Всички обичаме пържени картофи - топли, хрупкави и с перфектна

...
Всички обичаме пържени картофи - топли, хрупкави и с перфектна
Коментари Харесай

Перфектните пържени картофки - ето каква е тайната

Всички обичаме пържени картофи - топли, хрупкави и с съвършена форма. Е, когато ги подготвяме вкъщи, не всеки път съумяваме да получим стремежи резултат и все се чудим къде сме сбъркали. Факторите са доста - ето защо да внимаваме, с цел да бъдат постоянно съвършени и неустоими.
Прочетете още
Разбира се, преди всичко са самите картофи. Някои сортове са подобаващи зa пържене, а други - за варене и готвене. Важно е да изберем от тези с по-високо наличие на нишесте и по-ниско на вода. Съотношението сред тези две съставки на зеленчука е решаващо за това дали той ще стане хрупкав или мек при пържене.

Нишестето съдържа дълги вериги от въглехидрати и е един от методите, по които растенията съхраняват сила. Когато картофът е недопечен, тези вериги сa много плътни, той е твърдо и всичко друго, само че не и апетитен. Но когато частите недопечен картоф попаднат в горещо олио, водата от тях се изпарява и отивa на повърхността, което се вижда под форматa на балончета върху мазнината.

От топлината дългите вериги не нишестето се разпадат на по-малки и по този начин картофът омеква. При доста висока температура на мазнината нишестето образува пласт като лепило върху парченцата картофи и по този начин те стават хрупкави. Учени от солунския Aristotle University изясняват, че задачата е пластът от нишесте да е допустимо най-тънък, като за задачата би трябвало да заобикаляме прекомерното пържене и прегаряне.

За да реализираме стремежи резултат, най-добре да използваме сортове картофи с по-високо наличие на нишесте. Важно е и тъкмо по какъв начин ще ги нарежем, с цел да се изпържат добре. Според началник готвача Хестън Блументал би трябвало да ги нарежем на правоъгълници с размери 2/2/6 см.

Ако пък желаеме да са по-хрупкави, може да понижим дебелината до сантиметър и малко и да ги създадем по-дълги - седем сантиметра. Размерите са от голяма важност, тъй като по-малките части се пържат по-бързо. А откакто сме ги нарязали, измиваме картофите със студена вода за няколко минути, с цел да премахнем нишестето, което може да загори още при слагането им в горещото олио.

След това пристъпваме към пърженето, което обаче не е толкоз просто, колкото ни се коства - просто да ги сложим в олиото. Ако то не е задоволително горещо, водата от картофите се изпарява постепенно и последователно. Така те омекват от вътрешната страна, а извън потъмняват. Ако пък мазнината е прекомерно гореща, е много вероятно картофите да станат хрупкави извън, само че да останат сурови от вътрешната страна.

Затова учените поучават да готвим пържените картофи три пъти - един път във вряща вода, един път в по-студено олио и трети път - в по-горещо. Варенето би трябвало да продължи сред пет и 10 минути, а с цел да не се разпаднат прибавяме лъжица ябълков оцет във водата. И по този начин сме бланширали нашите картофи.

След варенето ги подсушаваме деликатно и ги оставяме във фризера за най-малко един час. Така ще премахнем непотребната вода, която може да са абсорбирали по време на варенето когато би трябвало да ги пържим, те ще станат по-хрупкави за по-кратко време. А и във фризера се образуват дребни кристалчета от нишестето, които също способстват за хрупкавата коричка.

Следващата стъпка е пържене за една до пет минути в олио с температура към 160 градуса по Целзий. За най-хубав резултат учените предлагат да използваме рапично олио. С това първо пържене си подсигуряваме нишестена обвивка на нарязаните картофи.

След него ги оставяме малко да " починат " и ги слагаме в горещото олио (загрято до 180 градуса) за пет минути, с което приключва процеса на готвене и картофите придобиват златисто-кафеникав тен. Посоляваме ги незабавно след ваденето от мазнината, с цел да полепне солта по горещата им повърхнина, написа Daily Mail.

Ако избираме да подготвяме картофите си не в лой, а в еър фрайър, също може да бъдат съвършено хрупкави всякога. Полезни препоръки за постигането на задачата дават самите основатели на домакинския апарат.

Първото е наложително да попиваме нарязаните картофи с домакинска хартия, откакто сме ги измили със студена вода. Не бива дa прекаляваме с количеството, което слагаме в кошницата на еърфрайъра, тъй като няма да могат да се подготвят добре, изяснява LAD Bibble.

Ако въпреки всичко се нуждаем от повече, приготвени едновременно, би трябвало добре да ги разпределим, за дa може въздухът да циркулира сред тях. И би трябвало често-често да ги разбъркваме, с цел да станат нашите пържени картофи хрупкави и златисти, както ги обичаме.



 

Източник: lifestyle.bg 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР