентна. Всички областни управители подадоха оставки, кабинетът отказва да ги приеме веднага

Всички регионални шефове и част от заместник-областните шефове са подали заявки за овакантяване. Те бяха назначени от служебния кабинет на Гълъб Донев на президента Румен Радев.

Масовите оставки провокираха ново напрежение с постоянното държавно управление на ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната " - " Демократична България ".

Повечето от регионалните шефове упорстват да бъдат освободени още на съвещанието на Министерския съвет (МС) тази седмици. Те показват претекстове, с които непосредствено нападат държавното управление - като да вземем за пример " цялостно разминаване в политическите разбирания, идеологията и морала с новия министър председател Николай Денков ".

Веднага след встъпването на новото държавно управление предходната седмица Областният шеф на Сливен Минчо Афузов излезе в отпуск и заяви, че ще напусне поста, а в понеделник последваха всеобщи оставки. В края на деня към този момент всички бяха подали заявки.

Последва позиция на държавното управление, в която се споделя, че " акцията е невиждана и слага на тестване осъществяването на законовите отговорности на изпълнителната власт ". От кабинета означават, че постъпилите заявки за овакантяване ще бъдат прегледани поетапно.

Министерски съвет " ще вземе решение по отношение на всяко едно от тях навреме, като до тогава всички регионални шефове и заместник-областни шефове са длъжни да извършват функционалностите си ", допълват новите ръководещи.

От кабинета означават, че регионалните шефове " имат широкоспектърни функционалности, с които пазят публичния интерес " - ангажимент да координират районното развиване от името на държавното управление, да упражняват надзор върху работата на териториалните структури на централната власт, да наблюдават за законосъобразността в дейностите на локалната власт и други.

Областният шеф на Пазарджик Трендафил Величков написа във Facebook какво е написал в оставката си до Денков:

" За повече от 20 години социална и политическа активност знам, че политика се прави с чиста идеология, морал, идея и екип. Не смятам, че политическите ми разбирания, както и моралът ми, имат нещо общо с Вашите и тези на политическите партии, които представлявате! ".

Областният шеф на Ямбол Георги Чалъков пък заявява:

" Нищо хубаво не ни чака с ръководещи, заченали ръководство на основата на лъжата. Лъжата с която излъгаха своите гласоподаватели, изтъквайки неразбираеми претекстове, обслужващи непознати ползи, нямащи нищо общо с добруването на България “.

Още при встъпването си в служба предходната седмица Николай Денков заяви, че в последния ден от мандата си предшественикът му Гълъб Донев е освободил всички зам.-министри. Според премиера по този начин той е осуетил опцията на новия кабинет да получи нужната му информация, с цел да навлезе бързо в работата. Наложи се Денков незабавно.

Преди това, до момента в който президентът връчваше мандата за сформиране на държавно управление непосредствено сподели, че Денков не би трябвало да го извършва, тъй като поради оповестените записи от Национален съвет на " Продължаваме промяната ", в които се приказва за чистка в службите и администрацията.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР