Всички ние се нуждаем от ведра и приятна атмосфера по

...
Всички ние се нуждаем от ведра и приятна атмосфера по
Коментари Харесай

видимият успех: действат ли глобите за псуване по стадионите

" Всички ние се нуждаем от ведра и приятна атмосфера по трибуните, не предстои на коментар желанието ни футболните мачове да притеглят от ден на ден младежите и да са място за другарство и приятни страсти ".

С тези думи и остро наказание на вулгарния език по стадионите " Славия " прикани БФС за поддръжка след мач с " Левски " през есента на 2017 година Десетина дни по-късно футболният съюз наложи първите си санкции за псуване по стадионите.

Още тогава БФС понесе упреци, че това е форма на рекет за в допълнение събиране на средства от клубовете. Отговорът беше, че по този начин ще се подобрят атмосферата и преживяването на стадионите.

Година и половина по-късно няма изгледи атмосферата по трибуните да се е трансформирала доста. БФС обаче към този момент е събрал над 130 000 лв. от санкции единствено по този параграф.

Кого глобяват

В дисциплинарния устав на БФС за този сезон е записано, че " за обидни и нецензурни викания от публиката на футболния клуб участник в намира се постанова имуществена глоба на съответния футболен клуб в размер на 1000 лв. ". За Втора лига санкцията е 250 лв..

Данните, които " Дневник " събра от изнесените отчети на дисциплинарната комисия към футболния съюз, демонстрират, че досега са наложени общо 129 санкции в Първа лига и осем във Втора лига.

" Левски " е лидер, като дружно с ЦСКА са виновни за близо половината от наложените санкции. Двата клуба са глобени по тази рубрика съвсем след всеки кръг.

Важен въпрос е кой и по какъв начин взема решение кои последователи прекрачват положителния звук. Ключова е ролята на делегата на мача, който разказва в отчета си възможни прегрешения. От БФС прецизираха пред " Дневник ", че " санкциите и санкции се постановат при всеобщи нецензурни викания от трибуните ".

Данните демонстрират, че единствено три клуба от елита не са глобявани за вулгарни викания - " Септември ", " Верея " и " Дунав ". Ако неналичието при първите два може да се изясни с това, че нямат проведена фенска маса, то забавен остава единствено образецът на клуба от Русе.

Глобите за псуването на стадиона - сред превъзпитанието, рекета и академията за футболни поети

От " Дунав " регистрират, че разговорът с почитателите във връзка с организацията на мачовете е с главно значение за позитивните резултати по трибуните. " Преди началото на сезона беше извършена среща сред ръководителя на Управителния съвет на ФК " Дунав " доктор Симеон Симеонов, охранителната компания, виновна за сигурността по време на домакинските срещи, и фенклуба " Дунав вечно ". На нея бяха разисквани опциите за поддръжка на русенския клуб и по какъв начин тя да се реализира единствено с разрешени средства. Освен това клубът на последователите има непрекъснат разговор със чиновниците в клуба, а чести негови посетители са треньорът Людмил Киров и футболисти от главния му състав ", оповестиха от клуба пред " Дневник ".

Ведра ли е атмосферата

Според футболния съюз санкциите носят стремежи резултат. " Принципът за налагане на санкции и санкции от БФС за приложимост на вулгарни и нецензурни викания по стадионите е част от генералния блян към възстановяване на ситуацията по време на футболните мачове, който се поддържа от всички участници във футболния ни живот – клубове, треньори, футболисти, ръководители, функционери и последователи ", обявиха от БФС пред " Дневник ".

" Въвеждането на упоменатите санкции беше стъпка точно в тази посока. Практиката през последната година и половина демонстрира, че ограниченията към този момент имат действителен резултат и последователите у нас последователно се приближават до нормите на европейско държание ", показват от футболния съюз.


© LAP.bg

" Дунав " има агитка, само че е един от трите клуба от елита, на които до момента не са налагани санкции за псуване

Те регистрират, че " редица водещи български клубове също към този момент работят интензивно по този проблем посредством разнообразни начинания като обособяването на " фамилни браншове " на своите уреди, усъвършенстване на пропусквателния режим на входовете и др ". " БФС поддържа всички техни старания и резултатът към този момент е налице – през последните две години санкциите за невъздържано държание, хвърлянето на бомбички, паленето на факли и димки, потреблението на вулгарни викания в професионалния ни футбол последователно понижават. Разбира се, процесът изисква време и старания от всички участници във футболния живот, само че ние сме уверени, че сме на прав път ", споделиха още от БФС.

Членът на изпълнителния комитет на футболния съюз Венцислав Стефанов, който беше в основата на въвеждането на санкциите, обаче съобщи, че е противоречив резултатът на мярката. " Глобяваме клубовете, само че почитателите не ги трогва. Целта беше превантивна и клубовете да вземат ограничения ", сподели президентът на " Славия " пред " Дневник ", като посочи, че белите съвсем нямат проблем с сходни прегрешения.

Според него с псуването и вулгарния език почитателите показват единствено личното си изтощение, вместо да оказват помощ на тимовете си. По думите му казусът идва от първите седем години на ентусиастите.

Промяна не вижда и ръководителят на Националния клуб на последователите (НКП) на " Левски " Степан Хиндлиян. Той сподели пред " Дневник ", че санкциите са средство за събиране на пари от тимовете с аудитория.

 Според ръководителя на НКП на
© LAP.bg

Според ръководителя на НКП на " Левски " е лицемерно БФС да глобява последователите, до момента в който в това време по думите му хора като Венцислав Стефанов приказват надменно, наскърбяват почитатели и се появява с тениска с лика на Владимир Путин (след финала за Купата на България)

" Ако концепцията е била да се превъзпитава публиката, то това е тежко двуличие. Венцислав Стефанов умее да провокира вниманието на почитателите. Не може ентусиастите да спрат да псуват, преди Стефанов да спре да приказва нелепости. Аз като консуматор по какъв начин да огранича неговите простотии? Значи те могат да са арогантни, да излизат с фланелка на Путин, да ни назовава наркомани, а по-късно ни глобяват за псуване ", съобщи Хиндлиян. И добави, че би трябвало да се усъвършенства и самият футболен артикул.

Ще има ли още

" Дълбоко имаме вяра, че като цяло българската футболна аудитория е умна, виновна и възпитана. Нашият блян не е да я " превъзпитаваме ", а да отправим обръщение към тези дребни и изолирани групи от последователи, които от време на време си разрешават да прекрачват границите на естественото държание – по този метод те вредят на личните си тимове и на футбола като цяло ", споделят от БФС.

От футболния съюз не изключват и въвеждането на спомагателни ограничения за битка с нерегламентираните прояви по стадионите. " Част от тях са наложителното слагане на охранителни камери на входовете и по трибуните на стадионите от идващия сезон в Първа лига ", допълват от организацията.

Така по всичко наподобява, че БФС ще продължава да глобява клубовете за нецензурни викания в очакване атмосферата и преживяването по стадионите да станат " по европейски ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР