Всички наши служби по сигурността са на единодушно мнение, че

...
Всички наши служби по сигурността са на единодушно мнение, че
Коментари Харесай

Турция: Бомбеният атентат в Истанбул е дело на ПКК

Всички наши служби по сигурността са на единомислещо мнение, че атентатът в неделя на бул. " Истиклял " е дело на терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК) и обвързваните с нея сирийски групировки Сили за отбрана на народа (СЗН) и Партия на демократичния съюз (ПДС). Това съобщи виновен представител на турските сили за сигурност пред близкия до опозицията ефирен канал Халк ТВ. По думите му полицията е съумяла да откри всички детайлности към атентата.

В нападението починаха шестима души и бяха ранени над 80. Няколко часа след гърмежа полицията извърши обиски в Истанбул и до момента са арестувани към 50 лица, в това число сирийката Ахлам Албашир, обвинена, че е сложила бомбата с тринитротолуол (ТНТ) на бул. " Истиклял ", напомня Българска телеграфна агенция.

“Терористката призна, че е живеела в сирийския град Африн, на два пъти й е било предлагано да шпионира в Турция и да работи против турските въоръжени сили. Първия път отказала, само че по-късно приела. По време на разпита пролича, че доста се опасява ”, уточни турският представител.

Африн е прочут като най-кюрдския регион на Сирия, който се намира под контрола на турските въоръжени сили.

По думите на турския представител атентаторката била трансферирана от град Африн по незаконни пътища в Турция дружно с лицето Б., за което се смята, че е провело атентата. Същият предал в неделя на сирийката Ахлам Албашир чантата с експлозиви, с цел да извърши бомбения атентат. Б. се търси от полицията.

Турската полиция е изследвала общо 1200 часа видеозаписи от охранителните камери, ситуирани в разнообразни елементи на мегаполиса. Установено е, че сирийката, е пристигнала на булеварда към 15.30 часа локално време, седяла е към 40 минути на скамейка с добра видимост, а по-късно е оставила чантата с бомбата и изначало с бързи крачки, а след това бегом се отдалечила от мястото. Това може да бъде проследено и на публикуваните в медиите записи, на които се вижда по какъв начин забулена жена, която държи алена роза в ръка, прави тези дейности в указаната поредност. След това дамата се качила на такси и отишла в квартира в квартал Есенлер, а след това в друга квартира в квартал Кючюкчекмедже, където и бе хваната от полицията. Същата направила опит да скочи от прозореца, само че не съумяла.

“Кръгът към лицето Б., което подозираме за уредник на нападението, се стесни и в най-скоро време той ще бъде хванат ”, уточни представителят.

Междувременно известният английски вестник " Дейли мирър " обърна внимание на факт, който води към бомбените атентати, осъществен през юли 2005 година в Лондон. Според вестника сирийката, подозирана за причинител на атентата в Истанбул, е носела суичър, който наподобяващ по надписа си " Ню Йорк " на блузата на лондонския нападател Рамзи Мохамед.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР